Malatya Damla, Böbrek ve Pankreas Nakli ile Hayata Tutundu - Son Dakika
Güncel

Malatya Damla, Böbrek ve Pankreas Nakli ile Hayata Tutundu

Damla, böbrek ve pankreas nakli ile hayata tutunduİnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne bağlı Genel Cerrahi Ünitesi'nde 19 yıldır tedavisine başlanan Damla Türker'e (27) önce babası Ali Türker (51) tarafından verilen böbrek naklinin ardından Şanlıurfa'da trafik kazası sonucu...

15.05.2019 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Damla, böbrek ve pankreas nakli ile hayata tutundu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne bağlı Genel Cerrahi Ünitesi'nde 19 yıldır tedavisine başlanan Damla Türker'e (27) önce babası Ali Türker (51) tarafından verilen böbrek naklinin ardından Şanlıurfa'da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki B.U.'nun pankreası nakil yapılarak sağlığına kavuştu.

2000 yılında fenalaşan Damla Türker Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırıldı. Tahliller sonucunda diyabet hastası olduğu farkına varılan Türker'in tedavisine başlanıldı. Genç kızın diyabet hastalığından dolayı rahatsızlanan böbreği çürüdü. 2016'da hayatını kaybetmemesi için acil böbrek nakli yapılması gereken Damla'nın, babası Ali Türker'in böbreği uyuştu. Baba Ali Türker'den alınan böbrekle genç kız yaşama tutundu. Damla, diyabet hastalığı tedavisi devam ederken, Erzincan Üniversitesi'nde İktisat bölümünün 2'nci sınıf öğrencisiyken gözlerinde meydana gelen kanama yüzünden okulu bıraktı. 3 yıl boyunca diyabet tedavisi gören Türker, gelen bir telefonla Şanlıurfa'da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki B.U.'nun pankreasının uyuştuğu haberini aldı ve 24 Nisan'da genç kıza uyuşan pankreas nakli yapıldı. 18 gün müşahide altında kalan Damla, 28 yaşına girdiği doğum gününde taburcu edildi. Hastane tarafından doğum günü için pasta kesilen Damla'nın bu mutlu gününde doktorları ve ailesi yalnız bırakmadı.

"TEREDDÜT ETMEDEN KENDİMİ DOKTORLARA TESLİM ETTİM"

Damla Türker, 2000 yılından beride Turgut Özal tıp merkezinin hastası olduğunu belirterek, "Böbreklerim etkiledi diyabetten. Daha sonra babam bana böbreklerini verdi. Hocalarım beni nakile hazırladı yaklaşık 1 ay içinde nakile hazırlayıp böbrek nakli yaptı 2016 yılının aralık ayında. Nakille birlikte pankreas nakli olabileceğimde söylediler. Daha hastanede henüz yapılmamıştı beni sıraya aldılar. Benim şekerim böbrek naklinden sonra daha çok dengesizleşmeye başladı. İlk böbrek nakli oldum. Şuanda daha sonra pankreas nakli oldum. 4 ay kadar diyalize girdim. Ondan sonra babam bana böbreğini vermeyi kabul etti. 2016 yılından böbrek şuanda pankreas nakli oldum. Bu günde doğum gününü ona denk geldi. Böbrek nakli ameliyatım da pankreas nakli ameliyatımda da hiç tereddüt etmeden kendimi onlara teslim ettim" dedi.

"ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA DUYARLILIK İSTİYORUM"

İnsanların biraz bilinçli olmasının isteyen Türker, "Bana pankreas nakli veren kişinin de Allah mekanını cennet eylesin. Ailesine sabır diliyorum. Malatya'ya geldiğimde burada normal şeker tetkiklerini yapınca idrarda protein kacağı olduğunu söylediler. Böbreklerimim etkilendiğinin söylediler her şey ortaya çıktı. Ben çok mutluyum ben organ bağışı konusunda duyarlılık istiyorum bu gün benim başıma geldi ama yarın herkesin başına gelebilir" şeklinde konuştu.

Damla Türker'in babası Ali Türker, evlada böbrek verirken tereddüt edilmediğini kaydederek, "Bir babanın görevi evlatları içindir. Damla'yı her diyalize götürdüğümde sanki o iğneler bana batıyormuş gibi hissediyordum dayanamıyordum. Tabi dört ay gibi bir süre geçti ama dört ay geçmesinin sebebi biz çiftçiydik zor zamanlarda oldu. Hiçbir baba istemez kızının diyaliz cihazına girmesini. Şu anda hem sevinç hem de hüzün var" diye konuştu.

"PANKREAS NAKLİ TÜRKİYE'DE İLK KEZ BURADA YAPILDI"

İnönü Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi'nin pankreas nakli için ruhsat aldığını ifade ederek, "Hazırlıklarımız tamamdı, uygun bir kadavra çıkmasını bekliyorduk. Hastalar da sıraya konuşmuştu. Uygun bir kadavra da 26 Nisan'da Şanlıurfa'da çıktı. Vefat eden bir hastanın organlarını ailesi bağışladı. O vefat eden hastanın organları hastanemizde, hem karaciğer, hem böbrek, hem pankreas nakli aynı gün yapıldı. Pankreas nakli 26 Nisan'da ilk kez yapıldı. Pankreas naklini Prof. Dr. Sait Murat Doğan hocamız, Prof. Dr. Turgut Pişkin hocamız ve ekibi gerçekleştirdi. Fakat bu hastanın öncesi de var. 2016 yılında Aralık ayında bu hasta yine merkezimizde hocalarımız tarafından böbrek nakli yapıldı. Bu tabi şunu gösteriyor. Artık merkezimizde organ nakillerimizin içerisine pankreas naklini de dahil ettik. Başarı ile bundan sonra pankreas nakli devam edecek. Pankreas nakli şuan 2019 yılında 4,5 ayda Türkiye'de sadece burada yapıldı. Sağlık Bakanlığı'nın organ nakli koordinasyon merkezinin verilerinde sadece 2019 yılında burada yapılmış. Daha öncesinde Türkiye'de farklı 8 merkezlerde ruhsat alınarak nakiller yapılmış durumda. Ama 2019 yılında burası ilk nakli yapılmış oldu. Ülkemizde Pankreas nakli başarıyla yapılıyor. Bunun en güzel örneğini de nakli yapılan hastamızda gördük" şeklinde konuştu.

Malatya Damla, Böbrek ve Pankreas Nakli ile Hayata Tutundu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Malatya Damla, Böbrek ve Pankreas Nakli ile Hayata Tutundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Advertisement