mecra'da Kadın Buluşması - Son Dakika
Güncel

mecra'da Kadın Buluşması

mecra, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 6 gün boyunca kadınları buluşturacak bir dizi etkinlik düzenliyor.

05.03.2018 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kolektif bir ruhla toplumsal konularda çalışmalar yapan, güncele dair tartışmalar yürüten, sanatsal üretimleri paylaşan, özetle birlikte yaşayabilecek bir yer hayali için Kasım 2017'de açılan mecra, bugüne kadar çeşitli söyleşilere, film gösterimlerine ve konserlere ev sahipliği yaptı.

mecra, 6-11 Mart 2018 tarihleri arasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. 6 Mart Salı günü söyleşiler ile başlayacak etkinlikler 10 Mart Cumartesi ve 11 Mart Pazar günlerinde yoğunlaşacak ve kurulan bu birlikteliği devam ettirmenin yollarının konuşulacağı bir yuvarlak masa sohbeti ile son bulacak.

mecra'da Kadın Buluşması kapsamında, 6-11 Mart tarihlerinde, 8 söyleşi ve atölye ile farklı konu başlıkları tartışmaya açılıyor.

6 Mart Salı günü saat 19:00'da Kaç Bize Gel ekibi tarafından düzenlenen "Kadınız Plazalarda da varız." söyleşisi ile kadınların plazalarda sesinin duyulur kılınması, sorunları, umutları ve umutsuzlukları gündeme geliyor.

7 Mart Çarşamba günü saat 20:00'da Çiğdem Çıdamlı, kendi hayatlarının, kendi kararlarının, kendi bedenlerinin ve kendi geleceğinin sahibi olduğunu hissetmek isteyen kadınlarla "Feminist Öz Savunmayı Konuşacağız" söyleşisi ile bir araya geliyor.

8 Mart 20:00'da kadınlar meydanlardayken, mecra erkeklere kapılarını açacak ve Barış Yıldırım ve Baran Gürsel'in yürütücülüğünde "Erkeklik Hallerimizi Konuşuyoruz" başlıklı atölye ile ataerkiyi sorgulamaya 'kendinden başlamak' kaygısıyla, biraraya gelip konuşmak isteyenlere ev sahipliği yapacak.

9 Mart Cuma günü 19:00'da babasından uzaklaşmak için peşinden gelmeyeceğine emin olduğu tek yere, İstanbul'a taşınan Melisa'nın hikayesi olan 'Babasının Kızı' belgesel film gösterimi ardından yönetmeni Melisa Üneri ile sohbet edilecek. Gecenin devamında sahneyi İstanbul Kadın Orkestrası devralacak.

mecra 10 Mart Cumartesi 14:00'da Aysu Melis Bağlan ile "Potanın Perileri, Filenin Sultanları mı Gerçekten?" ile tarihi ve halkları uyuşturabilen "spor"dan panzehirimizi düşünmek, düşlemek ve konuşmak için bir araya gelerek güne başlayacak.

mecra 10 Mart Cumartesi 15:00'da "Barış Mücadelesinde Kadınlar" başlığı ile Barış Anneleri'nden Bediha Ana, Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız ve İnsan Halkları Derneği(İHD)'nden Gülseren Yoleri'yi bir araya getiriyor.

10 Mart Cumartesi gününün son söyleşisi 17:00'da Şehlem Kaçar, "Bir Aktivizm Biçimi Olarak Feminist Sanat" söyleşisi ile toplumsal dönüşümde kullanılan feminist pratikleri, yöntemleri ve mücadele alanlarını anlamaya çalışarak feminist sanat akımları, kapsayıcılık ve keşisimsellik konularını tartışmaya açacak.

10 Mart Cumaresi günü 19:00'da Yürüdüğümüz her yolda, göz göze geldiğimiz her yüzde, selamlaştığımız her insanda, düşlediğimiz her hayalde ne arıyor olabiliriz? soruları çerçevesinde 72 kadın fotoğrafçı ve yazarın bir araya geldiği "Çağrışımlar" fotoğraf sergisi açılış ve kokteyli yapılacak.

11 Mart Pazar gününün söyleşilerin ilki ilki Sosyal Bilimler Akademisi'nin düzenlediği 15:00'da Gaye Yılmaz ile "Kapitalizm ve Toplumsal Cinsiyet" başlığı altında kadının emek süreçlerindeki rolü ve bunun arkasındaki ekonomi-politik nedenler irdelenecektir.

