Manavgat Beşkonak Suyu İçin İkinci Eylem - Son Dakika
Güncel

Manavgat Beşkonak Suyu İçin İkinci Eylem

Manavgat Beşkonak Suyu İçin İkinci Eylem

Köylüler, Bugün İkinci Kez Eylem Gerçekleştirdi.

02.02.2011 23:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Antalya'nın Serik ilçesi ve 8 beldesinin su ihtiyacının giderilmesi için Beşkonak Köprülü Kanyon'dan su alınacağını açıklamasının ardından protesto gösterisi yapan köylüler, bugün ikinci kez eylem gerçekleştirdi.

Köylü kadınların da ilgi gösterdiği protestolu eyleme, Beşkonak ve çevresinde bulunan 11 köy halkı, çevreciler, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Antalya İl Genel Meclis Üyesi CHP'li Halil Kula, Mehmet Özen, BBP Manavgat İlçe Başkanı Ali İhsan Kılınç, bölgede rafting yapan şirketler, turizmciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ellerinde pankart ve dövizlerle Beşkonak ve Karabük köyünün kesiştiği noktada toplanan köylüler ve çevreciler, Karabük köyü köprüsüne kadar yürüdü. 'Raftinge hayat veren kaynak sularımız özgürce aksın', 'Doğal ve yabani hayatımız yok olmasın', 'Köprülü Kanyon'da ekolojik denge korunsun', 'Başbakanımıza sesleniyoruz, Köprülü Kanyon yok olmasın', 'Dünyada eşi benzeri olmayan Köprülü Kanyonumuz su alınmasından dolayı yok oluyor. Sahip çıkalım', 'Rafting sporu debisi yüksek su ile yapılır. Suyumuz azaltılmasın' yazılı döviz ve pankartlar taşıyan köylüler ve çevreciler, alınacak suyun, beldelerle birlikte Belek'teki golf alanlarına gideceğini iddia etti.

Köy kadınları adına konuşan Nesibe Şahin, Köprülü Kanyon'dan su alınması ile rafting turizminin sona ereceğini belirterek, "Biz suyun alınacak olmasından dolayı çok tedirginiz. Burada yaşananlardan dolayı çok tedirginiz. İki gelir kaynağımız vardı birisi su, birisi de orman. 3 yıl önce çıkan yangında ormanlarımız yok oldu. Şimdi suyumuz da giderse bölge halkı açlığa ve sefalete itilir. Devletimizin tepkilerimize kayıtsız kalacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

GÜNDÜZ: SU GOLF SAHALARI İÇİN ALINIYOR

TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz ise olaya tepki gösteren köylüleri kutlayarak, Köprüçay girişinden içme suyu alınmasının, kaynak suların geçtiği endemikleri, orman varlığını ve canlı yapısını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Alınacak suyun çevre felaketine neden olacağını belirten Gündüz, "Köprüçay'ın gözeneklerinden su alınması, gözenekleri kurutacaktır. Suyun alınacak olmasının nedeni beldelere içme suyu gibi gösterilse de asıl neden Belek'te bulunan golf sahalarıdır. Bölgede bulunan golf sahalarının çok su tüketmesinden dolayı o bölgeye aktarılacaktır" dedi.

Sınırlı Sorumlu Karabük Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan ise "Beşkonak'ta suyun gözünden su alınırsa bölgede rafting yapımı sona erer. Biz rafting yapımı için her yıl karşı dağlara yağan karın ölçümünü yapıyoruz. İstenilen ölçüde su akışı olmazsa rafting yapılmıyor. Biz suyun alınmasına karşı değiliz. Suyun rafting parkur alanının dışından alınmasını istiyoruz. Köprülü Kanyon Milli Parklar sınırları içinde yer alan bölge, biyoçeşitlilik ve endemik bitki türü bakımından dünyanın nadir alanlarından biri. Bölgeden su alınmasıyla birlikte Köprülü Kanyon'da ekolojik denge bozulur" diye konuştu.

Eylem sonrası raftingcilerin bot yakmak istemesine jandarma izin vermedi. Jandarma, bölgenin ormanlık alan olduğunu belirterek, rafting botu yakılmasının ormanlık alana zarar vereceğini söyledi. Raftingciler ise "Suyumuz gidince zaten yanacağız, botları ha şimdi yakmışız, ha sezonda yakmışız" diyerek bölgeden ayrıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manavgat Beşkonak Suyu İçin İkinci Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement