Meclisin Bütçe Maratonu Sona Eriyor - Son Dakika
Politika

Meclisin Bütçe Maratonu Sona Eriyor

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Askeri darbeler, bu ülkenin ne kadar çok demokrasiye ihtiyacı olduğunu gösterir. Her ülke için böyledir ama OHAL ilanıyla bir darbe de bu ülkeye siz vurmuş oldunuz." dedi.

22.12.2017 17:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Askeri darbeler, bu ülkenin ne kadar çok demokrasiye ihtiyacı olduğunu gösterir. Her ülke için böyledir ama OHAL ilanıyla bir darbe de bu ülkeye siz vurmuş oldunuz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2018 yılı bütçesi üzerinde HDP Grubu adına konuşan Kerestecioğlu, toplumsal ihtiyaçlar için bir ekonomi ve halk için bütçe istediklerini söyledi.

Kerestecioğlu, Türkiye'de en zengin yüzde birle en yoksul yüzde 50 arasındaki gelir payı makasının özellikle 2007 yılından sonra gitgide arttığını belirterek, "gini katsayısı" diye tüm dünyada kabul gören bir standart olduğunu ve bir ülkede zengin ile fakir arasındaki uçurum arttığında "gini katsayısının" da yükseldiğini, Türkiye'nin de "gini" sıralamasında gittikçe geriye düştüğünü öne sürdü.

2018 yılına girerken hükümetin gündeminde yine zamların olduğunu savunan Kerestecioğlu, MTV zammının itirazlar üzerine düşürüldüğünü anımsattı.

Kerestecioğlu, 2011 yılında "sağlıkta dönüşüm" adı altında hastanelerin özel firmalara açıldığını, bugün kamu ve şehir hastanelerinin birçok hizmetini taşeronlardan aldığını söyledi. Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

"12 Eylül zihniyetiyle savaşıyorum diye yola çıktınız. Geldiğiniz nokta katmerli bir 12 Eylül'ü halka dayatmak oldu. Askeri darbeler, bu ülkenin ne kadar çok demokrasiye ihtiyacı olduğunu gösterir. Her ülke için böyledir ama OHAL ilanıyla bir darbe de bu ülkeye siz vurmuş oldunuz. Bir bir kuruttunuz, çöle çevirdiniz. Üniversitelerde hoca bırakmadınız. Tıpkı 12 Eylül sonrası gibi, değil mi? O zaman da 1402'likler vardı. Her gün gözaltı, her gün operasyon. Cezaevleri doldu taştı, muhalif basın susturuldu."

Kahraman'dan makam odası açıklaması

Kerestecioğlu'nun konuşmasında TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın makam odasının yenilenmesine değinmesi üzerine konuşan Kahraman, konunun gazetelerde de yer aldığını, makam odasındaki halının Hereke'de Meclisin elemanları tarafından 6 ay veya biraz daha az bir zamanda örüldüğünü, adının "yedi dağın çiçeği" olduğunu ve 1893'ten beri yapılan bir halı olduğunu dile getirdi.

Daha önceden bulunan 52 metrekarelik Muğla halının eskidiğini ve değişmesi gerektiğini dile getiren Kahraman, Meclisin 1960'dan bu yana kullanılan bir bina olduğunu, yenilemeler gerektiğini ve bu yüzden çok büyük yenilemeler yaptıklarını, "olmaz bir işmiş" gibi bunu gündeme getirmeyi de tuhaf bularak, garipsediğini söyledi.

Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize gelen misafirlerimiz, devlet başkanları, cumhurbaşkanları, meclis başkanları var. Bize uygun bir yerde karşılamamız gerekmez mi? Ben yaptığımdan pişman değilim. Keşke daha güzel yapabilseydik. Bu zamanla gene olacak.

Oturduğumuz Meclis, eski Meclisten daha değişik. Eskide böyle oval değildi. Ulus'taydı Meclisimiz. İttihat Terakki'nin binasıydı ve hanlarda kalıyordu milletvekilleri. 2 Ocak 1924'te Meclisimiz elektriğe kavuştu. Fenerle aydınlanıyordu. Gelişeceğiz. Daha ötelere gideceğiz. Bunlar kulağı tırmalamasın. Bunlar israf değil, tabii bir hadisedir."

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan da şans oyunları üzerinden insanların bu kadar umut ve beklenti içine girmesinin ülke için acınacak ve üzülecek bir tablo olduğunu ileri sürdü. Ayhan, "Halkımız bu bütçenin kendi bütçesi olmadığını çok iyi biliyor. Bu bütçe halkın parasıyla oluşturulan ama halkı dışlayan bir bütçedir." ifadesini kullandı.

"Türkiye, haklıların birlikliğine ihtiyaç duyuyor"

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü ise kendinden başka hiçbir güç tanımayan Meclisten, kendi iktidarını ve gücünü cumhurbaşkanına devreden ve kendi iktidarından vazgeçen bir Meclise geçildiğini öne sürdü. Kürkcü, " Meclis Başkanı'mız bir tek kere bu yetkinin, gücün elinden alınmasına ses çıkartmadı. Milletvekillerinin yüzde ikisinin hapsedildiği bir Meclis, sakat bir Meclis sakat bütçe yapıyor. Meclis Başkanı'nın takıldığı yer ise halının nereden geldiğidir." diye konuştu.

Kürkcü, Türkiye'nin artık Meclis veya hükümet tarafından değil bir "hanedan" tarafından yönetildiğini iddia etti. Kürkcü, "Türkiye, suçluların ittifakına karşı bir haklıların birlikliğine ihtiyaç duyuyor. Yanlış anlaşılmasın söylediklerim. Bir seçim ittifakından, alelade bir seçim hazırlığından söz etmiyorum. Zaten asıl tartışmamız gereken şey budur." dedi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement