Mayıs ayında siyaset gündeminin zirvesinde YSK vardı - Son Dakika
Güncel

Mayıs ayında siyaset gündeminin zirvesinde YSK vardı

Mayıs ayında siyaset gündeminin zirvesinde YSK vardı

MTM raporuna göre Mayıs ayında siyaset gündeminin ana konusu seçimler ve YSK oldu.

24.06.2019 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MTM raporuna göre Mayıs ayında siyaset gündeminin ana konusu seçimler ve YSK oldu.

Medya Takip Merkezi (MTM), Mayıs ayında gündemde yer alan siyasi ve toplumsal başlıkları araştırdı. Rapora göre, siyaset gündeminin ana konusu seçimler ve YSK oldu. Türkiye ve ABD arasında yaşanan S-400 gerginliğinin alevlenmesi ise gündemden inmeyen bir diğer başlıktı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 31 Mart'ta yapılan seçimlerin bazı ilçe ve beldelerde iptaline karar vermesinin ardından, Artvin'in Yusufeli, Kırıkkale'nin Keskin, Denizli'nin Honaz ilçeleri ve Adıyaman'ın Besni ilçesine bağlı olan Kesmetepe beldesinde vatandaşlar yeniden sandık başına gitti. Siyaset gündemi listesinde uzun süredir yerini koruyan seçimler, Mayıs ayında 24 bin 129 haber ile en çok konuşulan siyasi başlıklardan biri oldu.

İstanbul yeniden sandık başına gidiyor

AKP'nin İstanbul'da seçimlerin iptali için yaptığı başvurunun ardından Yüksek Seçim Kurulu, Sadi Güven başkanlığında toplandı. Toplantıda AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı olağanüstü itiraz görüşüldü. YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, 4'e karşı 7 üyenin aldığı karar ile iptal etti. Bu kararı ile YSK, 159 bin 343 haberle medyada yer aldı.

Karar sonucu, Ekrem İmamoğlu'nun 17 Nisan'da aldığı mazbatanın hükümsüz hale gelmesi ile "mazbata", 37 bin 330 habere yansıyarak siyaset gündeminin en çok konuşulanlarından oldu.

Yüksek Seçim Kurulu, süreyi de dikkate alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 23 Haziran 2019'da yapılmasına karar verdi. MTM'nin raporuna göre 80 bin 498 habere konu edilen 23 Haziran, siyaset gündeminde de büyük yankı uyandırdı.

Türkiye ile ABD arasında S-400 gerginliği devam ediyor

Mayıs ayında Türkiye, dış politikaya ve ABD ile yaşanan S-400'lere odaklandı. Konu kapsamında hem Rusya hem de Türk hükümeti tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, Temmuz ayı itibariyle teslimatın başlayacağı öngörülüyor.

S-400 füzelerinin Rusya'dan alınmasına ABD tarafından büyük tepki geldi. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, NATO ile ilgili bir toplantıda, "Türkiye kararını vermeli. Tarihin en başarılı askeri ittifakında kritik bir ortak olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımıza zarar verecek dikkatsiz kararlarıyla bu iş birliğinin güvenliğini riske atmak mı" şeklinde açıklamalarda bulunurken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü

Morgan Ortagus, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alması halinde çok ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi alınmasına ilişkin olarak, "Burada bizim yaptığımız bir anlaşma var, kararlılığımız var. Buradan geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Uluslararası ticarette herhalde kazan kazan esası her ülkenin menfaatinin gereğidir. Bu olmadığı takdirde de biz herhangi bir şeyi de almaya ne mecburuz ne mahkümuz. Amerika nasıl kendi menfaatine göre hassas davranacaksa, Türkiye olarak biz de menfaatimizi düşünerek bu adımları atacağız" ifadeleri ile ABD tarafından yapılan açıklamalara tepkisini ortaya koydu.

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 ve F-35 anlaşmazlığı, Batı basınının gündeminden düşmezken, Türk medyasında 35 bin 560 habere konu olarak Mayıs ayının çok konuşulan gündem konuları arasında yer aldı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mayıs ayında siyaset gündeminin zirvesinde YSK vardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü
    00:23 Trabzon'da Sanayi Sitesinde Çıkan Yangın Söndürüldü

    Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bulunan Fatih Sanayi Sitesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangının nedeni henüz belirlenemezken, çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İş yerinin kepengi kesilerek müdahale edilen yangın, maddi hasara neden oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü
    00:22 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Sokak Ortasında Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde Vedat G.'nin, sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdüğü boşanma aşamasındaki eşi Neşe G.'nin cesedinin başında beklediği ve kimseyi yanına yaklaştırmadığı ortaya çıktı. Cinayet aleti tabancayı başına dayadığı öğrenilen Vedat G.'nin, olay yerine gelen polis tarafından güçlükle ikna edilip, gözaltına alındığı belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı
    00:21 Burdur'da çeşmeden su doldurma sırasında çıkan kavgada bıçaklanan kişi hastaneye kaldırıldı

    Burdur'un merkeze bağlı Çendik köyü yakınındaki çeşmeden su dolduran A.D. ile kimliği belirlenemeyen bir kişi arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada bıçakla yaralanan A.D, yakınları tarafından Burdur Devlet Hastanesine götürüldü. Hayati tehlikesi bulunan A.D, Isparta Şehir Hastanesine sevk edildi. Jandarma ekipleri, A.D'yi yaralayan kişiyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    00:18 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen trafik kazasında hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı. Kazada 2 kişi yaralandı. Yaralılar, İskenderun Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı
    00:10 İBB Başkan adayı Murat Kurum, seçime 2 gün kala masasındaki son anketi paylaştı

    Cumhur İttifakı ve AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçimlere 2 gün kala İstanbul için son anket sonucunu açıkladı. Kurum, 1.7 puan önde olduklarını belirterek, '31 Mart'ta Saraçhane'ye geliyoruz, net. Size seçim sonucunu söylüyorum.' dedi.


Advertisement