Kooperatif kuran kadınlar günlük 800 kilogram çilek hasat ediyor - Son Dakika
Güncel

Kooperatif kuran kadınlar günlük 800 kilogram çilek hasat ediyor

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kooperatif kuran kadınlar, 20 dönümlük arazide günlük 800 kilogram çilek hasadı yapıyor.

14.05.2022 13:02  Güncelleme: 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde kooperatif kuran kadınlar, 20 dönümlük arazide günlük 800 kilogram çilek hasadı yapıyor.

Kaymakam Hüseyin Çam'ın eşi Dilek Çam başkanlığında 15 girişimci kadın tarafından kurulan Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin oluşturduğu Mezopotamya Çilek Bahçesi'nde hasat etkinliği gerçekleştirildi.

Dilek Çam, burada yaptığı konuşmada, kooperatif olarak kaymakamlık, belediye ve GAP Kalkınma İdaresinin desteğiyle Mezopotamya Çilek Bahçesi'ni kurduklarını söyledi.

Bu sezon hasada başladıklarını ve yetiştirdikleri çileğe talebin yoğun olduğunu belirten Çam, "Günlük yaklaşık 800 kilogram çilek toplamaya başladık. Bu verimlilik haziran ayına kadar devam edecek. Eylül ayında ikinci hasat öngörüyoruz. Şu an 15 kadınımız istihdam ediliyor. Haftanın 6 günü buraya gelip çilek topluyorlar." dedi.

Bahçede kadın istihdamının yanı sıra elde edilen gelirle dezavantajlı kadınlara destek sağlandığını anlatan Çam, kazançlarıyla ayrıca kadınlara yönelik gezi ve sosyal aktiviteler düzenlediklerini dile getirdi.

Kadınların hem aile bütçelerine hem sosyalleşmelerine katkı sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Çam, "Evlerine gelir sağlamak onları gerçekten çok mutlu ediyor. Onları mutlu görmek de bizi keyiflendiriyor." diye konuştu.

'Kızıltepe'de çilek yetişmez' algısını kırdıklarını, bunun diğer çiftçilere de örnek olmasını istediklerini belirten Çam, şunları kaydetti:

"Burası verimli topraklar, mısır, buğday yetişiyor. Çeşitlilik anlamında neler yapabiliriz diye düşündük ve çilek geldi aklımıza. Çilek Kızıltepe'yi sevdi, Kızıltepe toprağı da çileği sevdi. Güzel verim alıyoruz. Çileklerimizi de alternatif bir ürün olarak sunacağız. Bakımı ve gerekli bilgilendirmeleri yapacağız."

Bahçede çilek toplayan Halime Çiçek de ürünün çok beğenildiğini ifade ederek, "Kızıltepe'de bu çileklerin yetişmesi gerçekten inanılmaz. Burada çalışmak bana çok iyi geliyor. Evime ve çocuklarıma bakıyorum. Allah emeği geçen ve bize imkanı sağlayanlardan razı olsun." dedi.

Kooperatif kuran kadınlar günlük 800 kilogram çilek hasat ediyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kooperatif kuran kadınlar günlük 800 kilogram çilek hasat ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    05:28 İzmir'deki Tekstil Atölyesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, atölyenin giriş katında başladı ve hızla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışması sonucu yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda atölye kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement