Mardin'de Yaşanan Elektrik Kesintileri - Son Dakika
Politika

Mardin'de Yaşanan Elektrik Kesintileri

CHP İstanbul Milletvekili Ayaydın: "Sayın Davutoğlu başkanlığındaki ilk Bakanlar Kurulu'nun ilk kararı çiftçilerin devletten alacaklarını özel bir şirkete aktarmak oldu"

03.09.2014 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, hükümetin çiftçilerin elektrik kesintileri nedeniyle yaşadıkları sorunları çözmek adına yola çıktığını ancak onların değil, alacaklı şirketin sıkıntılarını giderdiğini ileri sürerek, " Sayın Davutoğlu başkanlığındaki ilk bakanlar kurulu'nun ilk kararı çiftçilerin devletten alacaklarını özel bir şirkete aktarmak oldu" dedi.

Ayaydın, partisinin Muğla milletvekili Ömer Süha Aldan, Ordu Milletvekili İdris Yıldız, CHP Mardin İl Başkanı Mahmut Duyan ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında elektrik kesintilerinin yaşandığı Mardin'deki incelemelerine ilişkin bilgi verdi.

Özelleştirmenin ardından bölgeye elektriğin Dedaş tarafından sağlandığını, elektrik kesintileri ve ardından yaşanan süreçte çiftçilerin taleplerini ve gerçekleştirilen eylemleri hatırlatan Ayaydın, Dedaş'ın özelleştirmeden önce TEDAŞ bünyesindeki elektrik kullanımına ait borçları da tahsil etme yoluna gittiğini söyledi. Çiftçilerin elektrik kullanım ücretlerinin sayaç konulmaksızın belirlendiğini bunun da haksızlıklara neden olduğunu ifade eden Ayayadın, "Çiftçilerin talebi son derece makul. Çiftçiler diyor ki biz kullandığımız elektrik ücretini ödeyeceğiz. Ancak bu fiyat yüksek. İkinci bir talepleri de trafodan ne kullanıyorsak onu ödeyelim" dedi.

Çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki bilgilerinin devlet kurumlarınca özel şirkete aktarıldığını da ileri süren Ayaydın, bunun verilerin gizliliği ilkesine aykırı, kanunsuz bir durum olduğunu kaydetti.

Hükümetin çiftçinin bu sorunun çözmeye çalışıyor gibi göründüğünü ancak DEDAŞ'ın alacaklarını tahsil etmesinin telaşına düştüğünü ileri süren Ayaydın, yeni bir tebliğ ile çiftçilerin devletten alacaklarından, borçlarına mahsuben Dedaş'a para aktarılmasına olanak tanındığını bildirdi. Bunun Başbakan Ahmet Davutoğlu hükümetinin ilk icraatı olduğunu ifade eden Ayaydın, şöyle devam etti:

"O kadar acele ediyorlar ki bu şirkete yardım etmek için bu hükümet, o kadar şirketi önemsiyorlar ki bakanlar birbirleriyle yarışıyor. Bir özel şirketin vatandaştan alacağı varsa nerede görülmüş devlet devreye giriyor, o şirketin borçlarını tahsil etmek için. Bizim gözlemimiz, Dedaş özellikle insanların eylem yapmasını teşvik etti. Hatta ve hatta kendi elektrik dağıtım santrallerinin yağmalanmasını istedi. Çünkü böyle olması halinde Ankara'ya koşacak abilerine diyecek ki 'Biz alacağımızı tahsil edemiyoruz. Bizim bu zararımızı devletten alacaklarından tahsil edin'. Nitekim öyle oldu. Hemen şirketin sahibi Abdullah Tivnikli Ankara'ya geldi. Bakanları ziyaret etti. Sayın Davutoğlu, başkanlığındaki ilk bakanlar kurulu'nun ilk kararı çiftçilerin devletten alacaklarını özel bir şirkete aktarmak oldu. Hükümeti uyarıyoruz; şirketlerin alacaklarını tahsil etmek gibi bir göreviniz yoktur. Bu uygulamayı böyle başlatırsanız yarın alacaklı bütün şirketler kapınıza gelir. "

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ayaydın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yeni adli yıl açılış törenlerinin resmi zorunluluk olmaktan çıkarılabileceğine ilişkin sözlerinin sorulması üzerine, "Hükümet memnun olmadığı kurumları da resmi kurum olmaktan çıkarırsa ben şaşırmayacağım" karşılığını verdi.

Toplantıya katılan Muğla Milletvekili Aldan da aynı soruya verdiği yanıtta, şunları kaydetti:

"Adli yılın açılışı herşeyden önce bir gelenektir. Böylesine geleneksel bir yapı ile oynamak Türkiye'de tek adam yönetiminin iradesinin yansımasıdır. Yargı mensupları bu süreci iyi izlemek zorunda. Türkiye'de bağımsız, tarafsız yargıya çok ihtiyacımız olan günler yaşıyoruz. Umarım yargı mensupları bu tip girişimlerden sonuç çıkarabilirler." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Mardin'de Yaşanan Elektrik Kesintileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement