Mardin'de "Münazarat Sempozyumu: Milliyet Fikri ve Kürt Meselesi" - Son Dakika
Yerel

Mardin'de "Münazarat Sempozyumu: Milliyet Fikri ve Kürt Meselesi"

Mardin Artuklu Üniversitesi ile Risale Akademi ve Akademik Araştırma Vakfı'nca dün düzenlenen "Münazarat Sempozyumu."

07.04.2012 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Artuklu Üniversitesi ile Risale Akademi ve Akademik Araştırma Vakfı'nca dün düzenlenen "Münazarat Sempozyumu: Milliyet Fikri ve Kürt Meselesi" konulu sempozyum bugün de sürdü.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nde devam eden sempozyumun ikinci gününde

"Bediüzzaman ve Milliyetçilik", "Saidi Nursi'nin Model Üniversite Modeli",

"Medresetül Zehra", "Modernite'den Post Moderniteye 21. yy'da milliyetçilik algısındaki dönüşüm: Türkiye'nin Güneydoğu için yeni perspektif" konularına ilişkin anlatımda bulunuldu.

Oturumu yöneten Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Ayyıldız, yaptığı konuşmada, Bediüzzaman'ın birçok öğretiyi hayatı ile insanlara gösterdiğini söyledi.

Bediüzzaman'ın 7 sene değil, ömrünün neredeyse büyük kısmını hapishanelerde ve sürgünlerde geçirdiğini hatırlatan Ayyıldız, "Bunlar günümüzde anlatıldığında hikaye gibi geliyor. Ancak bize bir iki ay hapishanede kalacağımız söylense herhalde konuşmamak için pek çok şeyden taviz verirdik. Ama Bediüzzaman asrımızın müceddidi olduğu için bu söylediğimiz şeylerden uzaktı. Bunu hayatı ile bize gösterdi" dedi.

Araştırmacı Yazar Murat Çiftkaya, milliyetçiliği tartışmanın haksızlıklar ve kırgınlıklarla yüz yüze gelmek olduğunu ifade ederek, bunun kişinin hem kendisi ile hem de karşısındaki kişi ile yüzleşmesi anlamına geldiğini belirtti.

Bu noktadan eğer bir çözüm üretmek isteniyorsa bu yüzleşmenin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Çiftkaya, "Yüzleşmek için de itiraf etmek gerek. Artık kafalardaki milliyetçilik tortularının temizlenmesi lazım" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Armağan ise, Bediüzzaman'ın, ürettiği bilimden elde edilecek gelir ile üniversite kurulması önerisini anımsattı.

Armağan, Bediüzzaman'ın bundan tam 100 yıl önce teklif ettiği üniversite modelinin bugün bile örnek olduğunu belirtti.

Oturumda Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Özkül de, "Modernite post moderniteye 21. yüzyılda milliyetçilik algısında ki dönüşüm: Türkiye'nin Güneydoğu için yeni perspektifi" adlı sunumunu gerçekleştirdi.

- MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mardin'de 'Münazarat Sempozyumu: Milliyet Fikri ve Kürt Meselesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement