Mardin Valisi: Bu Töre Değil Vahşet - Son Dakika
Güncel

Mardin Valisi: Bu Töre Değil Vahşet

Mardin Valisi: Bu Töre Değil Vahşet

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kentte 3'ü çocuk, 2'si kadın 5 kişinin kan davası nedeniyle öldürülmesi ardından kan davalarını önlemek için proje hazırladı.

24.09.2013 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kentte 3'ü çocuk, 2'si kadın 5 kişinin kan davası nedeniyle öldürülmesi ardından kan davalarını önlemek için proje hazırladı. Cengiz, hiçbir gerekçenin kundaktaki bebeği, masum annelerin öldürülmesi için gerekçe olamayacağını vurgularken, "Eğer bu bir töre ise böyle bir töre yere batsın diyorum. Aslında bu bir töre değil, bu bir vahşettir" dedi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde geçen perşembe günü pusu kuran 2 kişi kan davası nedeniyle 38 yaşındaki Ayşe Sürer çocuğu 4 yaşındaki Süleyman Fırat Sürer ile 27 yaşındaki Emine İpek, çocukları 7 yaşındaki Nizamettin İpek ve 10 yaşındaki Narin İpek'in başlarından vurarak öldürmesinin ardından bugün Mardin Valisi Ahmet Cengiz, başkanlığında bir toplantı yapıldı.

Son günlerde kan davası ve aşiretler arasında yoğunlaşan çatışmaların önüne geçmek için düzenlenen toplantıya Vali Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, İl Emniyet Müdürü İl Emniyet Müdürü Derviş Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, bazı kamu kurum müdürleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

"BATSIN BU TÖRE"

Vali Ahmet Cengiz, Mardin'in Ankara'da tanıtımının yapıldığı bir günde meydana gelen olayın kentte yaşayan herkesin üzerinde derin bir üzüntü yarattığını söyledi. Cengiz, bu gibi acı verici olayların bir daha görülmemesi için alınabilecek önlemlerin konuşulması için bir araya gelinerek böyle bir toplantıyı düzenleme kararı aldığını anlattı. Cengiz, şöyle dedi:

"Valilik olarak benzeri olayları önleme tedbiri için kurumsal mutabakat halinde bir proje hazırladık. Bu olayı telin etmek, her akli selim sahibi insanın her sağduyu insanın yapması gereken bir görev diye düşünüyorum. Hiçbir gerekçe; kundaktaki bir bebeği, masum annelerin öldürülmesine gerekçe olmaz buna yürekten inanıyoruz. Eğer bu bir töre ise böyle bir töre yere batsın diyorum. Aslında bu bir töre değil, vahşettir. Bir gariplikte aile büyüklerinin kendi duygularını, hırslarını tatmin etmek için küçük yaşlardaki çocukları bu işlere alet etmek, cinayeti azmettirmek. İnsanlar, maalesef bazı insanlar hiç düşünmeden yakınlarını ateşe atabilmekte, hayatlarını karartabilmektedir. Bilindiği gibi ülkemizde birlik beraberlik, kardeşlik ve barışın tesisi için ciddi çabalar var, çok da mesafe kat ettik. Geçen yıllara göre, 2013 ilimizde huzur ve sukün içinde geçti. Biz de bu büyük barışın bölge barışın, ailelerin, aşiretlerin bireylerin de barış içinde yaşamasını istiyoruz."

Mardin Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Beşir Ayanoğlu, İslam dininin bir insanı katletmekle bütün bir insanlığı katletmekle eş değer tutuğunu belirterek, "Yörenin kanayan yarası kan davalarını önlemek için gereken her türlü gayretin gösterilmesi gerekiyor. Hoşgörünün merkezi olan Mardinimiz'in bu gibi kötü algı yöneten olaylarla anılmaması için sivil toplum örgütleri, basın, kanaat önderleriyle birlikte önleyici bir çabanın içerisinde olmamız gerekiyor" dedi.

Kan davalarının önlenebilmesi için çeşitli önerilerde bulunan sivil toplum örgütleri, konunun önemini camilerde cuma hutbeleri ve vaazlarla birlikte okullarda rehberlik öğretmenlerince kan davalarının önüne geçecek önleyici eğitimlerin öğrencilere aktarılması görüşünü dile getirildi. Vali Cengiz, valilik olarak hazırlanan kan davalarını önleme projesiyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde açıklama yapılacağını söyledi. - Mardin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin Valisi: Bu Töre Değil Vahşet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement