Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

"Binek araç satışlarında meydana gelen azalışta döviz kurunda ve faiz oranlarında meydana gelen değişimler ile iç tüketimin kısılması amacıyla getirilen düzenlemelerin de etkili olduğu düşünülmektedir"

16.07.2014 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, binek araç satışlarında son dönemdeki azalmada döviz  kurunda  ve faiz oranlarında meydana gelen değişimler ile iç tüketimin kısılması amacıyla getirilen düzenlemelerin de etkili olduğunun düşünüldüğünü bildirdi.

Şimşek, CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli'nin otomobil satışlarında yaşanan düşüşle ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye'deki otomobil satışlarının 2013 yılında bir önceki  yıla  göre yüzde 19,48  artarak  664 bin 655  adede  ulaştığını anımsatan Şimşek,  bu araçların 517 bin 527'sinin ithal olduğunu kaydetti. İthal araçların toplam satış içindeki payının yüzde 80 olarak gerçekleştiğini ifade eden Şimşek, bu durumun ülke ekonomisinin en önemli sorunlarından  biri olan cari açık üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Cari açığa yapısal önlemler kapsamında tasarruf oranlarının arttırılması, enerjide dışa bağımlılığın   azaltılması başlıklarında çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Makrofinansal istikrarı korumak için cari açığın kontrol edilebilir seviyelerde tutulması gereği doğrultusunda, binek otomobillere uygulanacak özel tüketim vergisi (ÖTV) oranları, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Bakanlar Kurulunca yeniden belirlenmiştir.

Otomotiv Distribütörleri  Derneği (ODD) verilerine göre, 2014 yılının ilk dört ayında otomotiv sektörünün üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 azalırken, ihraç edilen araç sayısı yüzde 3,8 artmıştır. 2014 yılı Mayıs ayına baktığımızda bir önceki yılın aynı ayına göre üretim yüzde 4,7 artarken, ihraç edilen araç sayısı yüzde 8,7 artmıştır.  Dolayısıyla,  yurt içi satışlarda nispeten durgun bir dönemin geçirildiği 2014 yılında sektörün üretim ve ihracatında önemli bir sorun görülmemektedir.  Ülkemizde  otomobil  satışlarında  bir  azalma  yaşanmakla birlikte, bunun sadece ÖTV oranlarındaki değişikliğe bağlanması doğru olmayacaktır. Binek araç satışlarında söz konusu dönemde  meydana gelen azalışta, döviz  kurunda  ve faiz oranlarında meydana gelen değişimler ile iç tüketimin kısılması amacıyla getirilen düzenlemelerin de etkili olduğu düşünülmektedir." - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement