Meclis İkiye Bölündü - Son Dakika
Güncel

Meclis İkiye Bölündü

Meclis İkiye Bölündü

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde üyeliği düşen Hasan Karaoğlu'nun yerine AK Partili bir üyenin getirilmesi meclisi ikiye böldü.

12.06.2015 12:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da BDP'li Karaoğlan'ın meclis üyeliğinin düşürülmesiyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde başlayan kriz dün de sürdü. AK Partili Meclis Üyeleri meclis salonunda toplanırken, DBP'li grup başka bir yerde toplanıp bundan sonra nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bir araya geldi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayının dördüncü birleşimini gerçekleştirdi.

Şanlıurfa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğünde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonundaki birleşime Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Sabri Yetim başkanlık yaptı.

Yapılan yoklamanın ardından toplantı yeter sayısı oluşunca gündem maddelerine geçildi.

Komisyonlardan gelen raporların okunmasıyla meclis toplantısı devam ederken Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri başka bir salonda toplanıp Ceylanpınar'da üyeliği düşürülen Hasan Karaoğlu'nun yerine AK Partili Eyüp Şengül'ün Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi toplantılarına katılmasıyla başlayan tartışmalarda nasıl bir yol izleyecekleriyle ilgili görüş alışverişinde bulundu. DBP grubunun konuyla ilgili bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

NASIL BU SÜRECE GELİNDİ?

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi Haziran ayı toplantısının ikinci birleşiminde Ceylanpınar'da Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) seçimi kazanan Hasan Karaoğlan'ın meclis üyeliğinin düşürülmesi yerine AK Partili Eyüp Şengül'ün il seçim kurulu tarafından getirilmesi sert tartışmalara neden olmuştu. Basına kapalı yapılan toplantıda AK Parti grubu ile DBP'li grup arasında sözlü tartışmalar sonrası DBP grubu mecliste oturma eylemi yapmıştı.

Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, konuyla ilgili olarak "Ceylanpınar ilçesinde BDP'nin listesinde seçilen Hasan Karaoğlan adındaki meclis üyesi arkadaşımız hem Ceylanpınar Belediyesi meclis üyesiydi hem de büyükşehir belediye meclis üyesi olarak burada faaliyet ve çalışma yürütüyordu. Hukuki bir sorumluluğundan dolayı meclis üyeliği düşürüldü. Düşürüldükten sonra onun yerine BDP'den bir meclis üyesinin gelmesi gerekirken ki, genel uygulama bu. Ancak AKP listesinden Eyüp Şengül adında bir meclis üyesi bu toplantı salonuna getirildi ve herhangi bir belge de bize ibraz edilmemiş, görmemişiz, biz bilmiyoruz. Ben daha önce iki dönem belediye başkanlığı yaptım. Usul ve koşul şu: İstifa eden veya herhangi bir gerekçeyle üyeliği düşürülen bir meclis üyesinin yerine aynı parti listesinden seçilen bir meclis üyesi gelir ve çalışmalarını sürdürür. Çünkü seçime bireyler değil, siyasi partilerin listesinden insanlar seçilir. Ancak Hasan Karaoğlan BDP'nin listesinden seçilmiştir. Onun istifası veya üyeliğinin düşürülmesi halinde tekrar BDP'nin listesinden bir arkadaşın meclis faaliyetini sürdürmesi gerekiyordu. Halkın iradesi bu şekilde tecelli etmiştir" ifadelerini kullanmıştı.

AK PARTİNİN SAVUNMASI

Meclisin üçüncü birleşimine DBP grubu toplantıya katılmayıp kararı protesto etmişti. AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı Nihat Kılıç söz konusu kararın Şanlıurfa İl Seçim Kurulu tarafından alındığını ve ortada bir hırsızlık olmadığını belirtmişti. Kılıç "İl genel meclisi üyeliklerinde, herhangi bir sebeple boşalma olduğu takdirde vali, belediye meclisi üyeliklerinde boşalma olduğu takdirde ise, belediye başkanı beş gün içerisinde meclise katılacak yedek üyelerin adını yetkili seçim kurulundan sorar ve üç gün içerisinde adı bildirilen üyeyi davet eder. Bu suretle davet edilen üye, kalan süreyi tamamlar. Boşalan üyelik hangi ilçe veya siyasi partiye ait ise, davet edilecek yedek üye de, aynı ilçe ve siyasi partiden olur. Ceylanpınar Belediye Meclisinde arkadaşlarımız bu maddeyi kullanmış. Bu madde doğru bir madde. Burada BDP'li arkadaşımız belediye meclisine gelmiş. Aynı yasanın 24'üncü maddesi şunu der: Bu Kanunun 6'ncı maddesinde tespit olunan büyük şehir meclisi üyeleri, her ilçe ve ilk kademe belediyesi için seçilmiş olan asıl üyelerin seçiliş sıralarına göre baştan başlayarak yeter sayıya kadar inilmek suretiyle bulunur. Bu yeter sayısında Ceylanpınar Seçim Kurulu'nun verdiği listede Eyüp arkadaşımızdır" diye açıklama yapmıştı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meclis İkiye Bölündü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement