Mars'ta şaşkınlık yaratan deprem: Şimdiye kadarki en büyüğü! - Son Dakika
Güncel

Mars'ta şaşkınlık yaratan deprem: Şimdiye kadarki en büyüğü!

Mars\'ta şaşkınlık yaratan deprem: Şimdiye kadarki en büyüğü!

NASA'nın "canavar deprem" olarak tanımladığı doğa olayının merkezini ve kaynağını belirlemek için çalışmalar sürüyor.

10.05.2022 14:27  Güncelleme: 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mars'ta çalışmalarını sürdüren NASA her geçen gün yeni veriler topluyor. Perseverance ve Curiosty gibi araçlarla Mars'ı yerden kontrol eden NASA, Ingenuity ile de uçarak çeşitli verileri bir araya getiriyor. Insight adı verilen bir diğer uzay aracı ise sarsıntıları hedef almış durumda. Ağustos ayı içerisinde 4.2 şiddetindeki şimdiye kadar meydana gelen en büyük depremi saptayan Insight, 94 dakika süren sarsıntıyı da kayıtlara geçmişti. 4 Mayıs tarihinde ise Mars'ta şimdiye kadarki en büyük deprem meydana geldi.

SpaceX, insanları Mars'a götüreceği tarihi açıkladı!

Başka bir gezegende tespit edilmiş en büyük deprem!

Başka bir gezegende tespit edilmiş en büyük deprem olarak nitelendirilen depremin şiddetinin 5.0 olduğu belirtildi. NASA'nın "canavar deprem" olarak tanımladığı doğa olayının daha fazla incelenmesi ile bilim insanları depremin merkezini ve kaynağını belirlemeyi umuyor.

Felt that one!?

After more than three years of listening to the soft rumbles of Mars, I just felt by far my biggest "marsquake" yet: looks like about magnitude 5. My team is studying the data to learn more. Science rewards patience!

More details: https://t.co/DKVy8tUrxU pic.twitter.com/bExr13Lkvw

— NASA InSight (@NASAInSight) May 9, 2022

Araştırmacılar bu tür doğa olaylarını inceleyerek kızıl gezegen hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyor. NASA, 10 Mayıs tarihli paylaşımında "Bunu hissettik" başlığı ile bu büyük depremi duyurdu. Insight'ın ağzından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer alıyor:

Mars'ın yumuşak sarsıntılarını üç yıldan fazla bir süre dinledikten sonra, şimdiye kadarki en büyük 'marsquake'imi hissettim: 5 büyüklüğünde gibi görünüyor. Ekibim daha fazlasını öğrenmek için verileri inceliyor. Bilim sabrı ödüllendirir!

Mars'ta şaşkınlık yaratan deprem: Şimdiye kadarki en büyüğü!

Mars, Dünya'nın aksine tektonik plakalara sahip değil. Bu nedenle sarsıntılar tektonik olayların değil volkanik aktivitilerin bir sonucu olarak meydana geliyor. Araştırmacılar, bu yüzden meydana gelen sarsıntıları inceleyerek kızıl gezegenin manto ve çekirdek tabakasını daha iyi anlamayı planlıyor. Mars'ı üç yıldan fazla bir süredir izleyen InSight, bin 313'ten fazla deprem tespit etmiş durumda.

Peki siz Mars depremi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum'da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Güncel Mars'ta şaşkınlık yaratan deprem: Şimdiye kadarki en büyüğü! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • osman uçar: Birinci yazımda Mars da ki depremlerin çöküntü depremler olacağı idi , 2. Teorim Mars’ın başına bizim dünyamızda dinozorları yok eden meteor gibi bir felaketin geldiği boyut olarak küçük olan Mars’ın bu felaketi anlatamayıp ölüm sürecinin başladığını bu süreçte çekirdeğini , yavaş yavaş ve manyetik alanını da kaybettiğini eğer oluştuysa üzerinde bulunan yaşam ve suyu da kaybettiğini düşünüyorum 0 0 Yanıtla
  • osman uçar: Sürekli mars gezegeni ile ilgili bilgiler güncelleniyor ( bize öğretilen çekirdeği soğudu ve manyetik alanı yok) Bu depremlerin volkanik değil de daha önceden oluşmuş kırık fay hatlarının zamanla çöküşü oldugunu düşünüyorum ;;; Mars büyüklük olarak çekirdeğini sıcak kalmasını sağlayamadı üst mantosu zayıfken çekirdeğini dışarı püskürttü ve hızlı bir şekilde soğudu bunu da ,kıyaslandığında dünya dan çok küçük olmasına rağmen çok daha büyük volkanik dağlarının olması olarak gösterebiliriz 0 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi
    23:42 İçişleri Bakanı Müfettiş Görevlendirdi, DEM Parti'den Yanıt Geldi

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.


Advertisement