Milli Savunma Bakanı Işık: Yeraltı Sularından Karışma mı Var Buna Bakacağız - Son Dakika
Güncel

Milli Savunma Bakanı Işık: Yeraltı Sularından Karışma mı Var Buna Bakacağız

Manisa'da 741 askerin zehirlenmesiyle ilgili konuşan Bakan Işık, "Son günlerde bölgede depremler var, acaba yeraltı sularından buraya karışma mı var buna bakacağız, altyapımızda sorun var mı hemen değerlendireceğiz." dedi.

18.06.2017 16:13  Güncelleme: 08:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Manisa 1. Piyade Er eğitim Tugay Komutanlığı Albay Arif Seyhun Kışlası'nda görülen gıda zehirlenmesi vakalarına ilişkin Meclis'i bilgilendirdi. Işık, zehirlenme vakalarının yer altı sularından karışma sebebiyle olabileceğini bu ihtimali değerlendireceklerini söyledi.

"HAYATINI KAYBEDEN ASKERİMİZİN OTOPSİ RAPORU HENÜZ ÇIKMADI"

Manisa 1. Eğitim Tugayındaki ilk zehirlenme vakasının 23 Mayıs'ta akşam yemeğinde görüldüğünü, 5 bin 820 askerden bin 47'sinin yemekten etkilendiğini bildiklerini ifade eden Işık, şunları kaydetti: "Bu bin 47 askerimizin 209'u hastanelere sevk edildi. Hastanelere sevk edilen askerlerimizden Hüsnü Özel hayatını kaybetti. Hayatını kaybetme sebebi henüz otopsi raporu çıkmadığı için resmi olarak açıklanmamakta. Otopsi raporu bekleniyor"

"O YEMEK FİRMASININ İHALESİ FESHEDİLİYOR"

"Bunun dışında Burhan Güvenen adlı askerimiz de yoğun bakımda. Dün gece itibarıyla aldığım bilgi, askerimizin hayati tehlikesi almadığı yönünde. Olayın hemen ardından gerek idari, gerekse adli tahkikata başlandı. İncelemeler sonucunda o gün verilen hindi etinde salmonella bakterisi tespit edildi. Bu teşhis ve tespitten sonra ilgili firmanın yemek ihalesinin feshedilmesi süreci başlatıldı."

Milli Savunma Bakanı Işık: Yeraltı Sularından Karışma mı Var Buna Bakacağız

YEMEK KONTROL MENSUPLARININ TAMAMI DEĞİŞTİ

Fikri Işık, yemek firmasına ait ihalenin fesih yazısının 16 Haziran'da Bakanlık tarafından ihaleyi yapan bölge tedarik başkanlığına ve gerekli tedbirlerin alınması için daha önceden bilgilendirilen bölge komutanlığına gönderildiğini söyledi. Bunun ardından birlikteki yemek kontrol teşkilatı mensuplarının tamamının da değiştirildiğinin altını çizen Işık, "Bu olaydan sonra 16 Haziran 2017'de aynı kışlada bu defa da 69 askerimizin şikayeti oldu. Bu askerlerimiz hemen müşahade altına alındı. Dikkat çekici olan bu 69 askerimizden 62'sinin aynı bölükten olmasıdır. Bu vakanın sadece yemekten zehirlenme durumu ile ilgili olmayabileceğini, başka dış etkenlerin de olma ihtimalini ortaya çıkardı. Bu konuda da araştırmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

"O FİRMA BUNDAN SONRAKİ İHALELERDE YASAKLI"

Bir milletvekilinin, "Bu fesih, sadece Manisa'daki yemek ihalesini mi kapsıyor, yoksa firmanın diğer yerlerdeki ihalelerini de etkiliyor mu?" sorusu yönelttiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konu İhale Kanununda düzenlenmiş. İhale Kanununda, mevcut yerdeki sözleşmesi feshedildiğinde en az bir yıl sürede, bazen iki yıl sürede, bazen de belli şartlar dahilinde beş yıla kadar ihale yasaklısı konumuna geliyor. Ama şu anda diğer yerlerde devam eden hizmetlerinde kanuna göre sorun yoksa, onu feshetme hakkına sahip değiliz. Ama bundan sonra gireceği tüm ihalelerde, bütün kamuda yasaklı hale geliyor"

"BABAMIN OĞLU OLSA DA HESABINI SORARIM"

Milli Savunma Bakanı Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Şunu herkesin çok iyi bilmesi lazım. Bırakın AK Parti'li olmayı, babamın oğlu olsa işini doğru yapmayan, askerimizin sağlığı ile ilgili en küçük ihmali olan herkesten gerekli hesabı sorarım. Bakan olarak bu benim görevimdir, görevimi yapmakta tereddüt etmem. Orada ihmali olduğu noktasında tereddüt ettiğimiz tüm kamu görevlileri ile ilgili şu anda idari tahkikat da başlatılmıştır. Gıda kontrolünü yapmakla görevli oradaki personelle ilgili gerekli idari tahkikat başlamıştır. Ayrıca adli tahkikat da başlamıştır. Bu konu bütün yönleriyle ortaya çıkarılana kadar biz bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaya devam edeceğiz."



Milli Savunma Bakanı Işık: Yeraltı Sularından Karışma mı Var Buna Bakacağız
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Milli Savunma Bakanı Işık: Yeraltı Sularından Karışma mı Var Buna Bakacağız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement