Martılar Sadece Van Gölü'ndeki İnci Kefalini Avlayabiliyor - Son Dakika
Yaşam

Martılar Sadece Van Gölü'ndeki İnci Kefalini Avlayabiliyor

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin avlanması yasak olsa da, martılar rahatça ulaştıkları avlarını gökten süzerek kapma yarışına giriyor. Balık göçü ve martıların avlanışı, fotoğrafçılar ve vatandaşlar tarafından heyecanla izleniyor.

04.06.2023 09:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu balıkları sadece martılar avlayabiliyor

Martıların balık avı görsel şölen sunuyor

VAN - Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin engel tanımayan muhteşem yolculuğu devam ederken, martılar ise rahatça ulaştıkları avlarını gökten süzerek kapma yarışına giriyor.

15 Nisan ile 15 Temmuz arasındaki üreme ve yumurtlama döneminde insanlar tarafından avlanması yasak olan inci kefallerini bir tek martılar avlayabiliyor. Yumurtalarını tatlı suya bırakmak için akarsulara akın eden inci kefali sürüleri, martıların hücumuna uğruyor. Yumurtlama döneminde göle akan tatlı suyun akışının tersine yüzerek engelleri aşmaya çalışan inci kefali balığının martılar tarafından avlanması ilginç ve aksiyon dolu sahneler ortaya çıkarıyor.

Erciş ilçesinde Deli Çay'ın bulunduğu alanda oluşturulan balık bendine bu yıl suyun debisinin az olması martıların inci kefallerini avlamasını daha da kolaylaştırıyor. Suyun az olması nedeniyle ilerleme sağlayamayan balıklar kolaylıkla martılar tarafından avlanırken ortaya çıkan aksiyon dolu sahneler ise vatandaşlar tarafından heyecanla izleniyor.

Erciş ilçesindeki balık bendine Bitlis, Van ve çevre il ve ilçelerden gelen fotoğrafçılar da, martıların balık avlarında ortaya çıkan enstantaneleri fotoğraflayarak arşivlerine katıyor. Balık göçünü izlemeye İzmir'den gelen Semra Saraç isimli vatandaş, balıkların göçünü ve martıların avlanışını hayranlıkla izlediklerini söyledi. Saraç, "Çok beğendik Van'ı. Birkaç gündür geziyoruz. Bugün de Erciş'teki bu balık göçünün olduğu yere geldik. Burayı çok methettiler, görmeye geldik. Balıklar çok ilginç, suyun tersine yüzüyorlar. Martılar onları avlıyor çok üzüldüm. Ama güzel ve ilginç, herkese tavsiye ediyorum gelsinler görsünler" dedi.

Bir diğer vatandaş Leyla Şanal ise Van'ı çok merak ettiğini belirterek, "Çok şükür Allah görmeyi nasip etti. Şu anda da Erciş'te balık bendindeyiz. Çok merak ettiğim bir yerdi. Basında bazen izliyordum ama canlı görmek çok farklı bir şey. Balıklar çayın tersine doğru yüzmeye çalışıyorlar ve kenarlara yaklaşarak yumurta bırakıyorlar. Şu anda avlanma yasağı var. Ama martılar için bu yok sanırım. Martılar kendilerine ziyafet çekiyorlar. Ama bu da dünyanın bir döngüsü işte martılarda tabi balıklarla doyuyorlar. Muhteşem bir görüntü var. Herkesin görmesini tavsiye ediyorum" diye konuştu.

Martılar Sadece Van Gölü\'ndeki İnci Kefalini Avlayabiliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Martılar Sadece Van Gölü'ndeki İnci Kefalini Avlayabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı
    08:01 Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı

    Bitlis-Baykan kara yolunda meydana gelen heyelanın ardından ekiplerin çalışması sonucu yol kontrollü olarak trafiğe açıldı. Heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobildeki kişiler son anda kurtuldu. Toprak yığını ve kaya parçalarının temizlenmesinin ardından yol tekrar araç geçişlerine açıldı.

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Siirt'in Pervari ilçesinde trafik kazası: 3 yaralı
    23:22 Siirt'in Pervari ilçesinde trafik kazası: 3 yaralı

    Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Yukarıbalcılar köyünde meydana gelen trafik kazasında araç şarampole yuvarlandı ve 3 kişi yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürlüğü'nden Duygu Yüklü İftar Programı
    23:17 Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürlüğü'nden Duygu Yüklü İftar Programı

    Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürlüğü, çalışanları ve ailelerinin katılımıyla gerçekleştirdiği iftar programında bir araya geldi. Programda, çocuklara renkli uçan balonlar ve pamuk şekerler dağıtılarak minik misafirlerin yüzlerinde tebessümler oluşturuldu. İftarın ardından dualar eşliğinde bereketin paylaşıldığı anlar yaşandı. Müdür Veske, programa katılan herkese desteklerinden dolayı teşekkürlerini ileterek, gelecek yıllarda da benzer etkinliklerin düzenleneceğini müjdeledi.

  • Kocasinan'da Kurusıkı Tabanca İle Oynayan Çocuklar Yaralandı
    23:11 Kocasinan'da Kurusıkı Tabanca İle Oynayan Çocuklar Yaralandı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Yavuzlar Mahallesi'nde kurusıkı tabanca ile oynayan 16 yaşındaki C.A. ve O.D., tabancanın ateş alması sonucu ellerinden yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralı çocuklar Kayseri Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement