Matematiği "Dokunarak" Öğrenecekler - Son Dakika
Güncel

Matematiği "Dokunarak" Öğrenecekler

Matematiği "Dokunarak" Öğrenecekler

Goethe Enstitüsü tarafından İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde açılan sergi, matematiğin en soyut yanlarını duyularla algılanabilir şekilde ortaya koyuyor, ön bilgisi olmasa da tüm yaş grupları için matematiği anlaşılabilir kılıyor.

14.04.2016 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Goethe Enstitüsü tarafından İzmir Resim ve Heykel Müzesi'nde açılan sergi, matematiğin en soyut yanlarını duyularla algılanabilir şekilde ortaya koyuyor, ön bilgisi olmasa da tüm yaş grupları için matematiği anlaşılabilir kılıyor. Ziyaretçiler, 28 Nisan'a kadar açık kalacak sergide puzzle yapacak, köprüler kuracak, bulmaca oyunlarında "kafa patlatacak", bilye yarışı izleyecek, sabun zarları oluşturacak ve bunları yaparken matematik ile uğraşacak. Goethe Enstitüsü Kültürel Etkinlikler Koordinatörü Özlem Günerli, yaptığı açıklamada, dünyanın ilk uygulamalı matematik müzesi olan Almanya'nın Giessen kentindeki Mathematikum'dan 160'dan fazla parçayla oluşturulan sergiyi 10 sene önceki açılışından bu yana dünyada 1 buçuk milyon kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

"İlk kez Türkiye'de "Almanya'dan Amerika'ya, Brezilya'dan, İtalya'ya dünyanın pek çok ülkesini dolaşan serginin, Güney Kore'nin ardından ilk kez geldiği Türkiye'de İzmir'de açıldığını belirten Günerli, mayıs sonunda Ankara'da, eylül sonunda da İstanbul'da ziyaretçiler ile buluşacağını, ardından dünya turuna devam edeceğini bildirdi. Günerli, "Matematik soyut bilimlerin en zorlarından ve hepimizin okul döneminde zorlandığı ve birçoğumuzun sevmediği bir alan ama burada çocuklara uygulamalı olarak ve matematiği oyunlarla birleştirip eğlenceli hale getiriyoruz ve sevdirmeye çalışıyoruz. Oyunları oynarken sadece oyun değil, düşünmeleri gerekecek. Çok zor oyunlar da var. Yetişkin olarak biz bile yapmakta zorlandık ama yapılıyor." diye konuştu. Çocukların, öğretmenlerinin refakatinde sergiyi "gezeceğini" aktaran Günerli, "Bunun haricinde üniversiteden öğrencileri görevlendirdik. Ablaları, ağabeyleri onlara yardımcı olacak. Mümkün olduğu kadar da onların yapmasını isteyecekler." dedi. Sergide aynalar, küreler, piramitler, küpler, zarlar, tangram, denge, açı, ışık, balon oyunları gibi 20 istasyon bulunduğunu, hepsini yapmanın yaklaşık 90 dakikayı bulduğunu ifade eden Günerli, şöyle konuştu: "İlgi göreceğini biliyorduk ama bu kadar büyük ilgiyi biz bile beklemiyorduk. Telefonlarımız susmuyor. Bu yoğunluk karşısında, yığılmaları engellemek ve çocukların efektif biçimde sergiyi kullanabilmeleri için okul gruplarına kayıt ve randevu sistemi oluşturduk ama sergi çocuklar için görünse de 7'den 77'ye herkese açık. Okul grupları dışında bireysel olarak gelenlerin kayıt ya da rezervasyon yaptırmasına gerek yok. Diledikleri zaman gelebilirler."Günerli, 28 Nisan tarihine kadar açık kalacak serginin 10.00-18.00 saatlerinde ücretsiz ziyaret edilebileceğini, yaş ve eğitim ayrımı gözetmeksizin herkesi sergiye beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Matematiği 'Dokunarak' Öğrenecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement