Malezyalı Hindular, "Diwali Işık Bayramı"nı kutluyor - Son Dakika
Güncel

Malezyalı Hindular, "Diwali Işık Bayramı"nı kutluyor

Malezyalı Hindular, her yıl kutladıkları "Diwali Işık Bayramı"nın ilk gününde Batu tapınaklarında, ritüellerini yerine getirdi.

24.10.2022 12:23  Güncelleme: 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malezyalı Hindular, her yıl kutladıkları "Diwali Işık Bayramı"nın ilk gününde Batu tapınaklarında, ritüellerini yerine getirdi.

Bu yıl Malezya'da 24 Ekim'de kutlanan Diwali Işık Bayramı'nda Malezyalı ve farklı ülkelerden gelen Hindular, ibadet için başkent Kuala Lumpur'daki çok sayıda Hindu tapınağının yanı sıra dünyanın en büyük mağara tapınağı Batu Mağarası'nda toplandı.

Geleneksel kıyafetlerini giyinip kuşanan Hindular, kutsal günlerinde ibadetlerini yerine getirmek üzere sabah erken saatlerde tapınak alanına gelmeye başlarken çok sayıda turist de bu ana tanıklık etmek için Hinduların kutsal mekanında yerini aldı.

Tapınağa girmeden önce ayaklarını yıkayan Hindular, büyük bir kalabalık eşliğinde ritüellerini gerçekleştirdi.

Hindu rahipler, ziyaretçilerin dua ve dileklerini dinledi. Duanın ardından rahipler, ziyaretçilerin alınlarına "thiruneeru" adını verdikleri beyaz kül ile kırmızı boya "tilaka" sürdü. Tapınakta Hinduların Diwali Işık Bayramı ve diğer özel günlerde kullandığı "diya" mumları da yakıldı.

Bayram ritüelini yerine getirmek için Batu Mağarası'na gelen Mani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diwali kelimesinin karanlığa karşı ışık anlamına geldiğini ve antik dönem metinlerinde yer alan hikayelerde ölüm döşeğindeki kralın, halkına verdiği tüm sıkıntılara rağmen öldüğünde bu günü "Diwali Işık Bayramı" olarak kutlamalarını söylediğini aktardı.

Sadece Hinduların değil, diğer ırk ve dinlerden dostlarının da bu bayramı kendileriyle kutlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Mani, Malezya'nın bütün bu ırk ve farklı inançlardan oluştuğunun ve birbirlerinin bayramlarını birlikte kutlayarak dostlarına saygılarını ifade ettiklerinin altını çizdi.

Diwali Işık Bayramı

Hindu inancına göre, Diwali Işık Bayramı, iyinin kötüye galip gelmesini temsil ediyor.

Bayramın kutlandığı ülkelerde Hindular, iyiliğin kazanmasını temsilen havai fişek ve maytaplarla ışıklı gösteriler düzenliyor.

Bina ve sokaklarını da özel ışıklarla donatan Hindular, bayrama girerken kötülüklerden arınmak için vücutlarını biber, susam veya Hindistan cevizi yağıyla yıkıyor.

Haftalar öncesinden bayram hazırlıkları yapan Hindu aileler, bayram boyunca evlerine uğramak isteyenlere kapılarını açıyor.

Diwali Işık Bayramı, Malezya'nın yanı sıra Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Guyana, Singapur ve Fiji gibi ülkelerde de kutlanıyor.

Batu Mağarası, Malezya'daki Hinduların Diwali zamanında en özel uğrak noktalarından biri olurken her yıl kutlanan "Thaipusam" bayramında da milyonlarca Hindu, bu tapınağa akın ediyor. Mağara, 42 metre yüksekliğindeki Murugan heykelini bahçesinde barındırması nedeniyle Hindu dünyasının kutsal mekanları arasında yer alırken, her yıl çok sayıda turisti de ağırlıyor.

Malezyalı Hindular, "Diwali Işık Bayramı"nı kutluyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malezyalı Hindular, 'Diwali Işık Bayramı'nı kutluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement