Marmara Denizi'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı - Son Dakika
Güncel

Marmara Denizi'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı

Marmara Denizi'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı Türkiye'nin en büyük hayalet ağı 30 metre derinlikten su yüzeyine çıkarıldı Biyoçeşitliliği tehdit eden 5 bin metre kare boyutundaki dev hayalet ağı havadan görüntülendi Maltepe açıklarında deniz ekolojisine zarar veren 5...

08.06.2022 16:33  Güncelleme: 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Denizi'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı

Türkiye'nin en büyük hayalet ağı 30 metre derinlikten su yüzeyine çıkarıldı

Biyoçeşitliliği tehdit eden 5 bin metre kare boyutundaki dev hayalet ağı havadan görüntülendi

İSTANBUL - Maltepe açıklarında deniz ekolojisine zarar veren 5 bin metrekare boyutundaki dev hayalet ağı, ekiplerin 2 günlük çalışmaları sonucu yaklaşık 30 metre derinlikten su yüzeyine çıkarıldı. Deniz tabanındaki biyoçeşitliliği tehdit eden 5 bin metrekare boyutundaki dev hayalet ağı, havadan görüntülendi.

Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü ve Gedik Üniversitesi işbirliği ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın katılımı ile Maltepe açıklarında deniz ekolojisine zarar veren yaklaşık 5 bin metre kare boyutunda, 120 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki dev hayalet ağı, ekiplerin 2 günlük çalışmaları sonucu 30 metre derinlikten su yüzeyine çıkarıldı. 12 dalgıcın da katıldığı çalışmalarda hayalet ağının, deniz altında yaklaşık 10 yıl içinde kaldığı belirlendi. Hayalet ağlar; ticari ya da amatör avcılık yaparken takılan, kopan veya bilerek bırakılan av araçlarının insan kontrolü olmaksızın sucul ekosistemdeki canlıların ölümüne neden olmakta. Deniz tabanındaki biyoçeşitliliği tehdit eden 5 bin metrekare boyutundaki dev hayalet ağı dron ile ve deniz altı kamerası ile görüntülendi.

"4 milyon 700 bin metrekare alanı taradık"

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Hayalet ağı, balıkçıların bilerek ve bilmeyerek veyahut da bizim sahil güvenlik deniz polisimizin denetimi esnasında bırakıp kaçtıkları ağlar. Biz bu ağları denizaltını gösteren robotlar, bölgede avcılık yapan balıkçıları da yaptığımız anketlerde gördük. Çünkü onlar yukarıyı ne kadar biliyorlarsa inanın aşağıyı da o kadar iyi biliyorlar. Onlardan gelen anket sonuçlarıyla beraber derleyip toparlayıp yerlerini belirliyoruz. 2014 yılında başladık projeye çünkü aşağıda bu ağlar, ağlanmaya devam ediyor. Deniz tabanındaki biyoçeşitliliğini tehdit ediyor. Yapısı bakımından da zarar verebiliyor, Yüzlerce yıl orada bozulmadan kalıyorlar. Bunu engellemek amacıyla başlattığımız projede, yaklaşık 4 milyon 700 bin metrekare alanı taradık, 290 bin metrekare ağı çıkarttık. Bu kirliliğe de sebep oluyor. Geçen sene denizlerin ağlardan temizlenmesi, Müsilaj Eylem Planının içerisinde de vardı. Denizlerin ağlardan temizlenmesi projesi çerçevesinde faaliyetimiz eylem planına da girmişti. Bu şekilde çalışmalarımız sürecek." dedi.

"Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ"

Gedik Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Bölüm Başkanı Güvenç Sorar, "Açıkçası çok mutluyuz, daha doğrusu biraz burukluk var. Tabii denizlerinizden bu tür şeyleri çıkartmak bir burukluk veriyor bize. Ama bunları temizlemiş olmanın da açıkçası mutluluğu var. O yüzden büyük bir ağ çıkardık. Ekosisteme durduğu yıllar boyunca çok büyük zararlar verebilecek bir ağ, o yüzden de hem balıkların yaşamını kurtarmış olmanın, hem canlı yaşamını eskiye döndürme çabalarının bu bir sonucu aslında" ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi\'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Marmara Denizi'nde 5 bin metrekare boyutunda dev hayalet ağı çıkarıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri
    16:26 Tokat'ta Deprem Sonrası Yapı İncelemeleri

    Tokat'ta meydana gelen deprem sonrası yapılan incelemelerde, 500 ihbardan 50 yapı incelendi ve 5 yıkık, 15 ağır hasarlı yapı tespit edildi. Bakan Yardımcısı Tuzcuoğlu, hasarlı yapıların çoğunlukla 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu belirtti ve ülkemizin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Kamu binalarında ise herhangi bir hasar görülmediği açıklandı.

  • Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti
    16:25 Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti

    Havza Muhtarları Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, muhtarlar Belediye Başkanı Murat İkiz'i ziyaret etti. İkiz, muhtarların önemli iletişim köprüleri olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda mahallelerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Dernek başkanı Şahin ise İkiz'in ilçeye ve mahallelere değer katacak çalışmalar yapacağına inandıklarını söyledi.

  • Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi
    16:24 Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi

    Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 yılı 1. Dönem Olağan Genel Kurulu, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıda, görev süreleri dolan encümenlerin yerine yeni encümenler seçildi. Birlik başkanı Kaymakam Şafak Gürçam, daha önce görev alanlara teşekkür ederek, amaçlarının köylerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Yapılan seçimde İl Genel Meclisi üyeleri Hasan Basri İnan ve Akın Yağız Demirelli, köy muhtarları Muhittin Çakır ve Yavuz Çarıkçı göreve getirildi. Toplantı sonunda muhtarların sorun ve talepleri dinlendi.

  • Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor
    16:24 Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan restoranda, 4 çeşit yöresel lezzetten oluşan menü, 40 liradan halkla buluşturuluyor. Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi'nde bulunan restoranda günlük hazırlanan menüler, öğle ve akşam saatlerinde vatandaşlara ikram ediliyor. Uygulama, vatandaşlara daha ucuz yemek sunabilmek amacıyla başlatılmış olup, halktan olumlu dönüşler almaktadır.

  • Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi
    16:24 Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi

    Bolu'da yaşanan olayda, tartıştığı eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldüren damat, adliyeye sevk edildi. Olayda ayrıca kayınvalidesini de yaralayan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Tartışmanın nedeni olarak geçimsizlik gösterildi.

  • Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı
    16:24 Osmaneli Kaymakamı Yüksel, Muhtarlarla İstişare Toplantısı Yaptı

    Bilecik'in Osmaneli İlçesinde Kaymakam Yüksel, köy ve mahalle muhtarları ile tanışma ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Yüksel, muhtarlara yeni görevlerinde başarılar diledi ve vatandaşların sorunlarını aktarmalarını istedi. Yeni Belediye Başkanı Bekir Torun da muhtarların önemine vurgu yaparak iş birliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı
    16:21 Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı

    Eskişehir'in Yunusemre Mahallesi'nde bulunan vatandaşlar, yaklaşık 700 kişinin katılımıyla Yunus Emre Türbesi'nde yağmur duası yaptı. Tarımla uğraşan vatandaşlar, Allah'a yağmur yağması için dua etti. Dua sonrası mahalleli tarafından imece usulü yapılan etli pilav cemaate ikram edildi. Mahalle muhtarı Ali Acar, katılan vatandaşlara teşekkür etti.

  • Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı
    16:21 Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen Yozgat'ın Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, şu ana kadar 147 konut, 8 cami, 2 minare, 14 ahır hasar gördüğüne dair talebin geldiğini söyledi.


Advertisement