Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı - Son Dakika
Ekonomi

Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı

Makineleşme pamuğa olan ilgili arttırdı Manisa'da pamuk üretimi her geçen yıl artıyor Manisa'daki pamuk hasadı drone ile havadan görüntülendi Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Pamuğun ekiminden hasadına kadar her şey makineyle olduğu için insanlarımız yöneliyor"MANİSA -...

07.10.2017 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makineleşme pamuğa olan ilgili arttırdı

Manisa'da pamuk üretimi her geçen yıl artıyor

Manisa'daki pamuk hasadı drone ile havadan görüntülendi

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur:

"Pamuğun ekiminden hasadına kadar her şey makineyle olduğu için insanlarımız yöneliyor"

MANİSA - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinden yaklaşık 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen pamuk üretimi, özellikle pamuk toplama makinesinin kullanılmasıyla her geçen yıl artış gösteriyor.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde pamuk hasadı başladı. 'Bey altın' olarak tabir edilen pamuk üretimi makineli tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte artış gösterdi. Geçmiş yıllarda ilçede büyük ölçüde üretimi yapılan pamuk kota, ekonomik sıkıntılar ve hasat döneminde işçi bulunamaması nedeniyle 10 bin dekarlara kadar geriledi. Özellikle hasat döneminde büyük zahmet gerektiren pamuk üretimi ilçede gerek devletin verdiği desteklemeler ve gerekse de makineli tarıma geçilmesiyle birlikte her geçen yıl artış gösteriyor. İlçede pamuk üretimini hiç bırakmayan çiftçiler de üretimin artması ve destekleme primlerinden memnun. Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde pamuk üretimi yapan çiftçilerden Muharrem Baysal "Bu sene pamuktan memnunuz. Fiyatlar da iyi. Devlet de destekleme veriyor. Bu pamuğun kilogramını bin liraya toplayamazsın. Ama makineyle 120 liraya topluyoruz. Makineleşme çok güzel bir şey. Çok daha iyi olacak. Eskiden toplanmıyordu. Ortağına veriyordun yine toplanmıyordu" dedi.

Makineli tarıma geçilmesiyle birlikte pamuk üretiminin de arttığını söyleyen çiftçi Kemal Çetinkaya ise "Daha önceki senelerde 300 bin dönüm pamuk ekiliyordu. Bu yıl bin 700 dönüm pamuk ekiliyor. Seneye daha fazla artar. Biz devletimizden bizi desteklemesini istiyoruz. Desteklerse bu pamuk çoğalır. Zaten yarı yarıya veriyorduk işçiler toplamıyordu. Ama böyle makineye geçtiğimiz zaman 120 lira veriyoruz dönümüne. Bu sene işçi bulunamadı. Ne domates toplanabildi, tarlada domatesler kaldı. Makineye verilmese bu işçilik olmaz. Pamuk bırakılırdı. Devletin verdiği primi eğer seneye biraz daha pamuğa arttırırsa Saruhanlı ovasının hepsi eker. İthal edeceğimize ihracat ederiz. Giydiklerimiz zaten naylon. Pamuklu olur da hastalık da gelmez insanlara" diye konuştu.

İlçede hem pamuk üretimi yapan hem de sahibi olduğu makine ile diğer çiftçilerin de ürünlerini hasat eden Adem Yiğit, makineleşmenin artması gerektiğini söyledi.

"Girdi maliyetleri ekim alanlarını daralttı"

Girdi maliyetlerini yüksek olması ve işçi sıkıntıları nedeniyle pamuk üretiminin gerilediğini ancak son yıllarda verimin de artmasıyla birlikte çiftçinin pamuk üretiminden para kazandığını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, "İlçemizde şu anda tahmini olarak 10 bin dekara yakın pamuk arazisi var. Geçmiş yıllarda 100 bin dekara yakın pamuk ekilirdi. Ama girdi maliyetleri nedeniyle pamuk günden güne ekim alanları daraldı. Bunun en büyük sebeplerinden biri girdi maliyetleri ve işçilikti. Şu anda makineli tarıma geçtiğimizden dolayı çiftçimiz pamuğa karşı ekime başladı. Pamuk ekim alanları daha da çoğalacak. Çünkü bizim Saruhanlı, pamuk lifi olarak Bergama'dan sonra ikinci gelmekte. Çiftimiz pamuğa yönelmek istiyor ama girdi maliyetleri yüksek. Ama önümüzdeki yıllarda bu makineleşme devam ederse pamuk alanları geçmiş yıllara göre 60-70 bin dekarlara çıkacağını tahmin ediyoruz. Daha önceden 400-450 kilogram aldığımız pamuk arazilerinde 600-700 kilogramlara kadar pamuk alıyoruz. Verim arttıkça masraflar bir nebze geri çekiliyor. Para kazanma şansımız artıyor" dedi.

"Makineleşme insanları pamuğa yöneltti"

Özellikle hasat dönemlerinde işçi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekleyen Okur, "İşçi bulamıyoruz. Biz gerek domates açısından, biber hasadında gerekse üzüm kesmelerinde işçilik yönünden çok zahmetler çektik. Pamuğunda zaten en büyük işçiliği toplaması. İnsanlar geçmiş yıllarda elindeki pamuğu yarı yarıya verdiği halde toplatamadı. Ama makineli tarım olduğu için çiftçimiz gönül rahatlığıyla pamuğu toplatıyor. Pamuğun ekiminden hasadına kadar her şey makineyle olduğu için insanlarımız yöneliyor. Makineleşmenin devam etmesini istiyoruz. Devletimiz pamuk eken vatandaşlara primlerini makinede de primlerinin arttırılmasını istiyoruz. Pamuk toplama makinesi 600-700 bin lira civarında. Buna da destek verilirse bu pamuk toplama makineleri çoğalırsa pamuk ekim alanları da genişleyecektir" diye konuştu.

İlçedeki pamuk hasadının önümüzdeki aylara kadar devam etmesi bekleniyor.

Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Makineleşme Pamuğa Olan İlgili Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement