Manyas'ta Mera Islahı İçin Etüt Çalışmalarına Başlandı - Son Dakika
Güncel

Manyas'ta Mera Islahı İçin Etüt Çalışmalarına Başlandı

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Manyas'ta yapılacak mera ıslahı için etüt çalışmalarına başlandı.

12.10.2018 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Manyas'ta yapılacak mera ıslahı için etüt çalışmalarına başlandı.

Kırsal Akçaova, Haydar ve Işıklar Mahallesi'nde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır, Mera ve Tarla Bitkileri Şube Müdürü Kutfettin Deper ve teknik ekip ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökkuş, mera ıslahı yapılması planlanan meralarda etüt çalışması başlattı.

Gökkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal meraların hayvancılık için en kaliteli ve ucuz yem sağlayan alanlar olduğunu söyledi.

Meraya dayalı hayvancılığın oldukça ekonomik olduğunu belirten Gökküş, "Ülkemizde artan et fiyatları ve üreticilerin temel şikayetlerinin yem olması sebebiyle meraların önemi bir kat daha artmaktadır. Meraların büyük bir kısmı Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinde yaygın." diye konuştu.

Batı Anadolu'da da özellikle Balıkesir'de taban ve kıraç meraların yaygın olduğuna dikkati çeken Gökkuş, şunları kaydetti:

"Burada temel sorun, zamana dikkat edilmemesi ve meraların taşıyacağı kadar hayvan otlatılmamasıdır. Meralar genelde erken, zamansız ve ağır otlatılmaktadır. Bu da bitki örtülerinin bozulmasına, zayıflamasına, iyi kalitedeki bitkilerin yerine yabancı bitkilerin artışına sebep olmaktadır. Bu da ıslah masrafları gerektirmektedir. Sonuç olarak ıslah yapılmış olsa bile bu zamansız ve ağır otlatmalar maalesef ıslah yapılan veya yapılmayan meralarda temel sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle olunca da ister istemez hayvanlarımız bu çok değerli, çok ucuz, çok kaliteli yem üreten doğal yem alanlarından gereği gibi istifade edememektedir. Buna biraz daha dikkat etmek zorundayız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Manyas'ta Mera Islahı İçin Etüt Çalışmalarına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement