Masalcılar, Mardin'de Buluştu - Son Dakika
Güncel

Masalcılar, Mardin'de Buluştu

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından "Hakikat Kapısı" teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen 'Mardin Masalcılar Buluşması' kapsamında yaklaşık 40 masalcı Mardin'de buluştu.

11.10.2017 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından "Hakikat Kapısı" teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen 'Mardin Masalcılar Buluşması' kapsamında yaklaşık 40 masalcı Mardin'de buluştu.

Mardin merkez ve ilçelerine dağılan masalcılar, kentin çok dilli ve çok dinli ruhuna uygun bir şekilde Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Ermenice, Kazakça, Süryanice, Zazaca ve Lazca masallar anlatıp ezgiler seslendirdi.

Okullarda, tarihi evlerin damlarında, tarihi çarşılarda ve kentin belirli yerlerinde masal çemberleri oluşturan masalcılar, Mardinliler'e dolu dolu bir hafta yaşattı.

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir yanında olduğu gibi, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında da masalların, kentlerin ve halkların belleğini, yaşantısını, duygularını, gelenek ve göreneklerini asırlar boyunca dilden dile, kuşaktan kuşağa aktardıklarını ve unutulmaya yüz tutan bu ortak kültürel mirasın, canlandırılmayı ve hatırlanmayı beklediğini ifade etti.

Bir hafta boyunca Mardin Müzesi binası, eski Mardin evleri, damları ve sokaklarının yanı sıra Mardin'in sosyal alanlarında gerçekleşen konser, sergi ve panellerle, bu topraklarda yaşayan ve konuşulan farklı dillerde anlatılan masallar etrafında buluşmanın memnuniyetini kendisiyle paylaşan çok sayıda vatandaş olduğunu ifade eden Erdoğan, buluşmanın müze eğitimi kapsamında Mardin ve ilçelerindeki okullarda bir hafta boyunca 5 binin üzerinde öğrenciyi masallarla buluşturduğunu ve hedeflerinin olabildiğince çok çocuğa ulaşmak ve masallar yoluyla çocukların zihin dünyalarında yeni kapılar açmak olduğunu kaydetti.

Mustafa Kemal Üniversitesinde öğretim üyesi Gönül Reyhanoğlu da Hatay'dan 9 saat yol gelip Mardin'deki çocuklara masallar anlattığını belirtti.

Kendisine, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen anlatıcı ve sanatçılara, şehri tanıma, buradaki insanlarla kaynaşma ve kültürel mirası canlı tutup aktarma imkanı verildiği için çok mutlu olduğunu aktaran Reyhanoğu, şunları söyledi:

"Orada bulunduğum süre boyunca birçok kişi ile sohbet ettim hatta görüşmeler de yaptım. Aralarında geçen yıl da gelenler vardı. Böyle bir imkan onlara verildiği için çok memnun ve mutluydular. Orada kendi alanları ile ilgili birçok anlatıcı ve sanatçı ile tanışarak da kendilerini geliştirme fırsatı yakaladıklarını ifade ettiler. Ben de birçok anlatıcının anlatım tekniklerini, anlattıkları masalları ve hikayeleri, yaptıkları etkinlikleri, projeleri ve çalışmaları öğrenme fırsatı buldum. Beş günlük harika bir eğitim de oldu aynı zamanda benim için. Burada yaptığımız etkinliklerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlarımız çevremizdeki pek çok kişinin ilgisini çekti, çok fazla kişiye şehri anlatma ve fotoğrafla gösterme fırsatını yakaladık. Sadece Türkiye değil Türkiye dışındaki arkadaşlarımız da buradaki çalışmalardan, kültürel mirastan haberdar oldular."

Masal Anlatıcısı ve çevirmen Günnur Başar ise programa katıldığı için çok mutlu olduğunu belirtti.

Program boyunca çevirmenlik yaparak birbirinden güzel masalları dinlediğini kaydeden Başar, "Mardin büyülü bir şehir, bu masal kente her daim gelmek isterim. Çok güzel bir program oldu hem katılımcılar, hem de izleyenler büyük keyif aldı. Bu tür organizasyonların her daim yapılması lazım." ifadelrini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Masalcılar, Mardin'de Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement