"Matbaa gibi çalışan okul"da mesleğin inceliklerini öğrenip para kazanıyorlar - Son Dakika
Güncel

"Matbaa gibi çalışan okul"da mesleğin inceliklerini öğrenip para kazanıyorlar

Adana Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Matbaa Teknolojileri Bölümü'nde eğitim alan öğrenciler, mesleğin inceliklerini öğrenmenin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre yaptıkları işlerle para da kazanarak harçlıklarını çıkarma şansı yakalıyor.

18.12.2021 11:00  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Matbaa Teknolojileri Bölümü'nde eğitim alan öğrenciler, mesleğin inceliklerini öğrenmenin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre yaptıkları işlerle para da kazanarak harçlıklarını çıkarma şansı yakalıyor.

"Matbaa gibi çalışan okul"da öğrendikleri bilgileri okulun atölyesinde pratiğe dökme şansı bulan öğrenciler, hastanelerden adliyelere, milli eğitimden özel sektöre kadar çok sayıda kurumun evrak, broşür, dosya ve tabela işlerini yapıyor. Öğrenciler, okullarında hem aylık 2 bin liraya kadar gelir elde etme hem de nitelikli eleman olarak diploma alma fırsatı yakalıyor.

Okul Müdürü Deniz Kılınç, AA muhabirine, okullarında matbaa, makine, metal, mobilya ve iç dekorasyon, kimya, bilişim ve elektrik elektronik teknoloji alanlarında 568 öğrenci bulunduğunu söyledi. Farklı branşlarda 21 atölyede öğrencilerin derslerde öğrendiklerini pratiğe dökme şansı yakaladığını aktaran Kılınç, atölyelerde sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Kılınç, okullarında en aktif alanlardan birinin matbaa teknolojileri bölümü olduğunu anlatarak burada 54 öğrencinin fotoğrafçılık, grafik tasarım, dijital baskı, ciltleme, serigrafi baskı, baskı sonrası işlemleri ve ofset baskıyla ilgili işin inceliklerini öğrendiğini dile getirdi. Öğrencilerin matbaa atölyesinde hastane ve adliyeler başta olmak üzere milli eğitimin evrak, broşür ve afişleriyle özel sektörün işlerini yaptığını belirterek, şöyle konuştu:

"Öğrencilerimizle yaptığımız çalışmalardan yıllık 1 milyon liraya yakın ciro elde ediyoruz. Öğrencilerimiz çalışarak aylık 800 ila 2 bin lira kazanıyor. Öğrencilerimiz buradan mezun olduğunda dışarıda yapabilecekleri her işi burada öğrendikleri için özel sektörde aranan bir personel oluyor. Onları, aranan niteliklerde istihdam sağlayacak personel olarak yetiştiriyoruz."

Kılınç, öğrencilerin mezun olduktan sonra kolay iş bulabilmesinin yanı sıra okulda öğrendikleriyle de kendi iş yerini açma şansına sahip olduğunu aktardı.

Günlük 100 bin baskı

Matbaa Teknolojisi Alan Şefi Hüseyin Aslan, bölümlerinde dışarıdan aldıkları işlerin önce tasarım, ardından da baskı işlemlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Yaklaşık 10 yıldır bu işte olduklarını dile getiren Aslan, atölyedeki iki makineyle günlük en iyi koşullarda 100 bin baskı yaptıklarını ifade etti. Aslan, verdikleri eğitim ve atölyedeki çalışmayla baskı sektöründeki kalifiye eleman açığını gidermeye çalıştıklarını da anlattı.

Öğrencilerden Deniz Gençoğlu, okulunda hem meslek öğrendiğini hem de aylık ortalama 1000 lira kazandığını dile getirdi.

Esra Durgut da bu bölüme kendi isteğiyle geldiğini belirterek "Hem meslek öğrenip hem para kazanmak çok güzel bir duygu." dedi.

Mehmet Baran Toprak da mezun olunca bu işi yapmak istediğini kaydetti.

"Matbaa gibi çalışan okul"da mesleğin inceliklerini öğrenip para kazanıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Matbaa gibi çalışan okul'da mesleğin inceliklerini öğrenip para kazanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü
    15:56 Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çıkan kavgada 16 yaşındaki Kademcan'ın öldürülmesiyle ilgili bir kişi tutuklandı, bir kişi serbest bırakıldı. Olayın ayrıntıları da ortaya çıktı. Kız meselesi sebebiyle çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, M.E. isimli şüpheli havaya ateş açtıktan sonra grubun üzerlerine gelmesi üzerine bir kez daha ateş etti. Bu sırada kurşunlar 16 yaşındaki Kademcan'a isabet etti ve genç hayatını kaybetti. Şüphelilerden M.E. tutuklanırken, E.K.D. ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

  • Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti
    15:55 Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti

    Eskişehir'de bir marketten alkol çaldığı iddia edilen şahıs, yeniden markete gelerek çalışanları bıçakla tehdit etti. Şüpheli, market çalışanlarının takibi sonucu bir apartmanda yakalandı.

  • Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi
    15:55 Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gazi Konut tarafından Güneyşehir bölgesinde yapımı süren 500 konut için anahtar teslim töreni düzenlendi. Törende, yapılan konutların örnek daireleri gezildi ve anahtarlar hak sahiplerine verildi.

  • Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak
    15:55 Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın'da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması
    15:53 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, iş insanı Hüseyin Köksal'ın ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında birçok kişinin ifadesi alınmıştı.

  • Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü
    15:50 Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü

    Sivas'ta üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Yapılan basın açıklamasında, İsrail'in insanlık suçlarına ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için bir araya geldikleri ifade edildi.

  • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi
    15:48 Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi

    Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi.

  • Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi
    15:47 Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

    Konya'da toplanan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Ellerinde bayrak ve dövizler taşıyan grup, Gazzelilerin destansı direnişine vurgu yaparak, düşmana korku salmaya devam ettiklerini belirtti.


Advertisement