Manavgat'ta 100 Kişilik Otel Çalışanlarına "Çocuk İstismarı" Semineri - Son Dakika
Yerel

Manavgat'ta 100 Kişilik Otel Çalışanlarına "Çocuk İstismarı" Semineri

Manavgat\'ta 100 Kişilik Otel Çalışanlarına "Çocuk İstismarı" Semineri

Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, eğitim seminerlerine hız kesmeden devam ediyor.

26.08.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, eğitim seminerlerine hız kesmeden devam ediyor. Antalya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Psikolojik Danışman Nevzat Özer ile Sosyolog Abide Tutum, Ali Bey Hotels & Resorts zincir grubundaki yaklaşık yüz kişilik otel personeli ve yöneticilerine çocuk eğitimi ve çocuk istismarı konularında eğitim semineri verdiler.

Psikolojik Danışman Nevzat Özer, özellikle '21. Yüzyılda Anne ve Baba Olmak', 'Çocuk ve gençler nasıl bir anne ve baba ister', 'Çocuk cinayetleri', ve 'Günümüzün çocuğunu ve gencini anlama yolları', Sosyolog Abide Tutum ise, 'Çocuklarda cinsel istismar' konularında eğitim semineri vererek turizm çalışanlarını uyararak bilgilendirdi.

ÖZER: "GÜÇLÜ BİR KALE OLAN AİLEYİ YÜCELTMEK ZORUNDAYIZ"

Anne ve baba olabilmenin hayatta sorgulanması gereken en önemli hayati soru olduğuna dikkat çeken Psikolojik Danışman Nevzat Özer, anne-baba olduktan sonra bu mesleğin geri dönüşünün, istifasının ya da emekliliğinin olmadığını ifade etti. Özer, "Nicedir suskun bu çocuklar. Ana ve babaların yerine ninni söyleyen oyuncaklar var. Duygusuz, hissiz, kalbi olmayan oyuncaklar. Modern yaklaşım bize "ilişkinin değil işin öncelikli" olduğunu söylüyor. Sürekli meşgul anne ve babalarımız. Meşguliyet ve hız asrındayız adeta. Onların başına bu kadar sıkıntıları biz getirmişken, bu gencecik yaralı ve hasarlı gönülleri nasıl tamir edeceğiz? Unutmayalım ki, yüzyılımızın çocuğu bir önceki nesilden daha kaygılı ve daha rekabetçi. Günümüz çocuğu canlı yayınlarda bir milyona yakın insanın öldüğünü gördü. Bugün, çocuklarımızla aramız açılıyorsa, modernite adına onların özel yaşamlarına girmekte zorlanıyorsak, teknolojik cihazlar çocuklarımızı ve gençlerimizi emziriyor ve avutuyorsa, elektronik bakıcılar devreye girmişse, tahammül sınırımız alarm veriyorsa, merhameti direğin tepesinden indirmeye başlamışsak, işte burada durun ve gözlerinizi kapatın. İki dakika düşünün. Oğlunuzu, eşinizi kızınızı alın karşınıza. İlişkilerinizi tekrardan gözden geçirin, bakıma ve tamire alın. Asla geç kalmadık, Şimdi, son sığınak ve güçlü bir kale olan aileyi, ana ve babalığı yüceltmek zorundayız" diye konuştu.

TUTUM: "CİNSEL İSTİSMARI BİLDİRMEMEK BİR SUÇTUR"

Çocuğun, bir erişkin tarafından cinsel gereksinim ya da isteklerinin doyumu için cinsel nesne olarak kullanılması ya da kullanılmasına göz yumulmasının bir suç olduğunu ifade eden Sosyolog Abide Tutum, "Toplumu derinden yaralayan bu suç önlenebilecek iken önlenmesine yardımcı olmamak ta suç teşkil etmektedir. Bir çocuk cinsel istismara maruz kaldığında uzun vadede, suçluluk duygusu, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, kendine zarar verme ve intihar düşüncesi, kişilik bozukluğu, alkol ve uyuşturucu kullanımında artış, eğitim ve öğretimde başarısızlık gibi genel sonuçlara maruz kalır. Kısa vadede görülen etkileri ise, hafıza kaybı, uyurgezerlik, kaygı ve uyku bozuklukları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, yatak ıslatma, kabuslar ve fobiler, bedensel yakınmalar, korku ve güven eksikliği ortaya çıkar. Alkol ya da madde bağımlılığı olan kişiler, ruhsal ya da fiziksel hastalığı olan, cinsel sorunları olan, anne-babanın çok genç olduğu, ebeveynlerden çocukluk dönemlerinde istismar öyküsü bulunanlar, baskın ve koşulsuz söz tutma isteyen anne-baba modelinin ve rol çatışmalarının görüldüğü aile modelleri istismara yatkınlık görülen ailelerdir" dedi.

TUTUM: "ÇOCUKLARI YABANCI KİŞİLERE KARŞI EĞİTMELİYİZ"

İstismara uğramış çocuğun yanınıza geldiğinde verilecek tepkinin önemli olduğuna vurgu yapan Sosyolog Abide Tutum, "Çocuğu panikletmemek ve anlatmaktan caydırmamak için sakin ve rahat olunması, abartılı tepkiler ve mimikler ortaya koymamak ve çocuğa sevgiyle de olsa kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Diğer kişilerle bunu paylaşmamak için çocuğa teminat vermek, ancak bunun aranızda bir sır olarak kalamayacağını bilecek kadar da bilgilendirmek gerekiyor. Çocuklarımızı istismardan korumak adına başına gelmeden önlemler alarak neler yapabileceğimiz çok önemlidir. Öncelikle çocuklarımızı yabancılar konusunda eğitmeliyiz. Yabancı birinin verdiği hediyeyi türü ne olursa olsun kabul etmemesi ya da kimlerden hediye kabul edebileceğini öğretmeli ve yabancılarda gelen yardım konusunda çocuklarımızı bilgilendirmeliyiz. Bunu çocuğumuz ve ailemizle geçireceğimiz etkin birliktelikte yapacağımız sohbetlerle önleyici tedbir almak adına bilinçlendirmeliyiz. Tanıdık birisi olsa bile eve yalnızken kimlerin alınıp alınamayacağı, nereye giderlerse gitsinler gittikleri yeri size söylemeleri konusunda eğitilmeli, arkadaşları ve onların ailelerini mutlaka tanımamız gerektiğini unutmayalım. Çocuklarımıza kaybolma eğitimi verilmeli ve neler yapması gerektiği öğretilmeli, anne-babanın ve en yakınların telefonu mutlaka ezberletilmeli, en azından başına bir şey geldiğinde 155 Polis veya 156 Jandarma hattını araması gerektiğini çocuklarımıza mutlaka öğretmeliyiz. En önemlisi de herhangi bir olay olmadan önleyici anlamda ailesi ile sevgi dolu birlikte zaman geçiren çocuklarımız en güvenli yerin aile yanı olduğunu bilir ve ona göre davranır. Çocuğumuza davranışlarımızla ona güvendiğimizi ve kişiliği ile değerli olduğunu göstermeli ve öğretmeliyiz" şeklinde konuştu.

TOLUNAY: "İŞLETMELERDE SOSYAL VE PSİKOLOJİK DANIŞMAN ŞARTTIR"

Ali Bey Hotels & Resorts tesisi İnsan Kaynakları Müdürü Metin Tolunay, Sosyal Sorumluluk Projeleri'ne büyük önem verdiklerini ve daha önce Çocuk Evleri Projesi'nde de Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Geçtiğimiz günlerde de Manavgat Belediyesi Huzur Evi'ni ziyaret ederek orada bulunan yaşlı vatandaşlarla bir araya gelerek destek olduklarını söyledi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manavgat'ta 100 Kişilik Otel Çalışanlarına 'Çocuk İstismarı' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement