Maliye Bakanı Ağbal'ın Tatvan Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Ağbal'ın Tatvan Ziyareti

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nu birleştireceğiz, tek bir kanun yapacağız ama yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünü açan, vergi yükünde eşitliği, adaleti öngören, en önemlisi Türkiye'yi daha rekabetçi yapan bir düzenlemeyi Meclise getireceğiz.

12.08.2017 00:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nu birleştireceğiz, tek bir kanun yapacağız ama yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünü açan, vergi yükünde eşitliği, adaleti öngören, en önemlisi Türkiye'yi daha rekabetçi yapan bir düzenlemeyi Meclise getireceğiz." dedi.

Bakan Ağbal, Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçe ziyaretlerinin ardından, Bitlis Eren Üniversitesi Yahya Eren Konukevi'nde düzenlenen programda, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) üyeleri, iş çevreleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Ağbal, burada yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasında bin yıllık medeniyetin beşiğindeki insanların kendilerini gönülden karşılayarak bağrına bastığını söyledi.

Gün içinde yaptıkları ziyaretlerde gündeme gelen konularda ellerinden gelen desteği vereceklerini dile getiren Bakan Ağbal, Bitlis'in gelişmesi, ilerlemesi ve hak ettiği yere gelmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

"Darbe girişimine rağmen ekonomide çarklar dönüyor"

Bakan Ağbal, geçen yıl ülke olarak büyük bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalındığını anımsatarak, alçak darbe girişimi sonrasında ekonominin kısa süreli sekteye uğradığını söyledi.

Ekonominin 15 Temmuz öncesinden daha iyi bir duruma doğru gittiğini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"İlk andan itibaren ekonomide aldığımız tedbirlerle çok önemli mesafeler katettik. Bugün bir yıl öncesine göre bakıyorum, ekonomimiz gayet iyi gidiyor. Üretim, yatırım, ihracat ve tüketim tarafında açıklanan rakamlar ekonominin 15 Temmuz öncesi dönemden bile daha iyi duruma gittiğini gösteriyor. Bu hepimizi sevindiriyor. 2010 ile 2016 arasında Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 6,7 büyüdü. Global krizden sonra ilk yıllar belki daha fazla ama büyük bir büyüme performansı yakaladık. Darbe girişiminin bütün etkilerine rağmen dışarıdaki jeopolitik bütün sıkıntılara rağmen şu anda 2017'de de yüksek büyüme oranını yakalayacağımızı söyleyebilirim. Arka arkaya açıklanan rakamlar, ekonomide üretimin çarklarının döndüğünü, ihracatın son derece iyi gittiğini gösteriyor. Birinci çeyrekte yüzde 5 büyüdük, ikinci çeyrekte yüzde 5'ten daha fazla büyüyeceğiz. Üçüncü çeyrekte ikinci çeyrekten daha fazla büyüyeceğiz. Burada yüzde 5-6 aralığında bir büyümeyi Türkiye ekonomisi için söyleyebiliriz. Bunu söylememize imkan veren birçok ekonomik göstergeyi görüyoruz. Bu hepimizi sevindiriyor."

15 Temmuz sonrasında olumsuz bir havanın oluştuğunu, hükümet olarak büyük inisiyatifler aldıklarını ifade eden Bakan Ağbal, bütçe açığının bir miktar yukarı çıktığını ancak Kredi Garanti Fonu, KOSGEB destekleri ve vergi indirimlerinin ekonomide moralleri yükselttiğini belirtti.

Ağbal, ziyaret ettiği illerde yatırımcılarla görüştüğünü ve piyasalarla ilgili olumlu dönüşler aldığını dile getirerek, bunların Türkiye'nin yarınları için olumlu haberler olduğunu vurguladı.

"Vergi yükünde eşitliği, adaleti öngören bir düzenleme yapacağız"

Hükümet olarak, önümüzdeki günlerde ekonomiyle ilgili arka arkaya önemli yasal düzenlemeleri kamuoyuna açıklayacaklarını belirten Ağbal, şunları söyledi:

"Başbakanımız ifade etti, ağustos ayı tatil ayı ama eylülden itibaren hükümetin en öncelikli gündemini ekonomi oluşturacak. Şu anda Ekonomi Koordinasyon Kurulunda yapısal reform niteliğinde birçok konuyu konuşuyoruz. Bunları tamamladıktan sonra Meclisin açılmasıyla çok kapsamlı yasal düzenlemeleri Meclise getireceğiz. Birkaç konuyla ilgili yasal çalışmalarımız var. Bunlardan en önemlisi Gelir Vergisi Kanunu. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nu birleştireceğiz, tek bir kanun yapacağız ama yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünü açan, vergi yükünde eşitliği, adaleti öngören, en önemlisi Türkiye'yi daha rekabetçi yapan bir düzenlemeyi Meclise getireceğiz. Katma Değer Vergisi Reformu da çok önemli. Katma Değer Vergisi Kanunu birçok ülkede uygulanıyor ve farklı şekillerde. Türkiye'deki Katma Değer Vergisi Kanunu sistemi işletmeler üzerinde önemli yükler oluşturuyor. Burada reform yapacağız. Bir iki ay içinde onu da tamamlayarak kamuoyunun gündemine getireceğiz. Üretimle ilgili yeni çalışmalar yapılıyor. Önemli düzenlemeleri paylaşacağız."

"Gençlerimiz iş ve AŞ istiyor"

Türkiye'de 2019'a giden bir sürecin yaşandığına işaret eden Bakan Ağbal, şu anda hükümetin gündeminde bir seçim olmadığını, güçlü bir hükümet görev yaptığı için ekonomiye odaklanmaları gerektiğini belirtti.

"Ülkenin yüzde 5-6'dan düşük bir büyümeye tahammülü yok. Gençlerimiz iş ve AŞ istiyor. Bu nedenle daha büyük büyüme oranlarını yakalamamız lazım." diyen Ağbal, daha yüksek büyüme oranları için reformlar yapılması gerektiğini aktardı.

Bütün kentlerde üniversiteler kurduklarını, akademisyenler istihdam ettiklerini anlatan Ağbal, binalarla ya da sadece öğretim üyeleriyle Türkiye'nin ihtiyacı olan büyüme rakamlarını yakalamanın mümkün olmadığını, teknolojiye, inovasyona daha fazla yatırım yapılarak bunun sağlanabileceğini söyledi.

Türkiye'de şu anda AR-GE'ye milli gelirin yüzde 1'i oranında kaynak ayrıldığına, rekabet edilen ülkelerde ise bunun yüzde 3 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Ağbal, 2023'e giden yolda AR-GE'ye, bilimsel araştırmalara, girişimciliğe daha çok kaynak ayıracaklarını, yatırımların önünü açacaklarını kaydetti.

"Eğitimde kaliteye yatırım yapmamız lazım"

Bakan Ağbal, ekonomide yakalanan ivmenin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Eğitime erişim noktasında olağanüstü başarı yakaladık. Şimdi eğitimde kaliteye yatırım yapmamız lazım. Çok daha nitelikli bir içerik oluşturmak ve gençlerimizi, çocuklarımızı dijital ekonominin gerektirdiği zihniyete hazırlamakla mükellefiz. Bugün yapay zekayı konuşuyoruz. 1980'li yıllarda kimin cep telefonu vardı. 30 yılda cep telefonu hayatımızın önemli meşgalesi oldu. 30 yıl sonra robota dayalı üretimin hayatımızın içine ne kadar girdiğini göreceğiz. Bilgi işlem teknolojilerinde son yıllarda yakalanan ivme çok çarpıcı. Bundan 10 yıl sonra belki de hiç yan yana gelmeden üretimlerin birkaç ülkede aynı yapıldığına şahit olacağız. Yaşam, eğitim kültürümüz değişecek. Buna hazırlıklı olmamız lazım. Önümüzdeki rekabet çok daha yıpratıcı, sıkıntılı. Gençlerimize daha çok yatırım yapacağız. Bu sayede Türkiye yüksek büyüme oranlarını sürdürülebilir şekilde devam ettirecek ve refah artacak. 17 yıl öncesiyle kıyaslandığında çok büyük mesafeler katettik ama daha çok mesafe katetmemiz gerekiyor."

Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu da ülkenin her köşesindeki ilim ve irfan meclislerine katkılar sunan BETAV'ın çalışmalarıyla gurur duyduklarını belirterek, "Bugün 600'ün üzerinde öğrencimize burs vererek onur duyacağımız bir görevi ifa ediyorlar. Bu ülkemiz açısından da çok önemli. Vatan sevgisinin imandan olduğu şiarıyla hareket ederek kendi yavrularına verilen katkı en güzel hizmetlerin başında geliyor." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz de seçildikleri günden bu yana kente hizmet etme çabası içinde olduklarını belirterek, eğitimin gelişmesine katkı sunan BETAV üyelerine hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

BETAV Başkanı Ahmet Eren, "Vakfımız ilk günden bu yana herhangi bir siyasi görüşe, ideolojiye prim vermemiştir. BETAV'ın dar kapsamlı bir amacı vardır, o da Bitlisli yükseköğretim öğrencilerine yardım etmek ve kentin eğitimine katkı sunmaktır. Şu ana kadar 3 bin öğrenciye yardımda bulunmuştur." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Ağbal'ın Tatvan Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement