Marmara'yı Kasıp Kavuran Lodos Gidiyor, Kuvvetli Yağış Geliyor - Son Dakika
Güncel

Marmara'yı Kasıp Kavuran Lodos Gidiyor, Kuvvetli Yağış Geliyor

Deniz ve hava ulaşımında birçok seferi iptal ettiren, çatıları uçurup, direkleri deviren lodos, pazartesi günü etkisini kaybedecek, yerini kuvvetli yağışa bırakacak.

01.02.2015 13:01  Güncelleme: 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuvvetli fırtına nedeniyle İstanbul'da deniz ve hava ulaşımında birçok sefer iptal edilirken, fırtınanın etkili olduğu yerlerde çatılar uçtu, elektrik direkleri devrildi. Bursa'da ise iki gündür devam eden kuvvetli lodos nedeniyle, yeni stadyum inşaatında kullanılan vincin devrilmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Meteoroloji'den yapılan açıklamaya göre lodos etkisini yarına(2 Şubat) kadar sürdürecek, daha sonra yerini kuvvetli yağmura bırakacak. Türkiye'nin batı kesimleri için ise toz uyarısı yapıldı.

METEOROLOJİ'DEN ÇOK KUVVETLİ SAĞANAK YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji Genel müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; yarın (Pazartesi) İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale'nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yer çok kuvvetli (21-75mm) sağanak yağış beklendiği belirtildi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

"Ülkemizin kuzeybatı kesimlerinde, derin alçak basınç merkezi nedeniyle güneyli yönlerden kuvvetli olan fırtınanın ardından, yarın (Pazartesi) İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale'nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yer çok kuvvetli (21-75mm) sağanak yağış beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Ülkemizin batı kesimlerinde ( Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz) toz taşınımı beklendiğinden , görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Bursa'da iki gündür devam eden kuvvetli lodos nedeniyle, yeni stadyum inşaatında kullanılan vincin devrilmesi sonucu bir kişi yaralandı, bir kişi de hayatını kaybetti.

BATI'YA TOZ UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin batı kesimlerinde (Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz) toz taşınımı beklendiğini duyurdu.

Konuya ilişkin yapılan duyuruda, görüş mesafesinde düşme, yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağışın, hava kalitesinin azalması gibi olumsuzluklara neden olmasına karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

İSTANBUL'DA 3 METRELİK DALGALAR

3 metrelik dalgalar İstanbul'da etkili olan lodos dev dalgalar oluşturdu. Beşiktaş'ta zaman zaman boyu üç metreyi bulan dalgalar nedeniyle Üsküdar'a vapur ve tekne seferleri iptal edildi.

BURSA'DA LODOS CAN ALDI

SEYİR HALİNDEKİ ARACIN ÜZERİNE DEVRİLDİ

Alınan bilgiye göre, Bursa-İzmir karayolu üzerinde inşaatı devam eden Timsah Arena Stadı'nın yapımında kullanılan vinç, sabah saatlerinde şiddetli lodos nedeniyle Acemler Kavşağı'nda, seyir halindeki 16 T 5541 plakalı taksinin üzerine devrildi.

TAKSİ SÜRÜCÜSÜ KURTARILAMADI

Kazada, sürücü Fatih Demirkıran (28) ile takside bulunan Kübra A. yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleriyle Çekirge Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Durumu ağır olan sürücü Demirkıran, müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.

BURSARAY'IN TELLERİ KOPTU, BAZI SEFERLER İPTAL

Bu arada Bursa-İzmir karayolu çift yönlü trafiğe kapanırken, karayolu üzerinde hattı bulunan hafif raylı sistem Bursaray'ın tellerinin kopması sonucu bazı seferler de iptal edildi.

THY BAZI SEFERLERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları, olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün bazı seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

THY'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, meteorolojik raporlar doğrultusunda beklenen olumsuz hava durumunun, uçuşları aksatma olasılığına karşı gerekli tedbirlerin alındığı kaydedildi.

Açıklamada, iç hatta 65, dış hatta ise 59 seferin iptal edildiği bildirilerek, yolcuların seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu THY'nin resmi internet sitesinden veya "444 0 849" numaralı çağrı merkezinden öğrenmeleri istendi.

LODOS KOCA KAMYONU DEVİRDİ

Marmara Bölgesinde hayatı felç eden lodos Bursa'nın İnegöl ilçesinde çekicili kamyonu devirdi. Kurtarıcı vasıtasıyla kaldırılmaya çalışılan kamyonun çekici kısmı, lodosun etkisi ile savrularak tarlaya uçtu.

İnegöl'deki fabrikadan yüklediği süngerleri İstanbul'daki depoya teslim ettikten sonra İnegöl'e geri dönen sürücü Mustafa Şahin yönetimindeki 16 PS 541 çekici, 16 PS 547 römork plakalı römorklu kamyon, Bursa-Ankara karayolu üzeri Kestel'e bağlı Babasultan mahallesi mevkiinde şiddetli lodosun etkisiyle savrularak yola devrildi.

Bursa'dan İnegöl istikametine gidiş yoluna devrilerek yolu trafiğe kapatan römorklu kamyonun sürücüsü Mustafa Şahin kazayı yara almadan atlatırken, Bölge Trafik ekipleri güvenlik önlemi alarak başka bir kazaya sebebiyet verilmemesi için yolu önce trafiğe kapattı. Yolda yan yatmış vaziyette bulunan römorklu kamyon, gelen kurtarıcı vasıtasıyla kaldırılmaya çalışıldı ancak şiddetli lodos buna da müsaade etmedi. Halatlar ile bağlanarak yoldan kaldırılmaya çalışılan römork, yerden ilişiğini kestikten sonra savrularak tarlaya uçtu. Kurtarıcı ekiplerinin çalışmalarına rağmen kamyonu uzun süre yoldan kaldırmak mümkün olmadı. Kaza nedeniyle yolda uzun kuyruk oluşunca, kamyon biraz kenara alınarak yol tek şeritli olarak trafiğe açıldı.

EKİPLERİN ZOR ANLARI

Kaza yerinde bulunan Bölge Trafik ekipleri, kurtarıcılar ve diğer görevliler, şiddetli lodos nedeniyle oldukça güç anlar yaşadılar. Ayakta bile durmakta güçlük çeken görevliler, işlerini güçlükle yapabildiler.

BURSALILARA KRİTİK UYARI

İki gündür Bursa'da etkili olan şiddetli lodos devam ederken, Bursagaz'dan Bursalılara kritik bir uyarı geldi.

Bursagaz, lodoslu havalarda doğalgazın güvenli ve dikkatli kullanılması konusunda Bursa halkını uyardı. Güvenli doğalgaz kullanımına yönelik, tesisatlarda can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurların önüne geçmek için Bursalıları dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyaran Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ercüment Türker, "Çevre dostu, ekonomik ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz, kurallara uygun kullanıldığında en güvenli yakıttır. Diğer tüm yakıtlarda olduğu gibi kurallara uyulmadığında ve bazı temel önlemler alınmadığında can ve mal güvenliğini tehdit edebilecek oluşumlar meydana gelebilmektedir" dedi. Cihazların bulunduğu yerlerde güvenlik için bırakılmış havalandırma menfezlerinin sürekli açık ve temiz tutulmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Türker, sözlerine şöyle devam etti;

"Lodosun etkili olduğu günlerde ani hava ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker. Böyle havalarda daha önce temizliği yapılmamış, tıkalı cihaz bacaları ile periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Şiddetli rüzgarın etkili olduğu dönemlerde bacalı cihazların mümkünse kullanılmaması ve yanan sobaların da söndürülmesi alınması gereken öncelikli önlemlerdir."

Lodoslu havalarda meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmelerinin, çoğunlukla kaçak bağlantı yapılan yerlerde yaşandığına vurgu yapan Türker, doğalgaz projelerinin sadece yetkili iç tesisat firmalarına yaptırılmasını gerektiğine değindi.

Doğalgaz tesisatlarına hiçbir şekilde müdahale edilmemesi konusunda halkı uyaran Türker, "Bu tür dönemlerde hiçbir şekilde bir olumsuzlukla karşılaşmak istemeyiz. Ancak müşterilerimiz daire içlerinde doğalgaz ile ilgili her hangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında 7 gün 24 saat hizmet veren 187 nolu Doğalgaz Acil telefon hattını arayabilirler" dedi.

MALTEPE'DE 3 KATLI BİNANIN ÇATISI UÇTU

İstanbul Maltepe'de Gülensu Mahallesi Battalgazi Sokak'taki 3 katlı binanın çatısını bir bölümü, yanındaki gecekondunun üzerine devrildi.

İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, binanın üzerinde kalan ve tehlike arz eden çatının diğer bölümünü de bulunduğu yerden indirdi.

Olay nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadığı öğrenildi.

LODOS, YHT'Yİ DE VURDU

İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın Bilecik bölgesinde şiddetli lodos nedeniyle demiryoluna ağaç devrildi. Elektrik kesintisi yaşanan İstanbul-Ankara arasında seferler yapılamıyor.

YHT'nin İstanbul-Ankara güzergahında bulunan Bilecik'in Demirköy mevkiinde şiddetli lodos nedeniyle hat üzerine ağaç devrildi. Ağacın devrilmesi neticesinde hattın telleri koptu. Osmaneli- Eskişehir arasında hatta elektrik verilemezken, bu güzergahta seferler de yapılamıyor.

Ekiplerin yoldaki ağacı kaldırma ve kopan telleri onarma çalışmaları sürüyor.

İSTANBUL YEŞİLKÖY'DE DENİZ TAŞTI

Yeşilköy'de lodosun oluşturduğu dev dalgalar, sokaklarda taşkınlara neden oldu. Dükkan ve araçlar denizden taşan suyun altında kaldı.

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'u etkisi altına alan lodos hayatı felç etti. Lodos nedeniyle Türk Hava Yoları (Thy), İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) seferlerini iptal ederken, birçok semte evlerin çatıları uçtu. Yeşilköy'de lodostan nasibini aldı. Yeşilköy sahilinde lodosun oluşturduğu dev dalgalar, sokaklara taştı. Bölgede dükkan ve araçlar su altında kaldı. Suyun getirdiği atıklar ise sokakları adeta çöplüğe çevirdi.

KOCAELİ'DE OKULLARIN KAPALI OLMASI FACİAYI ÖNLEDİ

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde yeni yapılan ve ikinci eğitim öğretim döneminde hizmete açılması planlanan Turgut Özal İlkokulu'nun çatısındaki metal kaplama, şiddetli lodos nedeniyle uçtu. Okulun çatısının okul açılmadan önce uçması ise olası bir faciayı önlemiş oldu.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Değirmendere Topçular Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ve ikinci eğitim ve öğretim döneminde hizmete açılması planlanan Turgut Özal İlkokulu'nun çatısındaki metal kaplama, gün boyu devam eden şiddetli lodos nedeniyle uçtu.

Çatıdan uçan metal kaplamanın bir bölümü okulun demir korkuluklarında asılı kalırken bir bölüm ise elektrik tellerini kopartarak okulun alt sokağında bulunan Asena Sitesi'nin demir parmaklıklarına büyük bir gürültüyle çaptı. Site sakinleri meydana gelen olay nedeniyle panik yaşarken durumu Polis ve itfaiye ekiplerine haber verdi. Olay yerine gelen Gölcük İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Polis ekipleri sokağı araç ve yaya trafiğine kapatırken olay yerine gelen iş makinesi yola savrulan metal kaplamaları yoldan kaldırdı.

METEOROLOJİ'DEN FIRTINA UYARISI

Denizlerde, Bodrum- Kaş arasında fırtına, Kaş- Anamur arasında fırtınamsı rüzgar beklendiği bildirildi.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Antalya Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Antalya şehir merkezi ile Burdur ve Isparta'nın güney ilçelerinin öğleden sonra kısa süreli hafif sağanak yağışlı geçeceği ifade edildi.

Hava sıcaklığının 1 ila 3 derece artacağı, rüzgarın güney yönlerden orta, zaman zaman kuvvetli eseceği belirtildi.

Açıklamada, denizlerde Bodrum-Kaş arasında fırtına, Kaş-Anamur arasında fırtınamsı rüzgar beklendiği uyarısında bulunuldu. Rüzgarın güney yönlerden 5 ila 7, Bodrum-Kaş arasında zaman zaman 8, Kaş- Finike arasında güney ve doğu yönlerden 3 ila 5 kuvvetinde eseceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Marmara\'yı Kasıp Kavuran Lodos Gidiyor, Kuvvetli Yağış Geliyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Marmara'yı Kasıp Kavuran Lodos Gidiyor, Kuvvetli Yağış Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Kuskus: Evet paralel yaptı 5 10 Yanıtla
  • Kuskus: Bütün bunları paralel yaptı 6 7 Yanıtla
  • ?rsik: alah aileye sabır versin 5 1 Yanıtla
  • Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu
    08:54 Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sporcusu Hasan Can Arslan, Türkiye Badminton Şampiyonası'nda üçüncü oldu

    Bursa'da düzenlenen 17 Yaş Türkiye Badminton Şampiyonası'nda Karışık Mixler kategorisinde mücadele eden Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Kulübü sporcusu Hasan Can Arslan, Zonguldak'tan Zeynep Değirmenci ile birlikte Türkiye üçüncüsü oldu. Bu başarıyla Milli Takım kadrosuna girmeye hak kazanan Arslan, Balkan Şampiyonası'nda Türkiye'yi temsil edecek. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, sporcuyu ve antrenörlerini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

  • İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı
    08:52 İtfaiye Ekipleri, Vatandaşın Parmasındaki Dikiş Makinesi İğnesini Çıkardı

    Hatay İskenderun ilçesinde yaşayan bir vatandaşın parmağına batan dikiş makinesi iğnesi, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartıldı. İskenderun İlçesi'nde bulunan Sakarya Mahallesi'nde ikamet eden vatandaşın parmağına batan iğne, 112'yi araması üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri tarafından sorunsuz bir şekilde çıkarıldı.

  • Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor
    08:51 Hasketbol Spor Kulübü, Adana deplasmanında galibiyet arıyor

    Erkekler Basketbol Bölgesel Ligi'nde Kayseri'yi temsil eden Hasketbol Spor Kulübü, Çukurova Üniversitesi Gündoğdu Koleji Spor ile yapacağı deplasman maçında galibiyet arıyor. Kulüp Başkanı Hasan Aksoyak, genç ve yetenekli bir takıma karşı mücadele edeceklerini belirterek, eksik kadrolarına rağmen en iyi performansı sergileyerek galibiyetle dönmek istediklerini söyledi.

  • Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    08:51 Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çıkan çadır yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Bahçelievler Mahallesi'nde çıkan çadır yangını, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın, çevredeki vatandaşların 112'yi araması üzerine itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

  • Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü
    08:49 Hatay'ın Belen ilçesinde çıkan orman yangını itfaiye personeli tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'nde çıkan orman yangını, itfaiye personelinin ve vatandaşların müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından soğutma çalışması yapıldı.

  • BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu
    08:49 BAL 11. Grup 23. Hafta Maçlarının Hakemleri Belli Oldu

    Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Bölgesel Amatör Lig 11. Grup'ta oynanacak 23. hafta maçlarının hakemlerini açıkladı. Hacılar Erciyesspor - 12 Bingölspor maçını Özer Özden yönetecek. Yozgat Bozokspor'un Malatyaspor ile deplasmanda oynayacağı maçta ise Şahin Berker düdük çalacak. Diğer maçlarda ise Cem Eray Eşmekaya ve Zülküf Ali Öncel görev yapacak.

  • Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti
    08:48 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Develi programı kapsamında Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ni ziyaret etti

    Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, il ve ilçe protokolü ile birlikte gerçekleştirdiği Develi programı çerçevesinde, Dr. Ekrem Karakaya Devlet Hastanesi'ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret sırasında İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'dan hastanede sunulan hizmetler hakkında çeşitli bilgiler aldı. Vali Çiçek ve beraberindekiler; hastanede tedavi gören vatandaşları da ziyaret ederek geçmiş olsun temennilerinde bulundu.

  • Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı
    08:43 Mersin'de yasadışı bahis operasyonu: 5 gözaltı

    Mersin'de jandarma ekiplerinin düzenlediği yasadışı bahis operasyonunda 5 şüpheli yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet üzerinden yasadışı bahis oynatarak haksız kazanç elde eden şüphelileri tespit etti. Eş zamanlı operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı ve yapılan aramalarda çeşitli dijital malzemeler ele geçirildi.

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.


Advertisement