Matematiğin Nobelsizliği Tartışıldı - Son Dakika
Yerel

Matematiğin Nobelsizliği Tartışıldı

Matematiğin Nobelsizliği Tartışıldı

DÜ tarafından "Nobel Ödülleri, Öyküsü, Kronolojisi, Etkileri, Matematiğin Nobelsizliği" konulu toplantı düzenlendi.

12.12.2012 18:31  Güncelleme: 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Ritüel Akademi Kulübü tarafından "Nobel Ödülleri, Öyküsü, Kronolojisi, Etkileri, Matematiğin Nobelsizliği" konulu toplantı düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, öğrenciler ilgi gösterdi. Kimya alanında verilen ödüller konusunda Naciye Çetin, tıp alanında Heja Sarıyıldız, fizik alanında Güldöne Toplu, matematik alanında Serhat Yaman, edebiyat ve barış alanında verilen ödüller konusunda ise Behiye Sayar ve Şevin Batu'nun bilgi verdiği toplantıda, Nobel barış ödülünün ilk olarak 1901 yılında Jean Henry Dunant'a verildiği belirtildi. Nobel barış ödülünün Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine, her yıl ulusların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba gösteren kişi, kişiler ve kuruluşlara verildiğinin anlatıldığı toplantıda, Nobel barış ödülünün Oslo'daki Norveç Nobel komitesi tarafından verildiği açıklandı.

Nobel ödülünün kimya, fizik, biyoloji ve tıp ile edebiyat ve barış alanında olmak üzere toplam 5 dalda verildiği paylaşılırken, matematiğe neden verilmediği ise şöyle açıklandı:

"Çoğu dalda Nobel ödülü verilmesine rağmen matematik için Nobel ödülü verilmez. Çünkü Alfred Nobel, matematik için ödenek ayırmamıştır. Bunun sebebi tam bilinmemekle birlikte kimileri Nobel ödülünün dünyaya yarar sağlayacak buluş veya eylemler için verildiğini, matematiğin ise direkt değil dolaylı faydaları olduğu için matematikçilere Nobel verilmediğini, kimileri ise o zamanlar matematikçiler için başka bir ödül zaten verildiğinden Nobel'in matematikçilere ayrıca ödül vermeye gerek duyulmadığını söyler."

Toplantıda, 5 dalda şu ana kadar ödül verilen kişilerin kronolojisi, öyküsü ve topluma katkıları da paylaşıldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Matematiğin Nobelsizliği Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement