Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları - Son Dakika
Güncel

Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

29.10.2020 12:30  Güncelleme: 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları

MARDİN - Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.

Mardin'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan cumhuriyetin 97'nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde sosyal mesafe kuralına riayet edilerek gerçekleşen tören Vali Mahmut Demirtaş'ın valilik makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından Hükümet Konağı Meydanında saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve ay yıldızlı bayrağın göndere çekilmesiyle başladı.

Okay Yaşar Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mizgin Akın 'Bayrak' isimli şiiri okumasıyla devam eden törende günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Vali Mahmut Demirtaş, 29 Ekim 1923'te ilan edilen cumhuriyetin, insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini ortadan kaldırmak için, Anadolu'nun dört köşesinde din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın başlatılan İstiklal mücadelesinin kendilerine bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olduğunu söyledi. Vali Demirtaş, "Kıymetli Mardinli hemşehrilerim, tarih yapmaktan, tarih yazmaya fırsat bulamayan ender bir milletin mensuplarıyız. Tarih, aziz milletimizin kahramanlık destanları ile doludur. 97 yıl önce Sakarya'da, Dumlupınar'da, Başkomutanlık Muharebesinde çeşitli imkansızlıklara rağmen, ay yıldızlı bayrağın etrafında kenetlenen milletimiz, kendisine zincir vurulamayacağını o devrin işgalcilerine göstermiştir. O gün bozguna uğrayanlar, bu topraklar üzerindeki emellerinden aslında hiç vazgeçmediler. Türlü desiselerle, hilelerle, oyunlarla niyetlerini açık, gizli hep gösterdiler. Ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri pek çok argümanı sahaya sürmekten kaçınmadılar. Oyun üstüne oyun kurdular. Plan üstüne plan yaptılar. Bunların en büyüğü 15 Temmuzda, Kurtuluş Savaşının modern zamanlardaki izdüşümü, yeniden tezahür etti. Yaşadıklarımız, yedi düvelin bitip tükenmeyen oyunlarının farklı versiyonuydu. O gün planı bozan milletimiz, bugün de planı bozmuştur. Kurtuluş Savaşı'nda göğüs göğüsse süngü savaşı verenlerle, atılan kurşuna karşı yürüyen, tankın önüne yatan, bombalara kulak asmayan bu vatanın yiğit evlatları arasında hiçbir fark yoktur. Planları bozan Aziz şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum" dedi.

Vali Demirtaş, milletin, devletin ilelebet payidar olmasının gençlere bağlı olduğunu söyledi. Vali Demirtaş, "Unutmayınız ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye cumhuriyetini koruma, yaşatma ve yüceltme görevini, ulusumuzun gözbebeği, siz gençlere vermiştir. Bu sebeple fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller olarak yetişmeniz fevkalade önemlidir. Çözüm odaklı düşünebilmelisiniz. Olaylara bakış açınızla hep bir adım önde olmalısınız. Bununla birlikte sizlerden en önemli beklentimiz, Cumhuriyetimize ve demokrasimize her şartta sahip çıkmanızdır. Yaptığınız her işte vatan ve millet menfaatini en ön planda tutan fertler olarak yetişmenizdir" diye konuştu.

Mardin'de yürütülen korona virüs ile mücadeleye değinen Vali Demirtaş, "Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden korona virüs ile mücadelemiz, ülkemiz genelinde olduğu gibi Mardin'de de devam etmektedir. Bu zor süreci tedbirli ve temkinli davranarak hep birlikte başarıyla atlatacağımıza inanıyorum. Önce kendimiz sonra sevdiklerimiz için hep birlikte tedbirlere uymaya devam edelim" şeklinde konuştu.

Törene, Vali Mahmut Demirtaş, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turhan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdür Vekili Muhittin İlker Emir, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, siyasi parti temsilcileri, askeri ve mülki erkan, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler, şehit yakınları ile vatandaşların katıldı.

Mardin\'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mardin'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement