Maliye Bakanı Ağbal - Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Düzenleme - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Ağbal - Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Düzenleme

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni "torba yasa"da elektronik ticaretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme olduğu belirterek, "Küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye'de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa bu da devamlılık arz ederse, bu takdirde Türkiye'de vergi mükellefi olacak.

15.09.2017 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeni "torba yasa"da elektronik ticaretin vergilendirilmesine ilişkin düzenleme olduğu belirterek, "Küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye'de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa bu da devamlılık arz ederse, bu takdirde Türkiye'de vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve Türkiye'deki elde gelire de el koyacağız." dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin son dönemde Almanya başta olmak üzere bazı ülkelerle yaşadığı siyasi sorunların ekonomik etkilerine değinen Ağbal, bütün dünyanın çok ciddi bir tarihsel bir dönemecin içerisinden geçtiğini ve özellikle Türkiye'ye yakın bölgelerde jeopolitik değişimlerin olduğunu söyledi.

Dünyada küresel iş birliklerinin özellikle ekonomide güç dengesinin batıdan doğuya kaydığını, tarihsel bir sürecin içerinde olunduğunu vurgulayan Ağbal, "Türkiye bütün bütün bu jeopolitik değişimi ve dönüşümü dikkatle izliyor. Kendi menfaatlerine uygun olarak dış politika seçeneklerini geliştiriyor. Tek kutuplu küresel işbirlikleri artık geride kaldı. Türkiye'nin yeni jeopolitik iş birliklerine yönelmesi öncekileri zayıflatması anlamına gelmiyor. Ama ortaya çıkan yeni fırsatları da değerlendirmesi kaçınılmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye için çok önemli olduğuna işaret ederek, politik ilişkilerde bir takım gerginlikler yaşanmasına rağmen son 4 yılda AB'ye olan ihracatın yüzde 40'tan 48'lere yükseldiğini aktardı.

AB Türkiye için önemli

Türkiye'ye yurtdışından gelen yabancı sermayenin en büyük kısmının AB'den geldiğine işaret eden Ağbal, AB'nin ve AB üyeliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Ağbal, Türkiye'nin AB'nin neredeyse güvenliğinin sigortası olduğunun altını çizerek, "Sağduyu sahibi bir çok Avrupa çevresindeki liderlerde Türkiye'nin bu rolünü kabul ediyor. Türkiyede biz bu bölgenin güven ve istikrar bölgesi olması üzerimize düşen bütün yükümlülükleri yerine getirmek istiyoruz ve bu konudan Türkiye'nin attığı adımlar bir takım kurulu güçleri rahatsız ediyor olabilir. Küresel jeopolitik içerisinde Türkiye'nin güçlendiği açık. Önümüzde ki yıllarda AB ve ABD ile ekonomik ilişkilerimizi daha da artacak. Bu bölgelerden daha fazla yabacı sermayeyi Türkiye'de görmek istiyoruz." diye konuştu.

E-ticarette küresel vergilendirme

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'nın arasında bulunduğu çok uluslu şirketlerin kar değil ciro üzerinden vergi hesabını öngören bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıkladırlar. Buna benzer bir çalışma Türkiye'de olacak mı? E-ticaret haksız verginin önlenmesine ilişkin çalışmalar hangi aşamada.

Ağbal, e-ticarette haksız verginin önlenmesine ilişkin çalışmaların sorulması üzerine, E-ticaretin siyasi sınırları tanımadığını söyledi.

İnternette gümrük duvarlarının olmadığına işaret eden Ağbal, "Elektronik ticaret ciddi anlamda küresel ticaretin içinde daha fazla önem olan bir noktaya doğru gidiyor. Bazı ülkeler bu elektronik ticaretten çok ciddi kazançlar elde ediyorlar. Gelir elde ediyorlar ama gelir elde edilen ülke aslında kazancın elde edildiği ülke değil. Mesela, küresel elektronik ticareti yürüten firma Amerika'da ama paranını kazanıldığı yer Türkiye. Türkiye o zaman ne diyor, burada para kazanılıyorsa burada vergi verilmelidir. Burada anladığım kadarıyla, Almaya, Fransa İtalya ve İspanya ortak bir çalışmayla Avrupa komisyonunundan küresel elektronik ticaret yapan firmaların AB pazarında ki hasılatlarının üzerinden bir vergi alınmasını içeren bir teklifte bulunmuş. Bu hasılat üzerinden alınacak vergi, adına 'dengeleme vergisi' demişler." diye konuştu.

Türkiye'de geçen sene e-ticarete ilişkin düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"Türkiye'de mal satan elektronik ticaret firmalarına yapılan ödemelerin şirketlerin bankalarımıza spotaj yapma yükümlülüğü getirdik. Yani burada bir nihai tüketici elektronik ticaret firmasından mal satın almışsa bunun parasını da elektronik ortamda bankacılık üzerinden ödüyorsa o zaman bu aşamada bir vergi keselim. Bu da ciddi anlamda kamuoyununda karşılığını buldu. Bir çok küresel firma bizimle görüşmeler yapıyor. Bu kanun hazırlığına karşılık Türkiye'de vergi mükellefi olmak istediklerini söylüyorlar. Dolayısıyla düzenleme yerini buldu. Yapacağımız torba yasada bir adım eileriye gidiyoruz. Bir madde getiriyoruz, küresel elektronik ticaret yapan bir firma Türkiye'de nihai tüketicilere doğrudan mal satarsa bu da devamlılık arz ederse bu takdirde Türkiye'de vergi mükellefi olacak. Olmazsa biz resen vergi mükellefi yapacağız ve Türkiye'deki elde gelirede el koyacağız."

Ağbal, AB'de yapılmak istenen düzenlemenin torba yasa ile yapmış olacaklarını belirterek, konuyla ilgili bazı küresel oyuncuların vergi mükellefi olmak istediklerini ama vergi beyan edebilmek için tek bir vergi dairesi belirlenmesi gibi bir takım kolaylıklar talep ettiklerini kaydetti.

Söz konusu firmalarla görüşmeler bitince elektronik ticaretin vergisel boyutunda kolaylıklar sağlayan uyum maliyetlerini aşağıya çeken bir takım düzenlemelerin de yapılacağını bildiren Ağbal, küresel ticaretin ulusal düzenlemelerden kaçamayacağını sözlerine ekledi.

Maliye Bakanı Ağbal - Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Düzenleme
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Ağbal - Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Düzenleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement