Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa Açıklaması

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, halk arasında "sap kurdu" olarak bilinen zeytin güvesinin, kooperatif bölgelerinde zarara yol açtığını bildirdi.

22.09.2015 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, halk arasında "sap kurdu" olarak bilinen zeytin güvesinin, kooperatif bölgelerinde zarara yol açtığını bildirdi.

Asa, yaptığı yazılı açıklamada, "sap kurdu" için şu anda herhangi bir müdahalenin yarar sağlamayacağını, gelecek yıl Marmarabirlik'in hastalıkla mücadele konusunda ilgili kurumlara destek vereceğini belirtti.

Zeytin güvesinin meyve nesli zararlısından dolayı kooperatif bölgelerinde dökülmelerin meydana geldiğini aktaran Asa, şunları kaydetti:

"Kooperatif bölgelerinde yapılan incelemeler ve üreticilerle yaptığımız görüşmeler neticesinde, zeytin güvesinden dolayı zarar meydana geldiğini görmekteyiz. Hastalıkla mücadele dönemi geçmiş aylarda olduğundan sap kurdu için şu anda herhangi bir zirai ilaçlama sonuç vermez. Zeytin güvesinin, meyvenin saçma danesi iriliğinde olduğu dönemde larva bırakarak yayılıyor. Zeytin güvesinin larva bıraktığı dönemde ilaçlama devresinin yakalanmamış olması bu sıkıntıya yol açmıştır. Sap kurdu, çekirdeği delerek zeytin danesi ile sap arasındaki bağlantıyı koparıyor. Bu da zeytinde dökülmeye neden oluyor.

Önümüzdeki yıl gerekli önlemlerin alınması için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile koordineli çalışma yürüteceğiz. Marmarabirlik bünyesinde istihdam edilen ziraat mühendislerimiz aracılığıyla köy ve beldelerdeki mevcut feromon tuzak sayılarının artırılması, kontrollerinin yapılarak anında müdahale edilmesi ve dolayısıyla üreticinin zeytin güvesinden kaynaklı kaybının en aza indirilmesini hedeflemekteyiz. Aynı sıkıntıların gelecek yıl da yaşanmaması için ilgili kurumlara araç, ekipman, personel ve diğer destekler sağlanarak, üreticilerimizin zeytin hastalıklarından zarar görmesi önlenecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement