Mayıs Ayı Mesane Farkındalık Ayı" Etkinliği - Son Dakika
Sağlık

Mayıs Ayı Mesane Farkındalık Ayı" Etkinliği

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, Türkiye'de mesane kanseri görülme sıklığının yüksekliğine işaret ederek, "Mesane kanseri, dünya genelinde erkeklerde 7'nci, kadınlarda 19'uncu sırada yer alıyor.

26.05.2016 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, Türkiye'de mesane kanseri görülme sıklığının yüksekliğine işaret ederek, "Mesane kanseri, dünya genelinde erkeklerde 7'nci, kadınlarda 19'uncu sırada yer alıyor. Türkiye'de erkeklerde 4'üncü ve kadınlarda da 13'üncü sırada görülüyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından "Mayıs ayı mesane farkındalık ayı" etkinliği düzenlendi.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Esen, mesane kanserinin, idrar yollarında en sık görülen kanser olduğunu, dünya genelinde ve Türkiye'de görülme oranının yüksek seyrettiğini bildirdi.

"Dünyada her 26 erkekten biri, yaşamının bir döneminde mesane kanseri tanısı alıyor. Bu, çok büyük bir orandır" diyen Esen, mesane kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görüldüğüne dikkati çekti. Esen, sigara içenlerde mesane kanseri riskinin yaklaşık 3 kat arttığını söyledi.

Kanser Savaşçıları Derneği Başkanı Aslı Ortakmaç da her sene sadece Avrupa'da 175 bin kişiye mesane kanseri tanısı konulduğunu ve bu sayının gün geçtikçe arttığını bildirdi.

Tüm ülkelerin en kısa zamanda bu kanser türüne yönelik farkındalığın arttırılması için harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Ortakmaç, bu amaçla her yıl mayıs ayında mesane kanseri farkındalık çalışmaları yapılacağını anlattı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Gültekin ise kanserle mücadeleyi sadece devletin değil, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların, medyanın, bilim insanlarının ve endüstrinin birlikte yürütebileceğini dile getirdi.

Mesane kanserinin de önlenebilir kanserler içinde yer aldığına işaret eden Gültekin, bu kanserden korunmak için tütün kullanımı ve boya gibi tehlikeli kimyasallara maruziyetten kaçınılması, parazite bağlı uzun süreli enfeksiyon ve idrarda kana rastlanması halinde de hekime başvurulması gerektiğini bildirdi.

Gültekin, Türkiye'de mesane kanseri görülme sıklığının yüksekliğine dikkati çekerek, "Mesane kanseri tanısı, dünya genelinde bir yılda 330 bin erkeğe ve 100 bin kadına konuluyor. Mesane kanseri, dünya genelinde erkeklerde 7'inci, kadınlarda 19'uncu sırada yer alıyor. Türkiye'de erkeklerde 4'üncü ve kadınlarda da 13'üncü sırada görülüyor." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Mayıs Ayı Mesane Farkındalık Ayı' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement