Mardin'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor - Son Dakika
Yaşam

Mardin'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor

Mardin'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor Mardin'in Ömerli ilçesi yakınlarında bulunun Kayaüstü köyündeki Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor.

19.04.2021 11:05  Güncelleme: 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor

MARDİN - Mardin'in Ömerli ilçesi yakınlarında bulunun Kayaüstü köyündeki Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor.

1845 ile 1973 yılları arasında yaşayan Şeyh Hacı Ramazan Bağdat'ta doğdu ve küçük yaşta ilim irfan dersleri almaya başladı. Küçük yaşlarda herkesin güveni ve saygısını kazanan Şeyh Hacı Ramazan sonrasında Hakkari'ye oradan da Mardin'in Ömerli ilçesi Kayaüstü köyüne yerleşti. Türbesinin bulunduğu alana yaklaşık olarak bir kilometre ileride bulunan mağara tarzı bir oyuğun içinde günlerce halvete giren Şeyh Hacı Ramazan rivayete göre Abdülkadir Geylani, Ahmet El-Rufai, Ahmet El-Bedevi ve İbrahim El-Dessuki'den halifelik nişanını aldı. O günden bu yana mağaranın yakınında bulunan türbe ve külliyede ilim dersleri devam ediyor. Kadiri, Nakşibendi, Rufai ve Sühreverdilik tarikatların halifeliğini yapan Şeyh Hacı Ramazan ve ailesinin bulunduğu türbeyi birçok kişi ziyaret ediyor.

Şeyh Hacı Ramazan Efendi'nin 4. kuşak torunlarından olan Şeyh Bedevi Burak dedesinden buyana bölgede ilim hizmetinin devam ettiğini belirti. Burak, dedesinin bulunduğu türbeye manevi hastalıkları olanların ziyaret ettiği ve iyi geldiğini belirtti. Burak, Ramazan ayı dolasıyı ile ziyaretçi sayısının daha çok artacağını fakat korona nedeniyle tüm önlemlerini aldıklarını belirtti.

Seyit Hacı Ramazan Efendi'nin Hz. Muhammed'in soyundan geldiğini belirten Seyit Hacı Ramazan Efendi'nin torunu Şeyh Bedevi Burak, "Şeyh Seyit Hacı Ramazan'ın soyu Abbasi'dir. Dedemiz Hz. Muhammed'in soyundandır. Dedemizin halvethanesi ve külliyesi var. Külliyemiz 20 dönümdür. Kur'an kursu ve medresemiz var. Halvethanemiz 1 kilometre yukarıdadır. Dedemiz halvethaneye her girişinde çoğunlukla 40'ar gün kalıyordu. Yani sadece bir sefer 40 gün girmemiş. Çok defa 40'ar gün halvete girmiştir. En kısa kaldığı günler 10'ar gündü son dönemlerde. Halvete girerken yanına 40 tane kuru üzüm alırdı. Her gün 1 tane kuru üzümle iftarını yapardı" şeklinde konuştu

"Gelen ziyaretçilere burada her şey ücretsiz"

Pandemi öncesinde buranın çok kalabalık olduğunu söyleyen Burak, "Ramazan ayında da çok kalabalıktı. Millet gelir burada iftardan önce dedemizi ziyaret ederdi. Fatiha ve Yasin-i Şerif okurdu. Kimi de iftardan sonra da kalırdı burada. İftarda burada yemek yapardık. 2 kalem veya 3 kalem. İkram ederdik ziyaretçilerimize. Burada bizim ziyaretimizde araba otoparkı olsun herhangi bir yemek talebi olsun her şey ücretsizdir bizde. Ramazan ayında ve Ramazan ayı dışında arada bir 1 ton et alıp burada yılda yaklaşık 5-6 sefer mevlit veririz. Yemekli çok kalabalık olur. 10 bine yakın insan gelirdi burada mevlidimize. Kapımız herkese açık. Bu yıl Ramazan ayında pandemi dolayısıyla mevlit veremeyeceğiz. İçeride fazla kalabalık tutamıyoruz pandemi dolayısıyla. Diyanetimizin bize verdiği bilgi olarak sadece Fatiha ve Yasin-i Şerif okunacak ve sonra ziyaretçi gidebilecek. Ramazan ayında da ziyarete açıktır. Açılışımız 09.00'da kapanış ise 18.00'dadır. Herkese açıktır" diye konuştu.

Metafizik Uzmanı Barış Kanca, "O zatlar burada yatıyor. Burada manevi bereket var. Sürekli ziyaretçiler geliyor yurt dışından ve yurt içinden olmak üzere. Gelenler burada maneviyatlarını güçlendiriyorlar. Dualarını ediyorlar, huzurlanıyorlar. Burası yani güzel bir ziyaret mekanı" dedi.

Mardin\'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Mardin'de bulunan Şeyh Seyit Hacı Ramazan türbe ve külliyesi ziyaretçi akınına uğruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsun'da Trafik Bilgilendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi
    18:29 Samsun'da Trafik Bilgilendirme Faaliyetleri Gerçekleştirildi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, trafik kazalarının önlenmesi ve yaya önceliği bilincinin artırılması amacıyla il merkezinde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. 204 araç sürücüsü ve 281 yayaya el broşürleri dağıtılarak trafik kuralları ve yayalara öncelik tanınması konusunda bilgilendirme yapıldı. Yaya ve sürücülerin bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yıl boyunca devam edeceği belirtildi.

  • Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı
    18:22 Siirt'te dolu tüplerin bulunduğu kamyonet devrildi, 2 kişi yaralandı

    Siirt-Şirvan karayolunda meydana gelen kazada, dolu tüplerin içinde olduğu kamyonet şarampole yuvarlandı. Kazada sürücü ve bir kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sürücü kurtarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Gaz dolu tüplerin patlamaması faciayı önledi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • İnegöl'de toprak taşıyan kamyon alev alev yandı
    18:18 İnegöl'de toprak taşıyan kamyon alev alev yandı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde, toprak taşıyan bir kamyonun motor kısmından çıkan dumanlar nedeniyle alev aldığı anlar kameraya yansıdı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürdü. Yangının çıkış sebebi araştırılıyor.

  • Melikgazi Belediyesi, Ortaköy Sokağı'nı Kuracak
    17:57 Melikgazi Belediyesi, Ortaköy Sokağı'nı Kuracak

    Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ilçeye 'Ortaköy Sokağı' ismini verecekleri gastronomi sokağı kuracaklarını duyurdu. Proje kapsamında, kumpir, dondurma ve yerel tatların yer alacağı mekanlar oluşturulacak. Palancıoğlu, projenin insan odaklı olduğunu ve ailelerin keyifli vakit geçirebileceği bir mekan oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı
    17:50 Diyarbakır-Şanlıurfa Karayolunda Zincirleme Kaza: 4 Yaralı

    Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 7 araç karıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada, bir otomobilin ani fren yapması sonucu arkasındaki araçlar birbirine çarptı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti
    17:49 Muş Valisi, Üçevler grup köy yolunda karla mücadele ekiplerini ziyaret etti

    Muş Valisi Avni Çakır, Üçevler grup köy yolunda çalışma yürüten karla mücadele ekiplerini ziyaret etti. Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu bölgede, İl Özel İdaresi ekipleri yolun açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Vali Çakır, ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı ve iş makinesi operatörlerine kolaylıklar diledi. Çakır, Muş'ta 368 köy ve 217 mezra bulunduğunu belirterek, kar yağışının azalmasına rağmen ekiplerin üstün çalışmasıyla vatandaşlara mağduriyet yaşatılmadığını ifade etti.

  • İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti
    17:47 İngiltere'de kurtarma ekipleri, kayalıklarda mahsur kalan adamı kurtardı köpeğini ölüme terk etti

    İngiltere'de bir köpek, yaralı sahibiyle birlikte gelgit nedeniyle mahsur kaldı. Sahibiyle birlikte kayalıklarda mahsur kalan köpek, kurtarma ekipleri tarafından bulunmasına rağmen kurtarılamadı. Sahibi helikopterle hastaneye kaldırılırken, köpeğin kurtarılması için Sahil Güvenlik ekipleri görevlendirildi. Ancak köpek tüm çabalara rağmen hayatını kaybetti. Olay, birçok kişinin büyük üzüntü duymasına neden oldu.


Advertisement