Markaların Şike Paniği - Son Dakika
Otomobil

Markaların Şike Paniği

Markaların Şike Paniği

Fenerbahçe'yle başlayan Türk futboluna yönelik şike soruşturması, takımlara sponsor olan firmalarda endişeye yol açtı. Gözlerini soruşturmaya diken markalar sponsorlukları yeniden değerlendirmeye aldı

06.07.2011 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de futbol takımlarının yıllık gelirleri içerisinde gün geçtikçe ciddi bir pay alan sponsorluklar, Fenerbahçe Spor Kulübü'nde başlatılan şike operasyonuyla yeni bir boyuta taşındı. Süper Toto Süper Lig'de 220 milyon liraya ulaşan sponsorluk bütçesine hitap eden markaları şike paniği sardı. Kendi içlerinde bu konuyu masaya yatıran firmalar soruşturmanın gidişatına göre sponsorlukları erteleme, iptal etme ya da kaydırma yoluna gidecek. Firmaların en büyük endişesi markalarının 'şike' iddiasıyla soruşturmaya alınan futbol takımıyla birlikte anıldığında zarar görebilecek olması. Özellikle Fenerbahçe'ye sponsor olan markalarda gergin bir bekleyiş var. Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, "Soruşturma netliğe kavuştuktan sonra sponsorlukları değerlendireceğiz. Bizim Fenerbahçe ile sponsorluğumuz bitti onun için bu durumdam etkilenmeyiz" dedi.

SÜREÇ BAŞLADI Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt ise şunları söyledi: "Futbolun bu tarz iddialarla anılması mutlaka futbolun marka değerine zarar veriyor. Yargıya çok yeni intikal etmiş bir konu olduğundan gelişmeleri izliyoruz. Süreci değerlendireceğiz. " Fenerbahçe Spor Kulübü'nün önemli sponsorları Denizbank, Acıbadem, Avea ve Aras Kargo da yaşanan gelişmeleri yakından takip eden firmalar arasında. Acıbadem Grubu yetkilileri yaşanan gelişmelerin sadece Fenerbahçe değil, tüm Türk futbolu açısından değerlendirdiklerini ifade ederken Aras Kargo yetkilileri ise kendilerinin ağırlıklı olarak basketbol sponsorlukları ile ilgilendiklerini ancak yaşananların üzücü olduğunu belirtti.

FENER'İN BORSADAKİ KAYBI % 30'U BULDU

Futbolda başlatılan şike ve teşvik operasyonunun borsada yarattığı deprem tüm şiddetiyle sürüyor. Haftanın ikinci işlem gününde yüzde 30'lara varan kayıpla Spor Endeksi'nin en fazla değer kan kaybeden hissesi Fenerbahçe oldu. Pazartesi günü yüzde 19. 3 gerileyen hissedeki satışlar, Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi, Şampiyonluk ve Süper Lig gelirlerinin azalacağı beklentisiyle dün de devam etti. Hisseler günü yüzde 11. 74 kayıpla 50. 75 liradan kapattı. Piyasa değeri de yüzde 30 kayıpla 1 milyar 162 milyon liraya geriledi. Fenerbahçe'nin kaybı sadece borsayla sınırlı değil. Takım yayın geliri olarak 28. 4 milyon TL başarı puanından 21 milyon TL, birincilikten 15 milyon TL kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'ne katılamazsa takım en az 15 milyon TL kaybedecek.

220 MİLYONLUK PAZAR

Türk futbol pazarı 2011'de 1 milyar 600 milyon liralık değere ulaştı. Bu miktar içinde sponsorluk gelirleri önemli bir paya sahip. Sadece Süper Toto Süper Lig'de faaliyet gösteren takımların geçen sezonki sponsor gelirlerinin 220 milyon lirayı aştığı tahmin ediliyor.

Lig takvimi değişebilir

BAŞLATILAN hukuki süreç lig takviminde değişikliğe neden olabilir. 2011- 2012 futbol sezonunun geç açılması ve Avrupa kupalarına gidecek takımlarda değişiklik ihtimali Türk futbol sektöründe sponsor gelirlerini azaltacak.

Galatasaray

Aslan payını kaptı

Sponsorluk gelirlerinden aslan payını Galatasaray kapmış durumda. 2011'de 300 milyon TL'lik bütçeye ulaşan kulüp, 90 milyon TL sponsorluk geliri elde etti. Türk Telekom, Petrol Ofisi ve Medical Park ile imzalanan sponsorluk anlaşmaları rakamı yukarı çıkardı.

Fenerbahçe

Bütçesi rekor kırmıştı

2011 bütçesi 367 milyon TL olan Fenerbahçe'nin sponsorluk gelirleri 60 milyon TL'yi buluyor. Kulübün sponsorları ise şunlar: Avea, Cola Turka, Adidas, Aras Kargo, Arçelik, Koç Holding, Audi, Doğuş Otomotiv, Denizbank, Efes Pilsen, Kiğılı, Vakıfbank.

Beşiktaş

Toyota ile gaza bastı

Geçtiğimiz günlerde Toyota ile 3 yıllığına 10 milyon TL'lik sponsorluk anlaşması imzalayan Beşiktaş Kulübü'nün 2011 bütçesi 266 milyon TL olarak belirlendi. Kurumun başlıca sponsorları arasında ise Cola Turka, Sarar, Acıbadem, Doğuş Otomotiv, Türk Hava Yolları ve Yurtiçi Kargo bulunuyor.

Trabzonspor

En önemli gelir kaynağı

Trabzonspor da son yıllarda önemli sponsorluk geliri elde etti. Kulübün bütçesi bu sayede 135 milyon TL'yi aştı. Kulübün en önemli destekçileri arasında Ülker, Medical Park, Nike, İstikbal, Anadolu Sigorta, Doğuş Otomotiv ve THY yer alıyor.

PINAR ÇELİK METİN CAN SABAH

Kaynak: OtomobilGazetesi.com

Son Dakika Otomobil Markaların Şike Paniği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement