Manisa Türkiye'nin Ilk ve Tek Jeoparkındaki Yürek Burkan Manzara - Son Dakika
Güncel

Manisa Türkiye'nin Ilk ve Tek Jeoparkındaki Yürek Burkan Manzara

Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkındaki yürek burkan manzaraBaşkan Tosun'dan jeopark savunmasıMANİSA'nın Kula ilçesindeki Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkının içler acısı hali görenlerin yüreğini burkuyor.

06.04.2017 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkındaki yürek burkan manzara

Başkan Tosun'dan jeopark savunması

MANİSA'nın Kula ilçesindeki Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkının içler acısı hali görenlerin yüreğini burkuyor. MHP'li Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ve Kula Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü ve Jeopark Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdal Gümüş Kula Jeoparkı'nın kurulma aşamasında kötü reklamının yapıldığını ileri sürüp, eleştirilere yanıt verdi. Başkan Tosun, jeoparktaki çöp ve molozların 40 sene evvel bölge SİT alanı olmadan önce döküldüğünü, volkanik konilerin yanındaki taş ocağı izinlerinin ise ilgili bakanlıklar tarafından 25 yıl önce verildiği için müdahale edilemediğini söyledi. Yard. Doç. Dr. Erdal Gümüş de Kod Dengeleme Sistemi ile bölgedeki doğal olmayan çukurlar ile doğal olan çukurların Eylül ayına kadar dengeleneceğini belirtip, bunun için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden proje izni beklediklerini kaydetti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Saha Teknolojisi öğrencileri geçen 20 Mart'ta Kuzeybatı Türkiye gezisinin son ayağında Kula'yı ziyaret eti. Kula'da dünyada sönmüş bir volkanik alan olarak yorumlanmış ilk yer olan Katakekaumene'deki (Yanık Ülke) volkanik yapıları korumak ve halka öğretmek için kurulan jeoparkı gezen öğrenciler, gördükleri manzara karşısında şaşkına döndü. Onbinlerce yıldır orada bulunan volkanik konilerin mıcır ocağı yapıldığını, benzeri az görülen lav alanlarının çöplüğe döndüğünü, küller üzerindeki geçmişe ışık tutan insan ayak izlerinin bir iş makinesinin kepçesi tarafından yok edilmiş olduğuna öğrencileriyle tanık olan İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, durumu basın mensupları ile paylaştı. Prof. Dr. Celal Şengör, volkan konilerinin etrafına yapılan yürüyüş yollarını da eleştirdi. UNESCO tarafından 4 Eylül 2013 tarihinde Türkiye'nin ilk ve tek jeoparkı ilan edilen Kula Jeoparkı'nın içler acısı bu durumunun ulusal ve yerel basında haber olması 'jeoskandal'ı gözler önüne serdi.

"KULA JEOPARKI'NIN KURULMA AŞAMASINDA KÖTÜ REKLAMI YAPILIYOR"

MHP'li Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ve Kula Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü ve Jeopark Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdal Gümüş, jeoparkla ilgili iddia ve eleştirilere yanıt verdi. Kula Jeoparkı'nın kurulma aşamasında kötü reklamının yapıldığını belirtten Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, şunları söyledi:

"Jeoparka çöp ve moloz atıklarının dökülmesi ciddi bir mesele. Ancak bu durum Kula'ya özgü değil, Türkiye'de ve dünyada ciddi bir meseledir. Ancak jeotermal bölge SİT alanı ilan edilirken bile o çöpler orada vardı. Hala da o bölgeye çöp dökülmeye devam ediliyor. Bu çöp meselesi yaklaşık 25 yıldır Kula'nın önemli bir sorunu. 2014 yılı seçimlerinden sonra Büyükşehir Belediyemiz ile bu çöpler için bir bertaraf tesisi kurmak için çalışma başlattık. Gökçeören yakınlarında katı atık bertaraf tesisi için bütün ÇED raporları alınması ve çalışmaların bitmesine rağmen bölge halkının istememesinden kaynaklı olarak çalışmalarımız yarıda kaldı. Şuanda aynı çalışma Manisa merkezde Uzunburun'da devam ediyor. Yaklaşık 6 ay sonra bu yeni tesisin hizmete geçeceğine inanıyoruz. İlçemizde de aktarma istasyonları kurulacak. Böylece Kula'nın çöpleri aktarma tesislerini vasıtasıyla modern bir tesis olan Uzunburun'daki katı atık bertaraf tesisine taşınacak. Böylece Kula ilçemiz vahşi depolama sisteminden kurtulmuş olacak. Ancak jeoparktaki çöpler bundan yaklaşık 40 sene öncesine dayanan ve orası SİT alanı ilan edilmeden önce dökülmüş olan çöplerdir. Biz de zaman zaman orada çalışmalar yapıyoruz. Belli bir temizlik aşamalarına giriştik. Bir kısmını yaptık bir kısmını yapamadık. O bölge jeoturizm açısından çok önemli bir bölge. Bu konuda Prof. Dr. Celal Şengör'e katılıyorum. Ancak geçmişini bilmeden, fakat Celal Hocamızın geçmişini de bildiğini düşünüyoruz, bu tür eleştirilerin de yanlış olduğunu düşünüyoruz."

"YÜRÜYÜŞ YOLLARI VE SEYİR TEPELERİ OLMALI"

Jeoparktaki seyir tepeleri ve yürüyüş yollarıyla ilgili eleştirilere de yanıt veren Başkan Tosun, "Eğer o yürüyüş yolları, seyir tepeleri olmazsa halkımıza ve ziyarete gelen turistlere bu bölgenin güzelliğini nasıl göstereceğiz? Dünyadaki tüm jeopark ile tarihi yerlerde bu iş böyledir. O güzellikleri gösterebilmek için mutlaka bu tür etkenler vardır. Bunlar olmadığında halk salt olarak o tepelere kendisi çıkmak isteyecek. O zaman da oradaki yapıya daha çok zarar verecek. ya da gelen turistler ve ziyaretçiler tepelere çıkmayacak ve oradaki güzellikleri göremeyecek. Bu nedenle orada turistlerin ihtiyaçlarını giderebilmesi amacıyla çeşitli düzenlemeler olacak. Doğal güzelliğe ve yapıya çok fazla zarar vermeden mümkün olduğunca gerekli düzenlemeler yapılacak. Hakkımızı da yememek lazım. Bugüne kadar bir çalışma yapılmış ama son dönemdeki ciddi çalışmalar da söylenenlerin gölgesinde kalmamalı. Bu söylemleri veya iddialara hak etmeyen bir yönetimiz. Elbetteki eleştiriler olacaktır. Ama haksız eleştirileri de şahsım ve yönetim adına kabul etmiyoruz. Her zaman yeni fikirleri açığız. Eksiklerimiz ve noksanlarımız olacaktır. Bunları zamanla tamamlayacağız. Niyetimiz hem Kula'yı jeoturizm noktasında ileri taşımak hem de bu güzellikleri tüm dünya ile paylaşmak" diye konuştu.

"TAŞOCAKLARINA 25 YIL ÖNCE RUHSAT VERİLMİŞ"

Onbinlerce yıldır orada bulunan volkanik konilerin mıcır ocağı yapılmasına da değinen Başkan Tosun, "Bu ocaklar bundan 25 sene önce ilgili bakanlığın verdiği ruhsatlar ile çalışmıştır. Bizim bu konuya ne müdahil olabilme ne de ruhsatlarını iptal edebilme durumumuz vardır. Eğer bu konuda bakanlıkta sesimi duyar, konuyla ilgili gerekli çalışmaları yaparsa mutlu ve memnun kalırız" dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN PROJE İZNİ BEKLENİYOR

Kula Jeoparkı Bilimsel Koordinatörü ve Jeopark Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erdal Gümüş de Kula Jeoparkı hakkında yanlış bilinenler olduğunu söyledi. Jeoparkların temel felsefesi toplum için yer bilimleri olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Gümüş, "Jeoparkların amacı bulundukları sahadaki doğal, jeolojik, jeomorfolojik yani yerle ilgili bütün değerleri topluma anlatmak ve paylaşmaktır. İki hedef vardır. Birincisi yer bilimleri ile ilgili sahadaki araştırma ve eğitim faaliyetlerine olanak sağlamak ikincisi ise bu doğal jeolojik zenginliklerin, turizm potansiyelinden jeoturizm yoluyla faydalanmak suretiyle yerel halkı sürdürülebilir ekonomik katkı sağlamaktır. Tüm bahsedilen beşeri faaliyetlerin jeopark sahasına cereyran edebilmesi için öncelikle jeopark sahalarının insanların güvenli ve konforlu erişimine açık olması gerekiyor. Bunun için dünyadaki 120 jeopark gibi tescilli Kula Jeopark sahasında da uzman heyetlerin öngörüsüyle, planlama çerçevesinde yürüyüş rotaları, araç park yerlerini, lavabolar gibi çok zaruri ve temel turistlik alt yapı tesislerini inşa etmek gerekmektedir. Bunda da temel amacımız insanlarımız bu sahanın doğal güzelliğinin farkına varması. Jeoparklar teknik adamlar, mühendisler için değil sıradan insanlarımız için" dedi.

Jeoparkın içindeki volkan konisinin yamaçlarında kaymalar olduğuna dikkati çeken Gümüş, "Burası 90'lı yıllarda burası bir firmaya taş ocağı ruhsatı verilerek işletmeye açılmış. Buradan bir yıl kadar malzeme alındıktan sonra yanlış anlaşılmış doğal SİT olarak ilan edilmiş. Şimdi bu sahada kalan çukurlukların doğal görünümüne kavuşması için bir rehabilitasyon projesi hazırladık. 1 yıldır devam eden bir izin sürecimiz var. Kod dengeleme sistemi ile doğal olmayan çukurlar ile doğal olan çukurlar dengelenecek. Şimdilik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden projenin iznini bekliyoruz. Eylül ayına kadar sahanın eski görünümüne kavuşturacağız. "dedi.

Manisa Türkiye\'nin Ilk ve Tek Jeoparkındaki Yürek Burkan Manzara
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Türkiye'nin Ilk ve Tek Jeoparkındaki Yürek Burkan Manzara - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.


Advertisement