Marmara Depremini Yaşadılar, Erciş'te Tecrübelerini Aktarıyorlar - Son Dakika
Yerel

Marmara Depremini Yaşadılar, Erciş'te Tecrübelerini Aktarıyorlar

Doğan Sarıtaş - İsa Sansar - Marmara depreminin olduğu döneminde büyük hasar verdiği Sakarya ve Düzce'de belediye başkanı olarak görev yapan Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı BELPLAST Genel Müdürü Aziz Duran ile BUGSAŞ Genel Müdürü Ruhi Kurnaz, depremin ardından görev aldıkları Erciş'te hem tecrübelerini aktarıyor hem de depremzede vatandaşlara moral desteği sağlıyor.

27.10.2011 14:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğan Sarıtaş - İsa Sansar - Marmara depreminin olduğu döneminde büyük hasar verdiği Sakarya ve Düzce'de belediye başkanı olarak görev yapan Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı BELPLAST Genel Müdürü Aziz Duran ile BUGSAŞ Genel Müdürü Ruhi Kurnaz, depremin ardından görev aldıkları Erciş'te hem tecrübelerini aktarıyor hem de depremzede vatandaşlara moral desteği sağlıyor.

Depremin ardından bölgeye gelen eski Marmara depreminde Sakarya belediye başkanı olan Ankara Büyükşehir Başkan Danışmanı ve BELPLAST Genel Müdürü Aziz Duran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremi duyunca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kendilerini afet bölgesinde görevlendirdiğini söyledi.

Eski Düzce Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz ile bölgeye geldiklerini ifade eden Duran, "Hem afette zarar gören insanlarımızın durumlarını, hem buraya gelen yardımların koordinasyonuyla ilgileniyoruz. Biz Ankara'dan depremin hemen ikinci günü 8 uçak yardım malzemesiyle birlikte geldik. Çevrede elimizden geldiğince insanlara ve yardım ekiplerine yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

17 Ağustos Marmara depreminin büyük bir bölge depremi olduğunu, 5 ili kapsadığını hatırlatan Duran, şunları kaydetti:

"O zaman koordinasyonlar bu kadar düzenli ve bu kadar yerli yerinde olamamıştı. Şimdiki deprem de tabii ilçe bazında burada çok büyük bir felaket. Ama buraya gelen tüm yardımlar, devlet güçleri tarafından çok düzenli bir şekilde insanlara ulaştırılıyor. Özellikle depremin ilk anında yapılan kurtarma çalışmaları çok başarılı bir şekilde sürüyor. Gelen teknik ekipler, araç donanımlarıyla geliyor ve her büyük enkazın başında kurtarma ekipleri, teknik donanımlarıyla birlikte gayet güzel çalışmalar yapıp insanları enkazdan çıkarıyorlar. Tabii canlı olarak kurtarılan bir hayli insandan sonra bu saatten sonra canlı bulma şansı azalıyor ve ölüler artık enkaz altından çıkarılmaya devam ediliyor. Ama organizasyonda büyük bir gelişme olduğunu gördüm. Mukayese edilmeyecek derecede büyük bir gelişme. Devleti bu tür olaylara karşı çok hazırlıklı gördük burada. O hazırlık sayesinde de insanlarımız metanetli, sabırlı ve devleti yanlarında görüyor. Burada insanlar, devletle iç içe olmasını, kucaklaşmasını beceriyorlar. Bu çok önemli bir olaydır."

-"Acı hepimizin acısı, milletimizin acısı"-

Bölgede devlet güçlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, özellikle belediyelerin teknik ekiplerinin olağanüstü çalışmaları olduğunu vurgulayan Duran, "O nedenle de halkla güzel bir ilişki kuruldu ve çalışmalar devam ediyor. Felaket hepimizin felaketi, acı hepimizin acısı, milletimizin acısı. Ölenlere rahmet diliyoruz, onların yakınlarına da başsağlığı diliyoruz. Biz buradayız, acılarını paylaşarak azaltmaya çalışıyoruz. Biz de bunları yaşadık. Ama bu dönemdeki acı paylaşma daha bir güçlü. Ülkenin dört bir yanından buraya yardımlar gelmeye devam ediyor" diye konuştu.

Burada insanların acı içinde, şu anda ne yapacaklarını bilemez durumda olduklarını söyleyen Duran, "Tabii böyle bir durumda o insanların yanında, bu tecrübeleri yaşayan insanlar olarak bulunduğumuzda onları teskin etmek çok daha kolay oluyor. Onlara moral motivasyon veriyoruz. Onları yardım alabilecekleri en yakın mıntıkalara ulaştırıyoruz. ve bu ülkenin bütün insanlarının canla başla onların yanında olduğunu onlara gösteriyoruz. Onlar da bunun fevkalade farkındalar. O nedenle de burada bulunmak gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

-"Eski günlerimiz aklımıza geldi, aynı acıyı yaşadık"-

Düzce'deki depremde Düzce belediye başkanı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi BUGSAŞ Genel Müdürü Ruhi Kurnaz ise "Depremi duyduğumuz andan itibaren o eski günlerimiz aklımıza gelmeye başladı ve kara kara düşünmeye başladık, aynı acıyı yaşamaya başladık" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in talimatıyla da Ankara Büyükşehir Belediyesinin hem yardımlarını hem de kurtarma ekibini bir an önce buraya ulaştırmak üzere yola çıktıklarını anlatan Kurnaz, "Bir fark vardı, 1999 depremiyle bugünkü deprem arasındaki fark şu, orada deprem olduğu andan bizim ne Ankara ile irtibatımız kaldı, ne diğer komşu illerle, ilçelerle, hiçbir irtibatımız yoktu, o günün şartlarında" dedi.

O günün tecrübesinin bugüne yansıdığını belirten Kurnaz, "Bugün hiçbir kriz masası daha oluşturulmadan, hem hükümet, devlet, hem de bütün imkanlarıyla diğer belediyeler koşarak geldiler. ve kurtarma ekipleri çok daha bilinçli burada. Teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanıyorlar" diye konuştu.

- VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Marmara Depremini Yaşadılar, Erciş'te Tecrübelerini Aktarıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement