Malatya'daki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Malatya'daki Darbe Girişimi Davası

Malatya\'daki Darbe Girişimi Davası

Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık Binbaşı İbrahim Dede dinlendi.

16.03.2017 13:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanık Binbaşı İbrahim Dede dinlendi.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Yakınca Spor Salonu'nda görülen duruşmanın sekizinci oturumunda dinlenen sanık Binbaşı İbrahim Dede, saat 22.00 civarında orduevinde bulunduğu sırada Albay Bahadır Erdemli'nin kendisini telefonla arayıp karargaha gelmesini istemesi üzerine 2. Ordu Karargahına gittiği, askeri kıyafetlerini giyerek Harekat Merkezine geçtiğini anlattı.

Bu sırada Yurtta Sulh Konseyinin göndermiş olduğu sözde sıkıyönetim mesajlarını gördüğünü aktaran Dede, harekat merkezindeki nöbetçilerin şaşkın olduğunu, daha sonra kendisinin tuğgeneraller Serdar Sevgili ve Zeki Karataş'a bilgi verdiğini ifade etti.

Dede, Erdemli'nin kendisinden dönemin Kurmay Başkanı Avni Angun'un konutuna gitmesini istediğini aktararak, "Ordu komutanının emriyle kurmay başkanı Avni Angun'un konutundan çıkmasını engellemem söylendi. Angun'a, ordu komutanının emri olduğunu konutta kalmasını söyledim. Dinlemeyince, sesimi yükselttim. Silahı kendisine doğrultmak zorunda kaldım. Sonra Bahadır Erdemli'ye konu hakkında bilgi verdim. Angun'u sonra ordu komutanının emriyle tekrar karargaha davet ettim." savunmasını yaptı.

"Havaya iki el ikaz ateşi yaptım"

Harekat bölgesinde beklerken nizamiye bölgesinde silah sesleri arttığını belirten Dede, savunmasını şöyle devam etti:

"Albay Bahadır Erdemli, beni nizamiye bölgesine gönderdi. Ordu komutanının emniyetini almamı söyledi. Emniyeti aldım. Sabah 06.00-06.30'a kadar bekledim. Erdemli, sabah saat 07.00 gibi aradı Ani Müdehale Mangası'nda (AMM) bulunduğunu ve yorgun olduğunu söyledi. Erdemli'nin emriyle askerleri kışlanın emniyetini almaları için görevlendirdim. Kışlaya girmeye çalışanlar vardı. Önce askerler sözlü olarak uyardı. Havaya iki el ikaz ateşi yaptım. Yoğun ateş açıldı. 15 Temmuz olayı meydana geldiğinde göreve başlayalı 5 gün olmuştu. Bir anda olayların içinde kendimi buldum. Benim eylemlerim darbeyi engellemeye yöneliktir. TSK personelinin darbeye karışmaması için ordu nizamiyesindekilere emir verdim. Yaptığımın darbe girişimiyle alakası yoktur. Askerlere sadece havaya ateş edin emri verdim, başka bir emir vermedim."

Güvenlik kuvvetlerine ateş ettiği iddialarını kabul etmeyen Dede, şu iddialarda bulundu:

"Ordu komutanının verdiği emir ve talimatları yerine getirdim. 1980 askeri darbesine benzetmeye çalışma gibi bir niyetim yoktur. Vatandaşın hangi sırada yaralandığını bilmiyorum. Aracın üzerinde birçok vatandaş vardı. Demirlere tırmanıp kışlaya girmek isteyenler de vardı. Bağırıp, çağırıp küfrediyorlardı. Havaya ateş ettik. ZPT'nin gelmesiyle çatışma yoğunlaştı. Yarbay Ahmet Üçbudak yaralandı. Söz konusu vatandaşın nasıl vurulduğunu bilmiyorum. Söz konusu merminin askeriyeden mi, polisten mi atıldığının belirlenmesini istiyorum. Sadece havaya ikaz atışı yaptım, iddialar asılsızdır."

Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un Bahadır Erdemli'yi tanıyıp tanımadığını sorması üzerine Dede, tanımadığını iddia etti.

Hiç tanımadığı bir kişiye darbe girişimi sırasında olağanüstü görevlerin verilme nedeninin sorulması üzerine ise Dede, "Darbe teşebbüsü gecesi seni çağırıp ordu komutanın emriyle veriliyor. Ben öyle düşündüm. Yeni katılmış bir personelsiniz. Olağanüstü bir durum var." diye cevap verdi.

Nizamiyeye girerken Kemal Keskin'in ile sıkıntı yaşayıp yaşamadığının sorulması üzerine Dede, "Bana da ilk başta 'alamam komutanım.' dedi. Kurmay başkanın emriyle söyledi. Sonra Bahadır Erdemli beni çağırdığı için geldim dedim aldı." savunmasında bulundu.

Koç'un, Avni Angun'un konutundan çıkarılmaması emrinin Bahadır Erdemli tarafından mı verildiği sorusuna Dede, "evet" yanıtını verdi. Emir komuta zincirinde bir albayın tümgeneral için böyle bir emir vermesinin ne kadar doğru olduğunun sorulması üzerine Dede, "Olağanüstü bir durum olduğu için düşünemedim.

Ordu komutanın emri, konuttan çıkmayacaksın' dedim." şeklinde cevap verdi.

"Birçok asker, senin 'içeriye giren olursa vurun.' emrini verdiğini söylüyorlar, böyle bir emir verdin mi?" sorusuna Dede, "Hayır vermedim. Emir geldi, kışlamı korudum." savunmasını yaptı.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç'un "Bahadır Erdemli sana 'Kara Kuvvetleri Komutanının emri var, ordu komutanını evden çıkartmayacaksın' deseydi yapar mıydın?" sorusunu da Dede, "O günkü şartlarda aynen yerine getirirdim." diye yanıtladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malatya'daki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement