Mali Müşavirler Sorunlarını Haykırdı - Son Dakika
Güncel

Mali Müşavirler Sorunlarını Haykırdı

Mali müşavirler 1 Mart'ta başlayan Muhasebe Haftası nedeniyle İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda buluşarak "Bağımsız Denetim Hakkımız", "Çağdaş ve Demokratik Bir Meslek Yasası", "Angaryalara Hayır" sloganlarıyla sorunlarını haykırdı.

01.03.2014 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mali müşavirler 1 Mart'ta başlayan Muhasebe Haftası nedeniyle İstanbul Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda buluşarak "Bağımsız Denetim Hakkımız", "Çağdaş ve Demokratik Bir Meslek Yasası", "Angaryalara Hayır" sloganlarıyla sorunlarını haykırdı. Mali müşavirler, hem Türkiye ekonomisinin hem de özellikle genç meslektaşların geleceklerini ipotek altına almakla suçladıkları Kamu Gözetimi Kurumu'nun yaklaşımlarına dikkat çekti.

Türkiye'de 25 yıldır kutlanan Muhasebe Haftası nedeniyle Taksim'de bir basın açıklaması yapan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Türkiye genelinde sayıları 100 bine yaklaşan meslektaşlarının büyük iş yükü altında, artan gelecek kaygısıyla, sıkıntılı günler geçirdiğini belirtti.

Arıkan 25 yıldır meslektaşlarının, hazine ve mükellef arasında köprü oluşturduğunu, kamu maliyesinin güçlenmesine katkı sağladığını, işletmelerin gelişmesinde yol gösterici bir misyonla, uluslararası alanda rekabet etmelerine ivme katan bir anlayışta çalıştıklarını ifade etti. Arıkan bu yaklaşım ve özverilerine karşın, meslekte sürekli ertelenen ve büyüyen sorunların çözülmesine ise artık katkı verilmesi zamanının çoktan geçtiğini vurguladı.

-"KAMU GÖZETİMİ KURUMU'NA ÇAĞRI"-

Çözüm bekleyen sorunların başında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun (KGK) yaklaşımlarının ilk sırayı aldığını belirten Arıkan, kurumun varoluş sebebi olan gözetim görevinden ziyade kendini adeta meslek örgütü yerine koyan bir anlayışta hareket etmesi olduğunu açıkladı.

"Tüm Türkiye, yarım milyonu aşkın işletme, 100 bin Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir, şeffaf, denetlenebilir, kayıtlı bir ekonomi idealine kilitlenmişken, KGK Bağımsız Denetim Yönetmeliği ile Türkiye ekonomisinin geleceğini zora soktu" diyen Arıkan, kurumun bağımsız denetim yapacaklar için, meslek camiasının, yeniden sınav yapılmaması, mevcut eğitimlerin yeterli görülmesi, genç meslektaşlara getirilen engellerin kaldırılması ve çatı örgütleriyle işbirliği yapılması çağrısına ise sırtını döndüğünü açıkladı.

KGK'nın bu yaklaşımını sürdürmesi halinde "Türkiye'yi; kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele ve vergi gelirlerinin azaldığı bir süreç beklemektedir" diyen Arıkan, meslektaşlarının yasal hakkı olan "bağımsız denetim"in önünün artık tıkanmaması gerektiğini belirtti.

-"MESLEK CAMİASININ KGK'DAN TALEPLERİ"-

Arıkan düzeltilmesini istedikleri Bağımsız Denetim Yönetmeliği'nde meslek camiasının taleplerini ise şöyle sıraladı:

"Denetim yapacak serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirlere yeniden sınav zorunluluğu getirilmemeli. Mesleki eğitim, ücretlendirme, denetim ve disiplin gibi Birliğimizin kuruluş yasasında yer alan yetki ve sorumluluk alanlarına müdahale edilmemeli, gerekli durumlarda çatı örgütümüzle işbirliği yapılmalı. Unvanlar arasında ayrımcılık yapılmamalı ve eşit davranılmalı. TÜRMOB eğitimleri kabul edilmeli. KGK, harç, hizmet bedeli, mühür ve benzeri konularda yasal dayanağı olmayan yet¬kiler kullanmaktan vazgeçmeli, paydaşların katılımına ve denetimine açık bir yönetim tarzı sergilemeli."

Mali müşavirliğin bir kamu mesleği olarak görev alanının çeşitliliğine vurgu yapan Arıkan geniş bir yelpazede hizmet verildiğini anımsatarak mesleki sorunların; Maliye Bakanlığı ile ilişkilerde çözüm bekleyen tarafları olduğunu, mesleki mevzuatla ilgili ciddi sıkıntıların yaşandığını, yanı sıra da vergi incelemeleriyle ilgili çözülmesi beklenen unsurlar bulunduğunu belirtti.

-"SERBEST MESLEK GİDERLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ"-

Arıkan meslek mensuplarının sorunlarıyla ilgili taleplerini ise dokuz maddede şöyle özetledi:

"Ücret tarifemiz 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu uygulaması da dikkate alınarak, zamana endeksli bir ücret tarifesine dönüştürülmeli ve bağımsız denetim ücretlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmeli. Meslek mensuplarının iş sahipleri ile yaptıkları sözleşmeler Damga Vergisi'nden istisna edilmeli. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmeli. KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalı.- Meslek mensubunun tahsilâtı kolaylaştırılmalı. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmeli. Stajyerlerimiz için ücret istisnası öngörülmeli. Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmeli. Serbest meslek giderleri yeniden düzenlenmeli.

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi
    22:49 İstanbul'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi, 78 kişi otellere yerleştirildi

    İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kayması nedeniyle 24 binanın tahliye edildiğini, 78 kişinin otellere yerleştirildiğini bildirdi. Yıldıztabya Mahallesi'nde yaşanan olayda, toprak kayması sonucu 14 gecekondu etkilendi ve 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi. Bölgede yaşayan 70 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Tahliye edilen binalarda hasar tespit çalışmaları yapılacak.

  • Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı
    22:48 Elazığ'da 9 kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla adliyeye sevk edilen lise müdürü tutuklandı

    Elazığ'da bazı öğrencileri taciz ettiği iddiasıyla gözaltına alınan lise müdürü G.C, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak devam eden soruşturma sürecinde bir öğrenci daha şikayette bulundu ve müdür tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen müdür, 9 öğrenciyi taciz ettiği öne sürüldüğü gerekçesiyle tutuklandı.


Advertisement