Mardin ve Midyat'ta Noel Ayini - Son Dakika
Güncel

Mardin ve Midyat'ta Noel Ayini

Mardin ve Midyat\'ta Noel Ayini

MARDİN ve Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın doğuşunu simgeleyen Noel Bayramı'nı düzenlenen ayinlerle kutladı.

25.12.2018 14:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MARDİN ve Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler, Hz. İsa'nın doğuşunu simgeleyen Noel Bayramı'nı düzenlenen ayinlerle kutladı.

Mardin'de yaşayan Süryaniler, Noel Bayramı'nı Kırklar Kilisesi'nde bir araya gelerek yaptıkları ayinle kutladı. Ayine; Vali Mustafa Yaman'ın yanı sıra turistler de izleyici olarak katıldı. Kırklar Kilisesi'ne erken saatlerden itibaren gelen Süryaniler, bayramlık elbiseleri ile kilise girişinde mum yakarak dua etti.

Noel Bayramı nedeniyle Süryanilere ait işyerlerinin kapalı oluğu Mardin'de, Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayini Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Ayinde kız ve erkek koroları Süryanice ilahiler okurken, Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okudu. Ayine Mardin'i ziyarete gelen turistler ile Mardinli Müslümanlar da izleyici olarak katıldı.

Ayinde Hz. İsa'nin doğduğu mağarada bulunuşu ve ısıtılması ateş yakılarak canlandırıldı. Erkekler korosu ve ruhani liderler mangalda yakılan ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu.

SÜRYANİLER, MÜSLÜMANLARI ZILGITLARLA KARŞILADI

1600 yıllık Kırklar Kilisesi'nde toplanan Süryani vatandaşlar ile Metropolit Saliba Özmen'in bayramını kutlamak için kiliseye gelen Mardin Valisi Mustafa Yaman, Emniyet Müdürü Hasan Onar ile Müftü İsmail Çiçek'i, Süryani kadınlar alkışlar ve zılgıtlarla karşıladı. Kilisenin kabul salonun gelerek Süryanilerin bayramını kutlayan Vali Yaman, Mardin'in birçok medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, "Mardin'de artık çok sayıda misafir ağırlıyoruz. Herkesin gözü masal şehirde. İnşallah huzurlu, daha mutlu ve daha güzel hep birlikte birlik ve beraberliğimizi ilelebet sürdüreceğiz" dedi.

Mardin'deki huzur ortamına dikkat çeken Vali Yaman, "Dini bayramlar birlik ve beraberliğimizi artıran günlerdir. Bu günler mutluluğunuzu artırır, dostluklarımızı pekiştirir. Kıymetli Saliba dostumuz başkanlığında Mardinimizin bugünkü huzurlu ortamına, birlik ve beraberliğine ve bu ortamın daha da giderek artmasında sağlamış oldukları katkılarından dolayı Süryani toplumuna teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

'ÜLKEMİZ ÇOK KIYMETLİ KUTSAL VE ÇOK DEĞERLİ BİR ÜLKE'

Metropolit Saliba Özmen ise dini bayramlarda son günlerde yaşanan kargaşalıkların sona ermesi için dua ettiklerini söyleyerek, şunları söyledi:

"Noel Bayramı'nın özellikle savaşların bitmesi, barışın, huzurun ve selametin vuku bulması için özellikle dualar ettik ve etmekteyiz. Ülkemiz çok kıymetli kutsal ve çok değerli bir ülke. Etnik dini ve kültürel unsurları ile bir bütün olarak ülkemizin ayakta, zinde, barış içinde olması için bu ruhani mevsimler çok değerlidir. Bu mevsimlerde birbirimize olan sevgimizi, saygımızı ve karşılıklı anlayışımızı birbirimize karşı uyguluyoruz. Bu güzel günde Sayın Valimizin ve Mardin'in ileri gelenlerin aramızda olması bizleri çok ama çok mutlu etmiştir ve bayram sevincimize sevinç katmıştır. Tabii ki akla her zaman özellikle Ortadoğu'da ve bütün dünyada barışın sağlanması geliyor. Bizim bütün dualarımıza özellikle Ortadoğu'da barışın huzurun ve sükünetin hüküm sürmesi için dualarımızda hep o yönde."

Ayini izlemeye gelen turistlerden Tijan Türkseven, "Yazdan beri arkadaşlarımızla birlikte program yapmıştım. Noel'i burada kutlamak istedik, ayini yerinde görmek istedik. Süryanilerin buradaki bayramını kutlamak istedik. Onun için buradayım. Benim için çok etkileyiciydi. Aslında dini olan manevi olan her şey çok etkiliyici" dedi.

MİDYAT'TA NOEL AYİNİ METROPOLİT AKTAŞ YÖNETTİ

Noel Bayram kutlamaları Midyat'taki Mort İşmuni Kilisesi'nde yapıldı. Düzenlenen ayini Mor Gabriel Manastırı ve Turabdin Metropoliti Timotheos Samuel Aktaş yönetti. Ayinde Hz. İsa'nın doğumunda çobanların yaktığı ateşi simgelemek amacıyla kilisenin ortasına tepsi içinde çıralar konulurken, ayine katılanlar ellerindeki mumlarla bu çıraları tutuşturarak, ateşin etrafında dönüp ilahiler okudu. Ayinin ardından kilisenin misafir konuk odasına geçen Metropolit Samuel Aktaş, Papaz İshak Ergün, Midyat Kiliseleri Vakfı Başkanı Anto Nuay ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, burada bayramlaşmaya gelen misafirlerin tebriklerini kabul etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin ve Midyat'ta Noel Ayini - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi açıklaması
    18:39 Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nden 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi açıklaması

    Erzurum Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi öncesi yapılan açıklamada, seçim çalışmalarının sona erdiği tarihten itibaren propaganda malzemelerinin kaldırılması gerektiğini ve sandık bölgelerine araç girişine izin verilmeyeceğini duyurdu.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin beş ilçe başkan adayıyla seçim turu yaptı
    18:38 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin beş ilçe başkan adayıyla seçim turu yaptı

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; CHP’nin Zeytinburnu, Esenler, Beyoğlu, Eyüpsultan ve Fatih belediye başkan adaylarıyla seçim turu yaptı. İmamoğlu, vatandaşların yoğun ilgisi altında geçen turda, seçim otobüsünün önünü kesen yurttaşlara kısa konuşmalar yaptı. İmamoğlu, Eyüpsultan Rami’deki konuşmasında, “Ekrem İmamoğlu kardeşiniz, arkadaşınız, evladınız bütün vatandaşlarımıza eşit hizmet etti; bundan sonra yine eşit hizmet etmeye devam edecek. Ekrem İmamoğlu'nun arkasında kabine yok, Ekrem İmamoğlu'nun arkasında 16 milyon İstanbullu var. Ekrem İmamoğlu'na talimat veren yok. Ekrem İmamoğlu’na talimat veren, fikrini söyleyen 16 milyon İstanbullu var. İstanbullu ne derse, İstanbul'u ne isterse onu yapar” ifadelerini kullandı.


Advertisement