Meclis'te Dokunulmazlık Teklifinin Görüşülmesi Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

Meclis'te Dokunulmazlık Teklifinin Görüşülmesi Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 348 oyla kabul edildi.

17.05.2016 18:42  Güncelleme: 07:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerinde görüşmeler tamamlandı. Teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapıldı.

348 KABUL OYU ÇIKTI

Gizli oylamaya 536 milletvekili katıldı. Oylamada; 348 milletvekili kabul oyu kullanırken, 155 ret oyu çıktı. 8 milletvekilinin çekimser kaldığı oylamada, 25 oy da boş çıktı.

İLK OYLAMA REFERANDUMU İŞARET ETTİ

İkinci tur oylamada milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek. Bu akşam yapılan oylama da referandum işareti veriyor.

MECLİS'TE PARTİLERİN SANDALYE DAĞILIMI ŞÖYLE:

AK Parti: 317, CHP: 133, HDP:59, MHP:40, Bağımsız: 1

FİRELER HANGİ PARTİDEN?

AK Parti'nin teklifine MHP ve CHP destek vereceklerini açıklamıştı. Bu sonuçlar ise fireye işraret ediyor. Meclis'te oylama gizli yapıldığı için hangi parti milletvekillerinin oylamada ret oyu verdiği bilinmiyor.

İKİNCİ TUR CUMA GÜNÜ

Anayasa'ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

367'NİN ÜZERİNDE OY ÇIKAMAZSA

Anayasa gereği ilk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına geliyor. İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367'nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367'nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

YAPILAN KONUŞMALAR

TBMM Genel Kurulunda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için mesai başladı. AK Parti'nin dokunulmazlık teklifinin ilk tur görüşmeleri bugün yapılıdı. Teklifin gece saatlerinde gündeme gelmesi bekleniyordu. Ancak HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoru önergesini geri çekmesi üzerine görüşmeler başladı.

2. TUR GÖRÜŞME 20 MAYIS'TA YAPILACAK

Anayasa'ya geçici madde eklenmesine ilişkin teklifin ikinci tur görüşmesi 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

GÖRÜŞMELER SIRASINDA MECLİSTEKİ PARTİLERDEN VEKİLLER SÖZ ALDI

Görüşmeler sırasında teklif üzerinde söz alan MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, "Dokunulmazlık hiçbir zaman terör örgütü savunuculuğuna kalkan olarak kullanılamaz." dedi. Parsak, partisinin, terörün meşrulaştırılmasında ya da propaganda malzemesi yapılması noktasında kullanılmasını asla kabul etmeyeceğini bildirdi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin demokrasiye karşı "darbe" olduğunu iddia etti.

Mehmet Parsak, şöyle devam etti:

PARSAK: TERÖRÜN BAŞI GÖRÜLDÜĞÜ YERDE EZİLMELİDİR

"Hangi konuda olursa olsun, hangi yöntemleri kullanırsa kullansın, nereden besleniyorsa beslensin, terörün başı görüldüğü yerde ezilmelidir. İktidarın çözüm adı altında yürüttüğü ihanet sürecinin bir sonucu olarak şehirlerimize, ilçelerimize, üniversitelerimize yerleşen terörün başı Sur'da, Cizre'de, Nusaybin'de, Dargeçit'te ezildi. Hacettepe'de, Boğaziçi'nde, Dil Tarih'te ezildi, eziliyor ve ezilmeye devam edecek."

"DOKUNULMAZLIKLARA İLİŞKİN TEKLİFİ DESTEKLİYORUZ"

Parsak, dokunulmazlıklara ilişkin teklifi desteklediklerini söyledi. Ancak bu hassas konunun anayasaya eklenecek geçici bir madde ile çözülmeye çalışılmasının önemli sakıncaları olduğunu vurgulayan Parsak, teklifin bu şekilde yasalaşmasının ardından gelecek terör suçlarına ilişkin dokunulmazlık dosyalarının Meclisin raflarında tozlanacağını savundu.

BALUKEN: TEKLİF ANAYASA VE İÇTÜZÜĞE AYKIRI

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise teklifin, "halk iradesini tasfiye ve Meclisi feshetme" olduğunu ileri sürdü. Türkiye siyasi tarihinin en önemli oturumlarından birinin gerçekleştirildiğini vurgulayan Baluken, kendileri açısından, görüşülen teklifin anayasaya ve içtüzüğe aykırılığının net olduğunu belirtti.

"TEKLİF, DEMOKRASİYE KARŞI DARBE"

Teklifin demokrasiye karşı "darbe" olduğunu iddia eden Baluken, şunları ifade etti:

"HDP'nin parlamentodan ve demokratik siyasetten tasfiyesi ile birlikte tüm muhalefetin tasfiyesi ile sonuçlanacak olan bir sürecin işletilmek istendiğini görmek zor olmasa gerek. CHP başta olmak üzere bütün muhalefete bu tarihi günde seslenmek isteriz. Tarih diktatörlüğe yürüyen tüm siyasi aktörler için felaket tohumlarını sadece bir bölgeye değil ülkenin dört bir köşesine savuran sayısız pratikleriyle doludur. Bugün saray darbesinin Meclise uzanması sadece HDP ile sınırlı kalmayacaktır.

Gelişmeler saray darbesinin, bütün partilerin içine uzandığını ve daha fazla derinleşeceğini zaten göstermeye başlamıştır. CHP'nin tarihsel bir kırılma yaratacak bu saray darbesine vereceği cevap, halklarımızın ve ülkemizin demokratik geleceğini doğrudan etkileyecek, tarih önünde parlamenter demokrasinin saray bahçesine gömülüp gömülmeyeceğini açık bir şekilde not düşecektir. CHP'nin anayasaya aykırı gördüğü bir teklife onay vermesi, kendi misyonunu inkar etmesi anlamına gelecektir."

"BU DARBE TASARISINA HAYIR DİYECEĞİZ"

Baluken, gelinen noktada devletin hakem olma vasfını yitirdiğini, adaletin tamamen siyasal bir hal aldığını ve toplumun yargıya olan güveninin sarsıldığını ileri sürdü. Baluken, "Böylesi bir yargı ve adalet ortamında Meclise yapılacak olan bu darbe ile ortaya çıkacak olan şey, adaletsizlik ortamının toplumsal ve siyasal yaşamın bütün hücrelerine nüfuz etmesidir. Bu darbe tasarısına hayır diyeceğiz." dedi.

Öte yandan HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda, görüşmeler sırasında toplu halde fotoğraf çektirmesi dikkati çekti.

BÜLENT TEZCAN: DOKUNULMAZLIK ÜZERİNDEN MİLLETİ KANDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ

CHP adına konuşan Bülent Tezcan ise dokunulmazlığın milletveklinin suç işlemesini güvenceye alan bir uygulama olmadığını belirterek şunları söyledi: "Dokunulmazlık, milletvekilinin siyaset yapma hakkını güvence altına alan, milletvekilinin iktidar baskısı ve iktidara tabi kurumların baskısına bağlı olmadan özgürce siyaset yapabilmesini sağlamak üzere getirilmiş kurumlardır. Ancak ne yazık ki, özellikle yakın siyasi pratiğimize dönüp baktığımızda bir şeyi görüyoruz ki, dokunulmazlık özellikle son on beş yıl içerisinde ısrarlı bir şekilde, yolsuzluk yapmanın zırhı, hırsızlık yapmanın zırhı, soruşturmadan kaçmanın zırhı, devleti soymanın zırhı olarak kullanılmıştır. Hükümet 4 tane bakanın dokunulmazlığı söz konusu olduğunda dokunulmazlığı kullanıyor. Yolsuzluk, terör konusunda milletvekilliği yargılamanın önünü açsın, Yargıtay'ya yargılama yapılsın dedik, buna yanaşılmadı. İstenen geçici maddeyle 650 dosya getirilsin, tam sayıyı bilemiyoruz, AKP'lilerin dosyalarını kapatıyorlar. Dokunulmazlık üzerinden milleti kandırmanıza fırsat vermeyeceğiz."

İKİNCİ TUR CUMA GÜNÜ

İkinci tur görüşmeler içinse Genel Kurul 20 Mayıs Cuma günü saat 10.00'da toplanacak.

20 Mayıs'ta Antalya'da kampa girecek olan CHP, teklifin ikinci tur görüşmelerinin cuma günü yapılacak olmasına tepkili.

Teklif, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve Meclis'te bekleyen tüm dosyalar için dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngörüyor.

Oylamadan fotoğraflar....






Meclis\'te Dokunulmazlık Teklifinin Görüşülmesi Kabul Edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meclis'te Dokunulmazlık Teklifinin Görüşülmesi Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement