Meclisin Bütçe Maratonu Sona Eriyor - Son Dakika
Politika

Meclisin Bütçe Maratonu Sona Eriyor

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "(Hükümet) Size değil kamu maliyesi bir kör kuruş dahi emanet edilemez" dedi.

09.03.2016 16:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "(Hükümet) Size değil kamu maliyesi bir kör kuruş dahi emanet edilemez" dedi.

Akçay, TBMM Genel Kurulunda, 2016 yılı bütçesinin son gün görüşmelerinde MHP Grubu adına yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dışarıda yalnızlaşarak tehlikeli bir sürecin içine itildiğini, içeride de milleti ve vatanı hedef alan terör saldırılarının artarak devam ettiğini belirtti.

Toplumsal ve siyasal gerilimlerin, sosyal, ekonomik ve manevi buhranın her geçen gün arttığını öne süren Akçay, "Anayasa, kanunlar, hukuk çiğnenmektedir. Adalet yaralıdır. Milli ve manevi değerlerimiz yıpratılmakta, birlik ve bütünlüğümüz etnik ve mezhebi bölünmeye kurban edilmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle, "Ülkenin bazı yörelerinin yeniden vatan yapılmaya çalışıldığının" söylendiği bir ortamda bütçenin görüşüldüğünü vurgulayan Akçay, şöyle konuştu:

"Bu kürsüde Türk milletinin birliği, bekası ve menfaatleri aleyhine konuşulamaz, karar çıkartılamaz. Burası saray bahçesi, Kubbealtı, Divan-ı Hümayun değildir, burası saltanat kayığı değildir, burası entel kafeteryası da değildir, burası terörist hücresi hiç değildir. Burası Türk milletinin kürsüsüdür. Milli hakimiyet bu kürsüde tecelli eder, demokrasi memlekete buradan gider, hukuk, töre burada kurulur ve Türk milleti bütçe hakkını burada kullanır. Bu hak İngiltere'de 600 yılda, Fransa ve Rusya'da kanlı devrimlerle alındı. Bizde ise ehliyetle ve marifetle üç buçuk yıl gibi kısa bir süre içinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, onun silah arkadaşları ve Gazi Meclis tarafından hayata geçirildi. Bütün bu kazanımları gözardı ederek, 90 yıllık enkaz iftirasıyla nankörlük ederek burada milli bütçeyi görüşemezsiniz. Burası milli bir çatıdır, milliyetçilik çatısıdır. Milliyetçiliği ayaklar altına alırsanız, Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarını etnik çamura bulaştırırsanız milli olamazsınız. Etnik ve ayrıştırıcı söylemlere meşruiyet kazandırıp özerklik isteyenlere tavan yaptırırsanız milli olamazsınız. Siz eğer millilikten yoksunsanız kumpasa da düşersiniz, kandırılırsınız da aldatılırsınız da."

Hükümete yönelik, "Size değil kamu maliyesi bir kör kuruş dahi emanet edilemez" diyen Akçay, devleti yöneten hükümetin üç temel görevi bulunduğunu belirterek, "Birincisi güvenlik, maalesef kalmadı. İkincisi adalet, çok zedelendi. Üçüncüsü refah, iyileşmiyor, bozuluyor" diye konuştu.

Bugün yaşanan sorunların arkasında "yönetememe sorunu" olduğunu anlatan Akçay, devleti idare etmekle vaziyeti idare etmek arasındaki çelişkili tavrın her yerde görüldüğünü öne sürdü.

"Kaynaklarımız rant ve popülizme kurban edildi"

Türkiye'nin üretmeden tüketen, kazanmadan harcayan bir ülke haline getirildiğini savunan Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Büyüme tüketime dayandırıldı, borçlar arttı, tasarruf azaldı, yatırımlar azaldı, işsizlik arttı, ekonominin sosyal dengesi bozuldu, kaynaklarımız rant ve popülizme kurban edildi. Kamuda lüks harcama, şatafatlı makam odaları, makam otomobilleri, amaçsız seyahatler, saraylar, ihalesiz işler ve bilumum israf ile kamu maliyesinin dengesi bozuldu. Ekonominin kötü yönetilmesi yüzünden ülke kaynakları kalkınma için değil, dar bir çevrenin zenginleşmesi için kullanıldı. Teknoloji geliştirmek yok, inovasyon yok, mali disiplin yok. Yani yeterli ölçüde yok. 'İstikrar istikrar' diyerek iktidara geldiler ama o şimdi yerle yeksan. Ekonomiye güven azalıyor, Türk lirasına güven azalıyor, döviz yükseliyor, bireysel kredi ve kredi kartı borçlusu, borç miktarı artıyor, protestolu senet ve karşılıksız çekler, kısa vadeli borç yükü artıyor, işsizlik artıyor, enflasyon artıyor. Böylesine sağlıksız bir ekonomide bütçenin sağlam temeller üzerine inşa edilmeyeceğini bir kez daha hatırlatmak isterim."

"Çocuklarımız kobaya dönüştürüldü"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya da "Teröristler, bomba yüklü araçlarıyla ülkenin yarısını ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, Artvin'in bir yaylasında doğaya sahip çıkmak isteyen köylüler ve çevrecilerin terörist muamelesine tabi tutulması göstermiştir ki Türkiye, taşların bağlanıp köpeklerin salındığı bir köye dönüştürülmüştür" dedi.

AK Parti iktidarları boyunca milli eğitimin, her gelenin bir öncekinin yaptığını beğenmeyen 5 bakana teslim edildiğini öne süren Kaya, "Eğitim ve sınav sistemleri yapboza, gelecekleri için her türlü fedakarlıkta bulunduğumuz çocuklarımız kobaya dönüştürülmüştür" diye konuştu.

"Hiç kimse gücümüzü, sabrımızı test etmeye kalkmasın" retoriği eşliğinde çizilen Türkiye'nin bütün kırmızı çizgilerinin, kişisel hırsların, yetersizliklerin ve öngörüsüzlüklerin sonucu olarak bir bir silindiğini vurgulayan Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İktidar açısından bakıldığında yeni anayasa çalışmalarının, başkanlık sistemine giden yola taş taşıyabildiği sürece ve taşıyabildiği kadar anlamlı olduğu görülür. Aranan gerçekten de istikrar ise parlamenter sistemde ve özellikle de tek parti iktidarlarında icra başkanlıktan daha seri işler. AKP, 13 yıldır tek başına iktidardır. Böyle imkanı varken, 13 yılda Türkiye'ye çağ mı atlatmıştır? ya da neyi yapamamıştır? Onlara ne ayak bağı olmuştur? Ben söyleyeyim, sadece yargı hem de bütün yapbozlarına rağmen. İsterse başkanlık isterse de parlamenter sistem olsun her iki sistemin de gücünün gerçek kaynağı yargı bağımsızlığıdır. Siz bunu 'tanımıyorum' derseniz, hangi sistem size ne yapsın? Hem teorik hem pratik açılardan ele alındığında görülecektir ki başkanlık sisteminde de parlamenter sistemde de ortak olan yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesidir. Sistem tartışmalarından önce üzerinde durulması gereken budur."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Meclisin Bütçe Maratonu Sona Eriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement