Mars'ta Bir Gün Nasıl Geçecek? - Son Dakika
Teknoloji

Mars'ta Bir Gün Nasıl Geçecek?

Mars\'ta Bir Gün Nasıl Geçecek?

Dünya'nın koronavirüsle savaştığı şu günlerde, ikinci, üçüncü dalgaların konuşulduğu bu dönemde "Mars'ta yaşam rehberi nereden çıktı?

30.11.2020 09:37  Güncelleme: 10:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya'nın koronavirüsle savaştığı şu günlerde, ikinci, üçüncü dalgaların konuşulduğu bu dönemde "Mars'ta yaşam rehberi nereden çıktı?" demeyin.

Çünkü bugünler de geçecek... ve farkındaysanız, Dünya'da uzay çalışmalarını sürdüren hiçbir kurum, uzay faaliyetlerini durdurmadı, askıya almadı, ötelemedi.

Dahası, uzay insanı Elon Musk gibiler bugünlerde özellikle Mars'ta yaşam konusunda oldukça heyecanlı açıklamalar yapıyorlar.

Peki, Mars'ta yaşam nasıl olacak? Bir gün nasıl geçecek?

GİDİŞ:

Mars'a insanları taşıyacak roketin yapımına başlandı. Çok yakında Mars'a yolculuk yapacak ekip de belli olacak.

YAŞAM ALANLARI:

Mars'ta yaşamın nasıl olacağını test etmek için Dünyanın bazı yerlerine deneysel amaçlı benzer yaşam koşullarında Mars yaşam alanlarını kurulmaya başlandı. Mars'ta yaşayacak insanlar Dünya'dan gönderilecek yaşam kapsüllerinde yaşayacaklar.

TARIM:

Mars'ta Bir Gün Nasıl Geçecek?

Yemek-içme ihtiyacını karşılamakta ayrı bir sorun tabi ki. Nasa, Uzayda sebze yetiştirilme deneylerini başlattı. Hatta Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sebze de üretildi. Marslı filminde ki gördüğümüz a patates üretmeye deneylerine başlandı.

ZAMAN:

Mars'ta yaşayan insanları en çok zorlayacak şeylerden biride kesinlikle zamandır. Mars'ta 1 yıl 687 gün olarak geçmektedir. Dünya'mızın nerdeyse 2 katıdır. Bu nedenle mevsimleri de onların süreleri de farklı olacaktır. Mars şeklinden dolayı sıcaklık farkları fazladır.  Gün içerisinde 60 dereceye varan sıcaklıklar olabiliyor. (Gündüzleri 20, Geceleri -40 dereceye varan sıcaklıklar).

ATMOSFER:

Mars'taki en büyük sorunlardan biri atmosfer. Mars'ta Ozon tabakası olsa da dünyamızdan epeyce bir ince olmasıdır. Ayrıca Mars'ta yoğun bir karbon bulunuyor. Basınç ise Dünya'dakinin 10'da 1'i kadar. Bu yüzden yaşayan insanlar özel kıyafetlerini hiç çıkarmadan gezmek zorunda kalacaklardır. Alacakları radyasyon ise vücutlarına en büyük zararı verecektir. Orada yaşayanlar insanlar ilk yaşamı kuracakları için biyokimya, fizik,  ürün yetiştirme gibi konularda uzman olmak zorundalar.

İLETİŞİM:

Mars'ta Bir Gün Nasıl Geçecek?

Mars'ta yaşanan gelişmelerini anlatmak için tabi ki iletişim kurmak olacaktır. Mars'tan Dünya'ya yollanacak bir sinyal 20 dakika alıyor. Acil durum bir durum olduğunda orada yaşayanlar insanlar sorunları kendi çözmeleri gerekmektedir.

UYKU:

İnsanlığın en temel ihtiyaçlarından biri 8 saatlik uykudur. Bu ihtiyaç tabi ki Mars'ta da farklı olacaktır. Mars'ta yaşayan insanlar özel tulumların içinde uykularını alacaktır. Yerçekimi Dünya'mızdan az olduğunu için uyurken bir yerlere çarpmamaları için kendilerini bağlamaları gerekiyor.

Mars'ta yaşayan insanlar belki de tarihinin en fedakar insanlardır çünkü tüm hayatlarını bir kere bırakıp kendilerini bilgisi sınırlı olduğumuz bir yere gidecekler ve torunlarımız için yaşam kurmaya çalışacaklar.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Mars'ta Bir Gün Nasıl Geçecek? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement