Mardin'deki 54 Yıllık Kan Davasını Kadınlar Barışla Noktaladı - Son Dakika
Güncel

Mardin'deki 54 Yıllık Kan Davasını Kadınlar Barışla Noktaladı

Mardin'de 3 ailesi arasında 4 kişinin ölümüne neden olan ve 54 yıldır süren kan davası ailelerden kadınların bir araya gelmesiyle barışla sonuçlandı.

23.03.2013 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de 3 ailesi arasında 4 kişinin ölümüne neden olan ve 54 yıldır süren kan davası ailelerden kadınların bir araya gelmesiyle barışla sonuçlandı. Mardin'de ilk kez kadınlarında katıldığı barış yemeği düzenlenirken, kan davasında babasını 54 yıl önce doğmadan önce kaybettiğini belirten Fatma Karacadağ, Biz kadınlar yeter artık bu kan dursun dediğimiz için bir araya geldik. Barışı sadece kendi aramızda değil her yerde istiyoruz dedi.

Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde 54 yıl önce başlayan ve bugüne Çelik, Tekin ve Özel ailelerinden 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından süren kan davası bugün barışla sonuçlandı. Kan davasında 54 yıl önce babası Mehmet Tekin'i kaybeden 54 yaşındaki Fatma Karacadağ, 30 yıl önce babası Şakir Çelik'i kaybeden 45 yaşındaki Nesra Çelik, aileler arasındaki kan davasını sonlandırmak için bir araya geldi. Kadınlara Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ ile bölgede yaşanan kan davalarını çözmekle tanınan Burhan Hedbi de destek verdi.

İLK KEZ KADINLAR KATILDI

Kan davası nedeniyle farklı yerlere yerleşen ailelerin fertleri bugün Mardin'in Derik İlçesi'nde bir araya gelip barış yemeği verdi. Mesire alanında verilen ve Kuran-Kerim okunmasıyla başlayan yemeğe Ak Parti Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Burhan Hepdi ile üç ailenin ileri gelenleri ve ilk kez üç aileden 100'e yakın kadınla, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Yemeğe katılanlara yöreye özgü hamis, kavurma, ayran ikram edilirken, 7 büyükbaş hayvan kesildi.

Yemekte açılış konuşmasını yapan Burhan Hedbi, İslam'ın barış dini olduğunu belirterek, Dinimizce küsmek her Müslüman'ın sakınması gereken cahiliye dönemi adetlerindendir. Küsmek kötü ahlakın bir özelliğidir. Bu ahlakı olgun ve aklı başında olan her Müslüman'ın mutlaka terk etmesi gerekmektedir. Yıllardır kan davaları ile anılan Doğu ve Güneydoğu'daki bu olumsuz yapı hızla kırılıyor.1959'dan bu yana 54 yıl süren bir kan davası daha verilen çabala neticesinde yerini barışa bırakıyor dedi.

BİZ KADINLAR KAN DAVASINA SON NOKTAYI KOYDUK

Bölgede ilk defa kadınların katılarak zılgıtlarla destek verdiği barış yemeğinde Fatma Karacadağ, babasını 54 yıl önce doğmadan önce kaybettiğini belirterek, Biz kadınlar yeter artık bu kan dursun dediğimiz için bir araya geldik. Barışı sadece kendi aramızda değil her yerde istiyoruz dedi.

Kan davasında babasını kaybeden Nesra Çelik de, Aramızdaki husumet, kan davası uzun süredir devam ediyordu. Her bir araya gelmek istediğimizde bir sorun çıkıyordu. En son biz kadınlar buna son noktayı koyduk. Rabbim bir daha aramıza bu husumeti koymasın. Bir araya gelmemizde emeği geçen Mardin Milletvekilimiz Abdurrahim Akdağ'a teşekkür ediyoruz dedi.

KADIN BAŞÖRTÜSÜNÜ YERE KOYDUMU BARIŞ SAĞLANIRDI

Kan davalı aileleri bir araya getirerek kendilerine barışa katkı sağladıkları için teşekkür eden AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, kadınların yanına giderek kendileri ile sohbet etti. Bölge kültüründe kadının farklı bir yeri olduğunu belirten Akdağ, şöyle dedi

Onlar bize Allah'ın emanetidir. Kadın aynı zamanda anadır, bacıdır. Gözü gibi sakındığımız bir değerimizdir. Bölgemizde çatışan iki grubun arasına bayanlar araya girip gelir, hatta bir bayan başörtüsünü çıkarıp ortaya bırakırsa çatışmayı sonlandırırdı. Biz böyle bir gelenekten böyle bir medeniyetten geliyoruz. Kadının toplumdaki rolü tayin edicidir. Tarihimiz de hep böyle olmuştur. Dolayışı ile günümüzdeki bayanların bu konudaki tavrı erkekleri yanlışlarından utandıracak bir tavır olarak görüyorum. Bir soruna kadın eli değdi mi insanlarımızın karşısında durması mümkün olmuyor. Çünkü biraz şefkat boyutu biraz merhamet boyutu biraz analık boyutu ön plandadır. Duygu yoğunluğu biraz daha fazladır. Erkekler biraz daha kaprisleri, biraz daha başkalarının ne diyeceği endişesi ile hareket ederken, kadınlar daha çok iç alemleri ile duygu yoğunlukları ile hareket ederler. Bizim toplumuz, biraz daha maneviyata duygu yoğunluğuna birikime biraz daha merhamete şefkate ihtiyacı var dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin'deki 54 Yıllık Kan Davasını Kadınlar Barışla Noktaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement