Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması: İşveren Yeni İstihdam Planları İçin Seçim Sonrasını... - Son Dakika
Basın Bültenleri

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması: İşveren Yeni İstihdam Planları İçin Seçim Sonrasını...

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması: İşveren Yeni İstihdam Planları İçin Seçim Sonrasını...

Yeni Manpower Araştırması Türk işverenlerin 2014 ikinci çeyrekteki istihdam planlarının İnşaat, Üretim, Restoran ve Otelcilik sektörlerindeki ivmeyle güçlü bir tablo sergileyeceğini gösteriyor.

14.03.2014 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Manpower Araştırması Türk işverenlerin 2014 ikinci çeyrekteki istihdam planlarının İnşaat, Üretim, Restoran ve Otelcilik sektörlerindeki ivmeyle güçlü bir tablo sergileyeceğini gösteriyor. Geçtiğimiz Aralık ayında yaşanan ve ekonomiyi etkileyen dalgalanmalarla beklentileri karşılayamayan ilk çeyrek hedefleri, ikinci çeyrek istihdam öngörülerini artırıyor.

ManpowerGroup tarafından her çeyrek hazırlanan Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2014 ikinci çeyrek istihdam öngörüleri açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye'deki her üç işverenden biri önümüzdeki üç aylık süreçte işgücü sayısını artırmayı planladığını söylüyor. Türkiye'den 1.000 temsilci işveren ile görüşme yapılarak gerçekleştirilen araştırmada Türk işverenler 2014'ün 2. çeyreği için sağlıklı bir işe alım beklentisine sahip ve işverenlerin yüzde 33'ü istihdam düzeyinde artış, yüzde 7'si düşüş ve yüzde 59'u herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. İkinci çeyrek Net İstihdam Görünümü önceki çeyrekle kıyaslandığında yüzde 10 puan ile önemli bir artış göstererek +%26'ya çıkıyor. Öte yandan, işe alım planları önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 2 puan zayıflıyor.

Öngörüleri değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu "Özellikle geçtiğimiz yılın son aylarında yaşanan ve gündemi etkileyen dalgalanmalar dolayısıyla 2014 ilk çeyreğinde işverenlerin istihdam beklentilerini gerçekleştiremediklerini gördük. Bu durum işverenlerin istihdama yönelik planlarını 2. çeyreğe ertelemelerine neden oldu. Buna ek olarak, 30 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler de işverenlerin, istihdam hedeflerini ikinci çeyreğe kaydırmalarının önemli bir nedenidir. Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda geçtiğimiz üç aylık döneme kıyasla, Türkiye'deki istihdam görünümünün dikkate değer bir marjla iyileştiğini fark ediyoruz" diyor.

Türkiye'nin beş bölgesinin tümünde de işverenler, Nisan-Haziran dönemi için işgücü sayılarında büyüme öngörüyor. Net İstihdam Görünümlerinin +%30 olarak belirtildiği İç Anadolu ve Marmara'da, işe alım hızı beklentileri sağlıklı. +%29'luk Görünüm ile Ege'deki işverenler de aktif bir işgücü piyasası tahminini dile getiriyor.

Geçtiğimiz çeyreğe göre beş bölgede de işe alım yönelimleri güç kazanıyor. Yine de geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla görünümler beş bölgenin üçünde zayıflıyor.

İşverenler 11 sektörün tamamında, önümüzdeki çeyrekte istihdam artışı öngörüyor. En güçlü istihdam piyasaları, Net İstihdam Görünümünün +%33 olduğu Üretim sektöründe ve Görünümlerin +%32 olduğu İnşaat ile Restoran ve Otelcilik sektörlerinde bekleniyor. Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu durumu şöyle değerlendiriyor: "Türkiye'nin Görünümü, Üretim ve İnşaat sektörlerindeki parlak işe alım beklentilerinin lokomotif görevi görmesiyle, ilk çeyrek raporuna kıyasla önemli oranda yükseliyor. İnşaat sektöründeki artış, büyük oranda mevsimsel yatırım planlarıyla ilintilidir."

İşe alım beklentilerinin, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 34 puanlık keskin bir artış gösterdiği Restoran ve Otelcilik sektörünün ardından, Görünümün yüzde 24 puanlık net bir gelişme gösterdiği İnşaat sektörü geliyor. Özellikle Restoran ve Otelcilik sektöründeki ciddi ivmeyi değerlendiren Reha Hatipoğlu: "2013 yılında Türkiye'ye genel turist sayısı 35 milyona ulaştı. Bu rakamın artmaya devam edeceği öngörülüyor ve dolayısıyla da sektördeki yeni yatım planlarını teşvik ediyor. Sektördeki istihdam planlarında beklenen yüksek ölçüdeki sıçrama, kısmen dönemsel iş gücüne yönelik taleple kısmen de taze yatırım planlarıyla açıklanabilir" diyor.

+%22 ile sağlam bir duruş sergilemesine rağmen İlaç sektörü, ikinci çeyrek için en zayıf istihdam görünümüne sahip sektör oluyor. Genel olarak değerlendirildiğinde Türkiye'de 11 sektörün dokuzunda işverenler, 2014 yılı 1. çeyreğe kıyasla güçlenen işe alım beklentisine sahip. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla da, 11 sektörün altısında işe alım beklentileri iyileşiyor.

Yeni Manpower Araştırması, pek çok küresel pazarda iyimser istihdam piyasalarına dair sinyaller barındırıyor

İkinci çeyrek araştırması, birçok küresel istihdam piyasasında karşılaşılan karşı yönden esen rüzgarların, işverenler arasındaki birtakım iyimserlik işaretlerini azaltabileceğini gösteriyor. Yine de, 2008'den bu yana ilk kez olumlu işe alım tahminleri bildiren İrlanda ve İspanya'daki işverenlerle birlikte, 42 ülke ve bölgenin 38'inde işe alım düzeylerinin artacağı bekleniyor; bu rakam, 2008 üçüncü çeyreğinden bu yana en olumlu işe alım planlarını yansıtıyor.

Dünya çapında en güçlü işe alım planları ise Hindistan, Tayvan, Yeni Zelanda, Türkiye ve Kosta Rika'daki işverenler tarafından bildiriliyor. En zayıf ve tek olumsuz ikinci çeyrek tahminleri, Görünümün son dört çeyrekte ikinci kez negatife geçtiği İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Fransa'daki işverenler tarafından ifade ediliyor.

Önceki dört çeyrekte olduğu gibi, Türk işverenler EMEA bölgesindeki en iyimser işe alım beklentilerine sahipler

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde bulunan 24 ülkeden 20'sindeki işverenler, önümüzdeki üç ay boyunca işgücü sayılarında büyüme olacağını öngörüyor. Önceki dört çeyrekte olduğu gibi, Türk işverenler bölgedeki en iyimser işe alım beklentilerini bildiriyorlar. Bölgenin en zayıf Görünümü ise İtalya'dan geliyor.

Hem geçen çeyrekle hem de geçen yılın aynı dönemiyle yapılan karşılaştırmalarda, tahminler 24 ülkenin 17'sinde iyileşiyor. İkinci çeyrek araştırma sonuçları, bölgedeki eğilimde kesin bir geri dönüşe işaret etmese de; özellikle işe alım planlarının, küresel kriz sonrasında inatla olumsuz kaldığı birkaç ülkede, işveren iyimserliğinin aşamalı olarak iyileştiğini gösteren birçok belirti var. Ilımlı yükselişin, süregelen işsizlik ve eksik istihdam sorunlarını tersine çevirmeye yetip yetmeyeceği zaman içinde görülecek.

Rapor boyunca kullanılan "Net İstihdam Görünümü"" ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü" bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır.

Bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması'nın sonuçları 10 Haziran 2014 tarihinde açıklanacak ve 2014'ün üçüncü çeyreğine dair işe alım beklentilerini gün yüzüne çıkaracak. Manpower İstihdam Görünümü araştırması Manpower temsilciliği olan ülkelerde ücretsiz olarak sağlanabiliyor.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması: İşveren Yeni İstihdam Planları İçin Seçim Sonrasını... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement