Meclis'teki 4 Partinin Temsilcileri, Kadın Haklarını Konuştu - Son Dakika
Güncel

Meclis'teki 4 Partinin Temsilcileri, Kadın Haklarını Konuştu

Meclis\'teki 4 Partinin Temsilcileri, Kadın Haklarını Konuştu

Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78.yıl dönümü nedeniyle AK Parti, CHP, MHP VE BDP'nin kadın temsilcileri, düzenlenen bir panelde buluştu.

05.12.2012 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 78. yıl dönümü nedeniyle AK Parti, CHP, MHP VE BDP'nin kadın temsilcileri, düzenlenen bir panelde buluştu. Panelde, kadınların siyasal karar alma mekanizmalarına daha aktif katılımının demokrasi ve özgürlükleri daha da geliştireceği ortak mesajı verildi.

Ankara Crowne Plaza Oteli'nde düzenlenen "Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili" panelinde, AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin kadın temsilcileri aynı masada kadın haklarını tartıştı. Oturum başkanlığını AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit'in yaptığı panele, CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ile BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de konuşmacı olarak katıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yaptığı panelin açılış konuşmasının ardından 4 partinin kadın temsilcileri, Meclis'teki erkek milletvekillerinin aksine gayet samimi bir ortamda, kadınlara yönelik uygulanan politikaları konuştu. Zaman zaman tatlı sert tartışmaların yaşandığı panelde, kadınların siyasal karar alma mekanizmalarına daha aktif katılımının demokrasi ve özgürlükleri daha da geliştireceği ortak mesajı verildi.

BİNNAZ TOPRAK: "İKTİDARIN EN BAŞARI VE EN HOŞ BAKANI"

"Siyasi arenada kadın olmak" konulu bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'i övgüler yağdırdı. "Bu iktidarın en başarılı ve de bence en hoş, en sevimli bakanı" diyen Toprak, "Herkese çok yakın duran, 'ben bakanım' diye kibirli ortada dolaşmayan çok hoş ve farklı biri. Bu meseleyi kendine gerçekten iş edinmiş çalışkan dinamik bin insan. Aynı zamanda çok olumlu" ifadelerini kullandı.

SEBAHAT TUNCEL: "KADINLAR, MİKROFON KARŞISINDA ERKEKLERE ORANLAR DAHA EZİK DAVRANIYOR"

"Kadınların Siyasal Katılımlarının Artırılmasında Geçici Özel Önlem Politikaları" konulu diğer konuşmacı BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadınların 5 bin yıllık geleneksel bir kültür olan erkek egemen kültürle mücadele ettiklerini belirtti. Sadece erkeklerle değil bu kültürü devam ettiren kadınlarla mücadele ettiklerini dile getiren Tuncel, kadınların dünyanın yükünün yüzde 70'ini taşıdıklarını ancak refahın ise yüzde 1'ini aldıklarını söyledi. Kadın meselesinin politik olduğunu söyleyen Tuncel, BDP'li kadınlar olarak kendi içlerinde bir mücadele başlattıklarını ve yüzde 40 cinsiyet kotası uyguladıklarını anlattı.

Kadınların erkeklere oranla daha bilgili ve donanımlı olmasına karşın 'daha ezik' davrandıklarına dikkat çeken Tuncel, "Bu bizim suçumuz değil. Bugün siyaset alanı erkek alanı, yerel yönetim alanı erkek alanı. Bütün kamu kurumu ve özel sektör erkek alanı" dedi. Tuncel, erkek egemen olan mevcut durumun görülmemesi halinde kadınlar olarak ileriyi göremeyeceklerine dile getirdi.

BDP'de iki genel başkanının bulunduğunu birinin kadın olmak zorunda olduğunu söyleyen Tuncel, "Bu uygulama başladığında erkeklerin hepsi isyan ettiler. Türkiye'de 'Siyasi Partiler Kanunu'nda bu yok, nasıl uygulanacak' diye gördük gayet de uygulanıyor. Yüzde 40 cinsiyet kotasına ilişkin ise 'nasıl olur, nerde kadın bulacaksınız' diyorlar. Kadınlar bulunuyor, hatta KCK operasyonlarıyla durmadan operasyon yiyoruz, tutuklanıyoruz ama ona rağmen hala kadınlar geliyor. Demek ki bu mesele özel önlem meselesi" ifadelerini kullandı.

Tuncel, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yürüttüğü çalışmalara işaret ederek, "Fatma hanım, bu konuda iyi işler yapıyor, iyi işler yapmaya çalışıyor ama yetmez. Bunun genel politikaya dönüşmesi lazım. Liderlerin iki dudağı arasına sıkışan bir politikanın bizi getireceği yer, geleneksel noktadır. Bunu aşmanın yolu pozitif kotadır. Ama biz hala Türkiye'de kadın erkek eşitliğini konuşamıyoruz" dedi. Fenimist olduğunu dile getiren Tuncel, erkeklerin de feminist olabileceğini, sayılarının artması halinde sorunların daha kolay çözülebileceğini ifade etti.

Bakan Şahin, panelin ardından "Geleneksel Sanatlar Sergisi"nin açılışını yaptı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Meclis'teki 4 Partinin Temsilcileri, Kadın Haklarını Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement