Marmara'da biyolojik üretim devam ediyor - Son Dakika
Güncel

Marmara'da biyolojik üretim devam ediyor

Marmara\'da biyolojik üretim devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, TÜBİTAK tarafından yapılan analizlerde, Marmara Denizi'nde biyolojik üretimin sürdüğünün ancak mevcut bakterinin...

12.04.2022 13:32  Güncelleme: 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, TÜBİTAK tarafından yapılan analizlerde, Marmara Denizi'nde biyolojik üretimin sürdüğünün ancak mevcut bakterinin müsilaj oluşumuna yol açan değil, kırmızı alg türü bakteri olduğunun belirlendiğini söyledi.

Akgün, Pendik'teki Teknopark İstanbul'da denetim amaçlı konuşlu bulunan Mobil Su ve Atık Su Analiz Laboratuvarı'nı basın mensuplarına tanıtarak, müsilaj ve çevre denetimi konusunda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Geçen yıl müsilajın gündeme gelmesinin ardından 4 ve 5 Haziran'da ilgililerin katılımıyla toplantılar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Akgün, değerlendirmeler sonucu 6 Haziran'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı'nın kamuoyuyla paylaşıldığını ifade etti.

Akgün, eylem planı kapsamında İstanbul'da bir koordinasyon merkezi ve bilim kurulu oluşturulduğunu, 8 Haziran'da da müsilajın temizlenmesine ilişkin çalışma başlattıklarını anlattı.

Toplantılarda Marmara Denizi'ndeki faaliyetlerin sürdürülebilir şekilde koruma-kullanma esasları gözetilerek yürütülebilmesinin en etkili yolunun, alanın özel çevre koruma alanı ilan edilmesi olacağının öngörüldüğünü anlatan Akgün, Cumhurbaşkanlığı tarafından da Marmara Denizi ve Adalar Bölgesi'nin "özel çevre koruma alanı" ilan edildiğini anımsattı.

Marmara Denizi'nde kirliliğe neden olan parametrelerin azaltılması, böylece kirlilik yükünde önemli miktarda azaltım sağlanması amacıyla deşarj standartlarında kısıtlamaya gidildiğini belirten Akgün, atık su arıtma tesislerinin deşarj standartlarında, tesisin tipine ve çalışma prensibine göre yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda azaltım yapıldığını söyledi.

Geçen yıl müsilaj olayı yaşandığında yürürlükte olan çevre mevzuatı kapsamında kapasitesi 5 bin metreküpün üzerindeki atık su arıtma tesislerinin çevrim içi izlendiğini ifade eden Akgün, "Müsilaj özelinde Marmara Havzası'nda bu standart daha da düşürülerek, 1000 metreküp üzerinde atık su debisine sahip atık su arıtma tesisleri de online olarak izlenmeye başlandı. Böylece Marmara Havzası'nda artık çok daha küçük kapasiteli atık su arıtma tesisleri ve soğutma suları da online olarak sürekli takip ediliyor." dedi.

974 tesis ve 99 deniz aracına yaklaşık 137 milyon lira idari ceza uygulandı

Barış Ecevit Akgün, havzadaki 445 atık su arıtma tesisinin tamamında teknik inceleme gerçekleştirildiğini ve tesislerin revizyon ihtiyaçlarının belirlendiğini belirterek, yürüttükleri çalışmalara ilişkin şunları söyledi:

"Aynı zamanda Marmara'nın çevresel durumunun iyileştirilmesi çalışmalarının bir plan dahilinde yapılması amacıyla Marmara Bütünleşik Stratejik Plan yayımlandı. 3 yıl içinde tamamlanması hedeflenen bu planda da 134 alt faaliyet, bu faaliyetlerden sorumlu olan kurum ve kuruluşlar belirlendi. Bir taraftan da denetim faaliyetlerimiz aktif olarak sahada devam ediyor. İl müdürlüklerimiz tarafından rutin olarak yapılan denetimlere katkı sağlamak amacıyla 400'ün üzerinde çevre denetçisini ve 3 mobil atık su laboratuvarımızı da bölgeye sevk ettik. Bir taraftan kara kökenli kirleticilerle ilgili denetimlerimizi gerçekleştirirken, diğer taraftan da deniz kirliliği konusunda yetki devri yaptığımız belediye başkanlıkları ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından da gemilerden kaynaklanan deşarjlarla ilgili denetimler sıklaştırıldı. 14 binin üzerinde yaptığımız denetim sonucunda 974 tesis ve 99 deniz aracına yaklaşık 137 milyon lira idari para cezası uyguladık, 147 işletmeyi ise faaliyetten men ettik."

Denizlerde su kalitesine ilişkin izleme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Akgün, 2014'ten beri TÜBİTAK koordinasyonunda tüm deniz bilimleri enstitülerinin katılımıyla 425 noktada denizleri izlediklerini söyledi.

"Azot ve fosforun varlığı, biyolojik üretimin artmasına neden oluyor"

Deniz izleme çalışmalarından bağımsız olarak 2017'den itibaren ODTÜ ile iş birliği içinde Marmara Denizi'nde 91 noktada izleme çalışması yaptıklarını belirten Akgün, sözlerine şöyle devam etti:

"Müsilaj olayından sonra Marmara Denizi'ndeki izleme noktamızı 150'ye çıkardık. Çıkarmakla da yetinmedik, 600 noktada izleme çalışması yaptık. İzleme çalışmaları sonunda özellikle çözünmüş oksijen miktarının geçen yıllarda olduğu gibi düşük olduğunu, azot ve fosfor miktarının geçen yıllardaki gibi mevcudiyetini koruduğu tespit ettik. Özellikle besin tuzu dediğimiz azot ve fosforun varlığı, biyolojik üretimin artmasına neden oluyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara Bölgesi'nde müsilajın yeniden görüldüğüne ilişkin haberler vardı. Bu haberler üzerine bölgeden numune aldık. TÜBİTAK tarafından yapılan analizlerde, biyolojik üretimin devam ettiği ancak mevcut bakterinin müsilaj oluşumuna neden olan bakteri türü olmadığı, kırmızı alg türü bakterinin olduğu tespit edildi. Ancak biz her ihtimale karşı bölgedeki izleme ve denetim çalışmalarımızı sıklaştırdık. Dün Marmara Havzası'ndaki 196 atık su arıtma tesisinden 58 numune aldık. 4 işletme hakkında da idari para cezası uyguladık. 3 işletmeyi ise mevzuata aykırı faaliyet gösterdiği tespit edildiğinden dolayı faaliyetten men ettik."

Akgün, 22 maddeden oluşan eylem planı ve 134 alt faaliyetten oluşan Marmara Bütünleşik Stratejik Plan'daki bütün alt faaliyetlerin tamamlanması halinde Marmara Denizi'ne gelen kirlilik yükünün önemli ölçüde azalacağı ve çevresel iyi koşullara ancak bütün bu faaliyetler bitirildikten sonra ulaşılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla müsilajın yeniden görülme ihtimaline ilişkin değerlendirmede bulunan Akgün, "Müsilajın oluşması için sıcaklık, deniz şartlarındaki durgunluk ve organik yük miktarındaki fazlalık önemli. Dolayısıyla biz organik yük miktarındaki artışı engellemek için mevcut atık su arıtma tesislerinde denetimlerimizi yapıyoruz. Özelikle azot ve fosfor yüküne ilişkin analizlerimizi de aracımızda gerçekleştiriyoruz." dedi.

Mobil araçların müsilajdan önce de saha denetimlerinde kullanıldığını belirten Akgün, "30'dan fazla parametrenin ölçümünü yerinde yapabiliyoruz. Böylece analiz sonuçlarına çok kısa sürede ulaşmamıza imkan sağlayan araçlar. Özellikle atık su kirliliği konusundaki denetimlerimizde 3 mobil aracımızı sahada kullanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Marmara'da biyolojik üretim devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor
    14:40 Bandırma'da kıyıya vuran cesedin kimliği belirlenmeye çalışılıyor

    Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kıyıya vuran erkek cesedinin kimlik tespiti için çalışma başlatıldı. Marmara Denizi'nde batan kargo gemisinin personelinden birine ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliği, kaybolan personelin yakınlarından alınan DNA örnekleriyle tespit edilecek.

  • Belekoma Tayfa, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi 120 haneye yardım kolisi dağıttı
    14:40 Belekoma Tayfa, Ramazan ayında ihtiyaç sahibi 120 haneye yardım kolisi dağıttı

    Bölgesel Amatör Lig temsilcisi 1969 Bilecik Spor Kulübü'nün taraftar grubu olan Belekoma Tayfa, Ramazan ayında güzel bir projeye imza atarak, ihtiyacı sahibi 120 haneye ulaştı. Bilecik'in en büyük sivil toplum örgütü olan grup, aralarında topladıkları paralarla 1 haftalık kısa bir süre içerisinde 120 Ramazan kolisi aldı. Grup üyeleri, daha önceden belirledikleri ihtiyacı sahibi 120 haneye kendi imkanları ile dağıttı. Belekoma Tayfa Tribün Lideri Mert Pekcan, tüm grup üyelerine teşekkür ederek, 'Kendi imkanlarımızla aldığımız yardım kolilerini 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' şiarıyla başlattığımız organizasyon sonucunda 120 hanemize dağıtmış bulunuyoruz, herkesin bilmesini isteriz ki Bilecikspor'umuz var olduğu sürece bu şehrin en büyük sivil toplum örgütü olan Belekoma Tayfa olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz devam edecektir. Bu organizasyonda desteklerini esirgemeyen çorbada benimde tuzum olsun diyen değerli hemşerilerimize ve üniversitemiz bünyesinde bulunan taraftar gruplarımıza desteklerinden ötürü teşekkür ederiz' dedi.

  • Siirt İl Emniyet Müdürü başkanlığında seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    14:40 Siirt İl Emniyet Müdürü başkanlığında seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Siirt İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk başkanlığında gerçekleştirilen 'Seçim Güvenliği ve Genel Değerlendirme' toplantısında, seçim öncesi, sırası ve sonrasında alınacak güvenlik tedbirleri ele alındı. Toplantıya birim amirleri ve rütbeli personel katıldı.

  • Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı
    14:39 Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nda Şubat Ayı İstatistikleri Açıklandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın 2024 yılı Şubat ayına ait yolcu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini paylaştı. İç hat yolcu trafiği 29 bin 933'e ulaşırken, havalimanına iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda 506'ya çıktı. Taşınan yük miktarı ise 309 ton olarak kaydedildi.

  • Kayseri'deki Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 Öğrenciye Ücretsiz Hizmet Sunuyor
    14:39 Kayseri'deki Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 Öğrenciye Ücretsiz Hizmet Sunuyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet sunan Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi, 344 öğrenciye ücretsiz eğitim ve tedavi hizmeti veriyor. Merkez, engelli bireylerin bağımsız, üreten ve ayakları üzerinde durabilen bireyler olmasını sağlamak amacıyla 4 bin metrekare kapalı alanda kuruldu. Merkezde çok amaçlı konferans salonu, kütüphane, spor salonu, yüzme ve hidroterapi havuzu gibi yapılar bulunuyor.

  • Düzce'de denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere kaynakçılık eğitimi düzenlenecek
    14:38 Düzce'de denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere kaynakçılık eğitimi düzenlenecek

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Düzce Valiliği'nde gerçekleştirilen törende, 'Sanayide İstihdam Odaklı Kaynakçılık Eğitimi' protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri bulunan dezavantajlı bireylere sanayide ihtiyaç duyulan kaynakçılık eğitimi verilecek.

  • AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Mahallelerde Vatandaşlarla Buluştu
    14:36 AK Parti Bilecik Belediye Başkan Adayı Mustafa Yaman, Mahallelerde Vatandaşlarla Buluştu

    AK Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Mustafa Yaman, Ertuğrulgazi ve Beşiktaş mahallelerinde düzenlenen yürüyüşlerde vatandaşlarla bir araya geldi. Yaman, programlarda kentle ilgili projelerini anlatarak, altyapı ve üstyapı sorunlarını çözeceğini belirtti. Yürüyüşlere AK Parti ve MHP il başkanları, ilçe başkanları ve adaylar da katıldı.

  • Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'
    14:36 Carlos Vinicius: 'Galatasaray'ın aile ortamıyla şampiyon olacağız'

    Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Carlos Vinicius, kurdukları aile ortamıyla Süper Lig'de şampiyon olacaklarına inandığını söyledi. Vinicius, taraftarlarla güzel ilişki kurduklarını ve takım arkadaşlarının yardımlarının başarıya ulaşmalarını sağlayacağını belirtti. Ayrıca, teknik direktör Okan Buruk'un liderliğinde şampiyon olabileceklerine inandığını ifade etti.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor
    14:36 Kazakistan Cumhurbaşkanı: Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini sağlıyor

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Boao Asya Forumu'nda yaptığı konuşmada, Trans Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru'nun Asya ile Avrupa arasındaki tedarik zincirlerinin güvenliğini en etkili şekilde sağlayan ulaşım rotası olduğunu belirtti. Tokayev, bu koridorun geçen yıl 3 milyon ton yük taşıdığını ve yakın gelecekte 10 milyon tona çıkmasını beklediklerini ifade etti.

  • Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, şehit aileleriyle iftar yaptı
    14:36 Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, şehit aileleriyle iftar yaptı

    Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, bir restoranda düzenlenen iftarda şehit aileleriyle bir araya geldi. Özdemir, şehit ve gazilerin mücadelesini vurgulayarak, şehit ailelerinin en değerli emanet olduğunu belirtti. Ayrıca, Pınarhisar Kaymakamı Rabia Naçar Çanakcıoğlu okul ziyaretinde bulundu ve Edirne gezisi düzenlendi.


Advertisement