Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3.çeyrek sonuçlarına göre Temmuz-Eylül 2012 dönemi istihdam beklentilerinde Türkiye en iyimser ülkeler arasında yer aldı.

13.06.2012 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3. çeyrek sonuçlarına göre Temmuz-Eylül 2012 dönemi istihdam beklentilerinde Türkiye en iyimser ülkeler arasında yer aldı.

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2012 yılı 3. çeyrek sonuçları açıklandı.

Araştırmada, Türkiye'deki işverenlerin, dünya genelindeki en iyimser işe alım tahminlerini belirtmeye devam ettikleri, geçen yılın aynı dönemine göre net istihdam görünümünün kısmen düştüğü belirtildi. Net istihdam görünümü önceki çeyreğe göre ise 1 puan artarak yüzde 27 oldu.

Araştırmada, işverenlerin Temmuz-Eylül 2012 dönemi için beş bölgenin tamamında işgücü sayılarını artırmayı planladıkları ankette yer alan 11 sektörde de olumlu işe alım tahminleri belirtikleri ifade edildi. 2012 yılı 3'üncü çeyrek için en iyimser görünümlerin artı yüzde 35 ile inşaat ve kamu ve sosyal sektöründe olduğu belirtildi.

Araştırmada Türkiye'deki işverenlerin önümüzdeki üç aylık dönemde aktif istihdam beklentisini devam ettirecekleri geçen çeyreğe göre görünüm yüzde 1 puan artarken, Temmuz-Eylül 2012 için Türk işverenlerin yüzde 34'ünün istihdam sayılarında artış, yüzde 7'sinin düşüş öngördüğü yüzde 54'ünün ise bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiği bildirildi.

Manpower Group Doğu Akdeniz Ülkeleri Bölge Müdürü Dalia Narkis konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki çeyrekte Türkiye'de iş arayanların, artı yüzde 27'lik olumlu tablodan faydalanmaya devam edeceklerini düşünüyoruz" dedi.

Narkis, araştırmaya ilişkin şunları kaydetti:

"Türkiye'deki canlı işe alım piyasası beklentileri, kısmen de olsa, eğitim sektöründeki iddialı istihdam girişimi ile birlikte Çalışma Bakanlığı'nın kamuda 34 bin yeni eleman alımı için fon onayı vermesi üzerine işverenlerin ve kamu ve sosyal hizmetler sektörlerinde oluşan iyimserliğe de bağlıdır. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinin genel tablosunu değerlendirecek olursak, bölgenin büyük bölümünde borç kriziyle ilgili arka plandaki belirsizliklerin yanı sıra özellikle bölgedeki gençler arasında neredeyse sürekli hale gelen yüksek işsizlik rakamları istihdam planlarının kısıtlı kalacağı beklentisini yaratıyor.

İstihdam artışı rakamlarının beş bölgenin tümünde gelecek çeyreğe yönelik tahminleri yansıttığı belirtilen araştırmada, en güçlü istihdam beklentisinin artı yüzde 34 ile İç Anadolu Bölgesi'ndeki işverenler tarafından, net istihdam beklentisinin artı yüzde 28 olduğu Marmara'da ise işe alım potansiyellerinin sağlıklı göründüğü belirtildi. Öte yandan, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla beş bölgenin dördünde istihdam görünümü kötüye gitti.

İşverenlerin 11 sektörün tamamında 2012'nin 3'üncü çeyreği için istihdam artışı öngördüğü vurgulanan araştırmada, artı yüzde 35'lik net istihdam görünümü ile inşaat ve kamu ve sosyal sektörlerinde güçlü bir istihdam artışı beklendiği, geçen çeyreğe kıyasla işe alım tahminlerinin 11 sektörün 4'ünde güçlendiği, beklentilerin 11 sektörün 8'inde azaldığı ve en büyük düşüşün ise yüzde 17 puan ile üretim sektöründe gerçekleştiği ifade edildi.

Dünya genelinde istihdam beklentilerinin en yüksek olduğu ülkelerin Hindistan, Tayvan, Brezilya, Türkiye ve Singapur olarak sıralandığı araştırmada, borç krizinin dünyadaki ve özellikle de avro bölgesindeki işverenlerin güvenlerini etkilemeye devam ettiği ve en kötümser istihdam görünümünün ise Yunanistan, İrlanda, İspanya, İtalya ve Macaristan'daki işverenler tarafından dile getirildiği belirtildi.

Araştırmada, üçüncü çeyrekte ülkelerin ve bölgelerin çoğunda işgücü planlarının geçen yılın aynı dönemine göre yavaşlayacağı öngörülürken, araştırmanın işgücü piyasasında ciddi işgücü alımlarına dair pek az kesin hareket belirtisi gösterdiği vurgulandı.

Araştırmada şunlar kaydedildi:

"İşverenler gerek yurt içindeki, gerekse de yurt dışındaki ekonomik belirsizlikler karşısında aralıklarla işe alımlarda bulunmayı tercih ediyorlar. Genel anlamda güç kaybeden işe alım trendine rağmen 41 ülke ve bölgenin 33'ündeki işverenler farklı ölçülerde de olsa olumlu bir istihdam beklentisi dile getiriyorlar. 32 ülke ve bölgedeki işverenler, ikinci çeyreğe göre nispeten istikrarlı ya da iyileşen bir istihdam faaliyetindeler. Bununla birlikte geçen yılın aynı dönemine göre 26 ülke ve bölgedeki istihdam beklentilerinin yavaşlaması bekleniyor."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement