Manisa'da 2 Bin Yıllık Antik Yol Bulundu - Son Dakika
Kültür Sanat

Manisa'da 2 Bin Yıllık Antik Yol Bulundu

Manisa'da tarihi MÖ 8. yüzyıla dayanan Aigai Antik Kenti'ndeki kazılarda 2 bin yıl önce taştan yapılan 55 kilometre uzunluğunda yol ortaya çıkarıldı.

08.08.2017 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa'da tarihi MÖ 8. yüzyıla dayanan Aigai Antik Kenti'ndeki kazılarda 2 bin yıl önce taştan yapılan 55 kilometre uzunluğunda yol ortaya çıkarıldı.

Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aigai Antik Kenti'nin, Batı Anadolu'da kurulan 12 kentten biri olduğunu kaydetti.

Bölgede 2004'te başlayan kazıların devam ettiğini aktaran Sezgin, buradan elde ettikleri bulguların kentin sivil ve sosyal yaşamı hakkında bilgi verdiğini belirtti.

Sezgin, kentin özellikle, Helenistik dönemde MÖ 3. yüzyıldan itibaren Pergamon Krallığı'nın da desteğiyle bölgede ekonomik ve kültürel çekim merkezi haline geldiğinin anlaşıldığını dile getirdi.

"Atların kaymaması için taşlara işlemeler yapılmış"

Manisa'nın Yunusemre ilçesi Yuntdağı bölgesindeki kazılarda MS 1. Yüzyıl Roma dönemine ait antik yol tespit ettiklerini ifade eden Sezgin, şu bilgileri aktardı:

"Ege Denizi kıyısından başlayan yolun 2 bin yıl önce İzmir-Manisa arasında kullanıldığını gösteriyor. Taştan yapılan yolun üzerindeki toprak kaldırıldıktan sonra yaklaşık 55 kilometre uzunluğunda yol ortaya çıktı. Yolun ilk günkü gibi sağlam olması dikkat çekiyor. Bölgede yaptığımız incelemelerde yolun altında olası taşkınlarına karşı bir insanın içinden rahatlıkla geçebileceği su tahliye kanalları açılmış. Ayrıca kış aylarında atların kaymaması için taşlara işlemeler yapıldığını fark ettik."

Yolun ilk başta savaş güzergahı daha sonraki dönemde ise kervanların geçişi için kullanıldığını aktaran Sezgin, 55 kilometre uzunluğundaki antik yol üzerinde çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade ederek, "Belki önümüzdeki yıllarda, 2 bin yıllık yol üzerinde ziyaretçileri gezdirmek mümkün olabilecek." şeklinde konuştu.

Sezgin, şöyle devam etti:

"Aslında bu antik yol bir sistem. Bu sistemi çalıştıran da Roma İmparatorluğu. Çünkü yol bugün de söylediğimiz gibi medeniyettir. İmparatorluğun bütün bu kentleri birbirine bağlaması ve ulaşması lazım. O açıdan bu sistemin canlı tutulması lazım. Bu yolla ilgili antik kaynaklarda bize bilgiler veriyor. Örneğin MÖ 190 yılında gerçekleşen çok önemli bir savaş var. 15 bin kişilik Roma ordusu, Zeytindağ'dan Manisa'ya antik yoldan gidiyor. Koskoca Roma ordusunun geçtiği yoldan bahsediyoruz. Aslında bugün kullandığımız yol ile antik yol birbirine çok yakın. Neredeyse birbirine paralel gidiyor. Günümüze kadar deve yolu ve kervan yolu olarak kullanılmış."

"Örgü tekniği kullanılmış"

Sezgin, antik kentteki yolun ciddi bir hassasiyetle inşa edildiğine işaret etti.

Özenli bir şekilde yapılan yolda kalın blok kaya kullanıldığını dile getiren Sezgin, taşların ise toprağın içerisine örgü tekniğiyle örüldüğünü ve bundan dolayı bu şekilde günümüze kadar korunduğunu söyledi.

Antik yolun altında kanal sisteminin de bulunduğunu vurgulayan Sezgin, "Çok ilginç. Bunun içerisinde emekleyerek yürüyebiliyoruz. Çoğu büyükşehirde bu kadar düzgün kanal sistemleri yoktur. Bu yolun yakınında Apollon Tapınağı da var. İnsanlar bu yoldan devam ederken, ibadetlerini yapabilecekleri tapınak yapmış." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Manisa'da 2 Bin Yıllık Antik Yol Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.

  • Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor
    13:15 Karadeniz'in dalgalarından esinlenen Samsun Müzesi, kent turizmine hareket kazandırıyor

    Samsun Müzesi, Karadeniz'in dalgalarından esinlenerek inşa edilen ve 15 bin metrekare alana sahip olan bir müzedir. Müzede Hitit, Pers, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca mamut fosilleri, deniz lalesi ve deniz salyangozu fosilleri gibi tabiat varlıkları da ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarmaktadır. Müze, açıldığı ilk ayda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek kent turizmine hareket getirmiştir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, müzenin Samsun'un ve bölgenin en önemli müzesi olduğunu belirtmiş ve ziyaretçi sayısının artarak devam edeceğini söylemiştir. Müzeyi ziyaret edenler de eserlerin detaylı ve güzel bir şekilde sergilendiğini ifade etmişlerdir.

  • Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali
    12:49 Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali

    Çin'in doğusundaki Shanghai kentinde bulunan Yuyuan Bahçesi'nde düzenlenen Bahar Çiçek Festivali diye de bilinen Huazhao Festivali, ziyaretçilere geleneksel Çin kültürüne dair sürükleyici bir deneyim sunuyor.

  • Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı
    12:10 Fen Bilgisi Öğretmeni, Osmaniye'deki Kuş Cennetinde 195 Farklı Türü Fotoğrafladı

    Fen bilgisi öğretmeni Halil İbrahim Alagöz, görev yaptığı kentlerde kuş türlerini fotoğraflayarak yüksek lisans tezini tamamladı. Osmaniye'deki Kastabala Kuş Cenneti'nde 195 farklı türün fotoğraflarını çeken Alagöz, kuş fotoğrafçılığını hobi olarak başladığı Kahramanmaraş'tan Muş'a ve son olarak Osmaniye'ye taşıdı. Tez çalışması için Kastabala Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini belirleyen Alagöz, 1,5 yılda 195 kuş türünün fotoğrafını çekti. Alagöz, kuşların tanınması ve korunması için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

  • 11:40 "Çingene Kızı" bayram tatilinde ziyaretçi sayısında rekor üzerine rekor kırdı

    Başta "Çingene Kızı" mozaiği olmak üzere birçok önemli esere ev sahipliği yapan Zeugma Mozaik Müzesi, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 40 bin kişiyi ağırladı.

  • İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor
    11:37 İranlı turistler Van'da halay çekmeyi öğreniyor

    İranlı turistler, Van'a tatil için gelen İranlı turistler, sosyal hayata uyum sağlamak için halay çekmeyi öğreniyor. Alışveriş yaparak esnafa destek olan turistler, akşamları eğlence merkezlerinde gönüllerince eğleniyor ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekiyor.

  • Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor
    11:37 Sivas Atatürk Kongre Müzesi'nde Yöresel Kıyafetler Sergileniyor

    Sivas'ta bazıları halen kırsal kesimdeki kadınlar tarafından günlük hayatta kullanılan yöresel kıyafetler, Atatürk Kongre Müzesi'nde oluşturulan alanda cansız mankenlerin üzerinde sergileniyor. Müze Müdürü İlker Deveci, Milli Mücadele döneminde Sivaslı kadınların yaşantısını sergilemek amacıyla Milli Mücadele döneminde Sivas ve yörelerinde kadınların giydiği kıyafetleri sergilediklerini belirtti. Müzede 300'e yakın kıyafet sergileniyor ve Sivas Olgunlaşma Enstitüsü'nde kıyafetlerin benzerlerinin dikildiği bilgisi verildi.

  • Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor
    11:17 Zonguldak'ta Otizmli Bireyler ve Aileleri Tiyatro ve Halk Oyunlarıyla Sosyalleşiyor

    Zonguldak'ta otizmli bireyler ve aileleri, tiyatro ve halk oyunları eğitimi alarak sosyal hayata aktif katılım sağlıyor. Karaelmas Otizmli Bireyler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan 'Onlara Farklılıklarıyla Değil İsimleriyle Seslen' projesi kapsamında, otizmli bireyler ve aileleri tiyatro oyunları ve halk oyunları gösterimi için çalışmalar yapıyor. Proje sayesinde otizmli bireylerin özgüveni gelişirken, aileler de sosyalleşme imkanı buluyor. Ekip, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü binası tiyatro salonunda sahne alacak.

  • Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor
    11:07 Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu Bahar Konserine Davet Ediyor

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, tüm Nazillileri, Nazilli Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından gerçekleştirilecek olan Bahar Konserine davet etti.

  • Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri
    11:06 Aksaray'da Kemal Sunal ve Yeşilçam izleri

    1985 yılında çekilen 'Keriz' filminin Aksaray'ın Gücünkaya köyünde oynayan köy halkı, hatıralarını anlattı. Kemal Sunal'ın Türkiye'yi güldürdüğü ama kendi hiç gülmediği belirtildi. Filmin çekildiği köyde halen Yeşilçam'ın izleri görülebilmektedir.


Advertisement