Marmara Depremi'nin 19. Yılına Doğru - Son Dakika
Ekonomi

Marmara Depremi'nin 19. Yılına Doğru

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Marmara Depremi'nin can ve mal kayıplarına neden olmanın yanında çok daha büyük bir tehlikenin henüz yaşanmamış olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Bu da 1766 yılından bu yana kırılmamış olan fay nedeniyle...

14.08.2018 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe, Marmara Depremi'nin can ve mal kayıplarına neden olmanın yanında çok daha büyük bir tehlikenin henüz yaşanmamış olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, "Bu da 1766 yılından bu yana kırılmamış olan fay nedeniyle Marmara Denizi'nin içinde olacak bir depremdir. Bu deprem, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'ni ve çevresini etkileyecektir." dedi.

Gökçe, İMO Sakarya Şubesi'nce düzenlenen ve Bursa, Balıkesir, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ile Çanakkale şube temsilcilerinin katıldığı basın toplantısına katıldı.

Toplantıda sunum yapan Gökçe, "17 Ağustos" denilince sadece Marmara Depremi'nin değil, ülke tarihinde yaşanmış tüm depremlerin akla geldiğini söyledi.

Yeryüzünde ve Türkiye'de bilinmeyen hiçbir fay hattının olmadığını savunan Gökçe, faylarla ve zemin durumu ile ilgili çok sayıda çalışma yapıldığını kaydetti.

Depremin ne zaman meydana geleceğinin bilinmediğini dile getiren Gökçe, "Biraz sonra, 10 yıl, 40 yıl sonra bile olabilir. Bu nedenle biz meslek insanları, inşaat mühendisleri olarak depremin ne zaman olacağına yönelik bir kestirimde bulunamayız, bir tarih veremeyiz. Çünkü böyle bir teknoloji, bilgi yok. Bu henüz bulunamadı." diye konuştu.

Türkiye'de yaşanan orta büyüklükteki depremler sonucunda yapı stoku durumunun gözler önüne serildiğini aktaran Gökçe, daha güvenli ve yaşanabilir yerleşim yerleri ile yapıların üretilmesinin, deprem risk yönetiminin temel amaçlarından biri olduğunu kaydetti.

Yerleşim planlarındaki ana riskleri göz önüne alarak gerekli düzenlemeleri yapmak için deprem yönetmeliklerini ödünsüz şekilde uygulamak gerektiğine işaret eden Gökçe, "1999 depremleri, önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıkarmakla kalmamış, çok daha büyük bir tehlikenin henüz yaşanmamış olduğunu ortaya koymuştur. Bu da 1766 yılından bu yana kırılmamış olan fay nedeniyle Marmara Denizi'nin içinde olacak bir depremdir. Bu deprem, başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'ni ve çevresini etkileyecektir. Buradan yöneticilerimizi bir kez daha uyarıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Marmara Depremi'nin 19. Yılına Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement