Malatya'da baraj ve göletler doldu - Son Dakika
Güncel

Malatya'da baraj ve göletler doldu

Malatya'da baraj ve göletler doldu Baraj ve göletlerde dolduğu kentte önemli bir kuraklık gözükmüyorMALATYA Son yıllarda yetersiz yağışlar nedeniyle kuraklığın etkisini yaşayan Malatya'da bu yıl yaşanan kar yağışları yüzleri güldürdü.

18.04.2022 10:24  Güncelleme: 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'da baraj ve göletler doldu

Baraj ve göletlerde dolduğu kentte önemli bir kuraklık gözükmüyor

MALATYA Son yıllarda yetersiz yağışlar nedeniyle kuraklığın etkisini yaşayan Malatya'da bu yıl yaşanan kar yağışları yüzleri güldürdü. Kentteki baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarında artış gözlemlenirken, uzmanlar kentte bu yıl önemli bir kuraklık görülmediği müjdesini verdi.

Uzun yıllar Malatya'da yağışların yetersiz olması nedeniyle yaşanan kuraklık belirtileri, bu dönem kar ve yağmur yağışları ile birlikte ciddi manada azaldı. Karlarında erimesiyle baraj ve göletlerdeki doluluk oranlarında da ciddi bir artış yaşanırken, 2022 yılında üretimi etkileyecek bir kuraklık belirtisi de gözükmüyor. Battalgazi ilçesinde bulunan Orduzu göleti de bu yılki yağışların etkisi ile eski yıllara nazaran büyük oranda doldu. Özellikle bölgedeki kayısı ağaçlarının sulanmasında kullanılan göletteki doluluk ise çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'nın coğrafi olarak orta şiddete kuraklık bölgesinde yer aldığına dikkat çekerek, Her 5 yılda bir şiddetli kuraklık peridoyu yaşıyoruz. Ama bu yıl biraz daha kuraklık riskinin olmadığı, su altı kaynaklarının kar yağışına bağlı olarak beslendiği, baraj ve göletlerin doluluk oranlarının arttığı olumlu bir yıl oldu" dedi. Bu yıl suların fazla olması ve kuraklık riskinin az olmasının, bu suların hoyratça kullanılmasının anlamına da gelmediğini ifade eden Çiçek, "Mevsimsel olarak baktığımızda tarımsal kuraklık riski ile şimdilik karşı karşıya değiliz. Geride kalan Ocak ayında ilk kez böylesine bir yağış aldık. Geçmiş yıllarsa su sıkıntıları yaşıyorduk. Bu yıl bunlara rağmen ürün desenlerini oluştururken kendi bölgesel su kaynaklarını dikkate alırsak uzun vadede su sıkıntısı yaşamayacağız" şeklinde konuştu.

Yer altı sularının her zaman stratejik sular olduğuna da dikkat çeken Başkan Çiçek, "Ama maalesef üzülerek bakıyoruz ki son dönemlerde artezenleri şiddetle kullanıyoruz. Bu da uzun vadede ciddi krizlere yol açacaktır, bunun yerine tedbir alınması gerekiyor. Müstakil su sahibi olmak yerine toplu tüketimlere yönlendirilmesi daha olumlu olacaktır. Bu nedenle salma sulama yani halk arasında vahşi sulama dediğimiz yöntemden vazgeçip basınçlı sulama yapılması gerekiyor. Çok su çok verim anlamına gelmez. Suyun verilme şekline göre kontrollü verilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Malatya\'da baraj ve göletler doldu
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Malatya'da baraj ve göletler doldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile Görüştü
    17:23 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile Görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile gerilim ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    17:15 Bozüyük Belediyesi Sinek ve Haşere İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bozüyük Belediyesi ilaçlama ekipleri, yaz aylarında artan sinek, sivrisinek ve karasinek gibi haşerelere karşı ilaçlama çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ekipler, sulak alanlar, mazgallar, kanal çevreleri, yeşil alanlar ve ağaçlık bölgelerde düzenli olarak ilaçlama yaparken, ayrıca park, bahçe ve yeşil alanlarda bitki ilaçlaması ve kene ilaçlaması da gerçekleştiriyor. İlaçlama çalışmalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçlar kullanılıyor.

  • Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi
    17:14 Malatya'da dünya mutfakları yemek yarışması düzenlendi

    Malatya'nın Kale ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yemek yarışmasında, Aslantepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kale Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencileri kıyasıya mücadele etti. Yarışmanın jürisinde ise Kaymakam, Belediye Başkanı, Üniversite Rektör Yardımcısı ve İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı yer aldı.

  • İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor
    17:11 İstanbul'da Fırtına ve Sağanak Yağış Bekleniyor

    İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı, AKOM'un yaptığı son meteorolojik tahminlere göre İstanbul'da yarın erken saatlerden itibaren rüzgar aralıklarla fırtına şeklinde esecek. Kuvvetli rüzgarla birlikte sağanak yağmur geçişleri görülecek. Sabah saatlerinde kentin batısındaki ilçelerde görülecek yağışların öğle saatlerinde il geneline yayılarak akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. İstanbul başta olmak üzere yurdumuzun batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altına giriyor. Cumartesi (yarın) erken saatlerden itibaren kuzeyli yönlerden (Poyraz) aralıklarla fırtına şeklinde (40-65km/s) esecek rüzgar ile birlikte etkisini arttırması bekleniyor. Cumartesi, Çatalca, Silivri ve Arnavutköy gibi kentin batısındaki ilçelerde başlaması beklenen sağanak yağmur geçişlerinin öğle saatlerine doğru il geneline yayılacağı, akşam saatlerine kadar aralıklarla kuvvetli şekilde (20-50kg/m2) etkili olacağı tahmin ediliyor. Soğuk ve yağışlı havanın cumartesi geç saatlerde etkisi kaybetmesi pazar günü itibari ile de şehri terk etmesi bekleniyor. Halihazırda 12-14°C aralığına gerileyen sıcaklıkların tekrar 20°C'lerin üzerine yükseleceği öngörülüyor.


Advertisement