11 Mart Pazar günü 17:00'da Çiçek Tahaoğlu ve Büşra Cebeci, haberlerde medyadaki cinsiyetçiliğin nasıl tersine çevrilebileceğinin örneklerinden, gazeteci kadınların sorunlarından ve Türkiye'de kadın gazetecilerin dayanışma ağlarından bahsedeceği "Gazeteci Kadınlar Anlatıyor" söyleşisi ile mecra'da.

11 Mart Pazar günü 19:00'da mecra'da Kadın Buluşması'nın tüm bileşenleri ve katılmak isteyenler ile kurulan bu birlikteliğin nasıl devam edilebileceğinin konuşulacağı "Yuvarlak Masa Sohbetleri" ile son bulacak.

*6 gün boyunca gerçekleşecek belgesel film gösterimi , atölye ve söyleşilere katılım ücretsiz olacak.

mecra Kadın Buluşması'nın detaylı programı @mecrada instgram hesabından takip edilebilir.

"Babasının Kızı" belgesel film gösterimi ardından filmin yönetmeni Melisa Üneri ile sohbet

Türk bir babanın Finlandiya'da tek başına büyüttüğü kızı olan Melisa, babasından uzaklaşmak için peşinden gelmeyeceğine emin olduğu tek yere, İstanbul'daki babaannesinin yanına taşınıyor. Sürekli elindeki kameranın arkasından görünen Melisa, babası için "manipülatif, baskıcı ve dominant" derken, ekranda, internetteki arkadaşlık sitelerine üye olan ve kızının iç çamaşırı seçmesine yardımcı olan şen şakrak bir baba görüyoruz. Öte yandan Melisa'nın babası da kendi annesinden ve Türkiye'yi terk etme sebeplerinden bahsederken aynı sıfatlara başvuruyor: "manipülatif, baskıcı ve dominant".

Film gösterimi ve ardından Melisa Üneri ile sohbet 9 Mart akşamı saat 19:00'da mecra salon'da gerçekleşecek.

"Çağrışımlar" Fotoğraf Sergisi Açılışı ve Kokteyli

'Kadınlık kavramıyla, kadın olmanın gerçeği arasındaki boşlukta biçimlenir gerçek öykümüz' demişti Aslı Erdoğan. Gerçeğin olabildiğine saklandığı bu günlerde kendimizin bile izdüşümlerini göremez olduk. Gerçek öyküleri arayan, kendini bütünlemeye çalışan, sağaltmak için üreten kadınlar olarak; Yürüdüğümüz her yolda, göz göze geldiğimiz her yüzde, selamlaştığımız her insanda, düşlediğimiz her hayalde ne arıyor olabiliriz?

Gerçek öykülerimiz bu boşlukta salınırken, 72 kadın bir araya geldik ve bu mecra'da sergimizi kurduk. Bazılarımız fotoğraf çekti bazılarımız bu fotoğrafların onlardaki yansımalarını yazdılar. Gösterilen fotoğrafların duygusunu, hikayesini içeriklerinden bağımsız olarak anlattılar.

Bu sergide gördükleriniz tamamen bizim gerçeklerimiz ve bizim kurguladıklarımızdır.

Fotoğrafçılar: Arzu Filiz Güngör, Ayla Onat, Aylin Kızıl, Barbara Yoaf Karyo, Cansu Alkaya, Cansu Yıldıran, Çiğdem Namlı, Çiğdem Üçüncü, Damla Atak, Defne Sesin Okay, Desislava Şenay Martinova, Dilara Kızıldağ, Esra Özgüroğlu, Fatma Çelik, Figen Ekti, Gülnaz Bingöl, Gülşin Ketenci, Günseli Baki, Hale Güzin Kızılaslan, İlknur Can, Jivan Güner, Laleper Aytek, Meltem Ulusoy, Merve Seçkin, Nomi D'ozho Naaye, Özge Sebzeci, Sedef Özge, Semra Yeşil, Serpil Polat, Serra Akcan, Sezgi Abalı, Simru Hazal Civan, Sine Boran Art, Sinem Parlak, Şehlem Kaçar, Tuğçe Yaman.

Yazarlar: Aksu Bora, Aslı Aydınalp, Ayşe Yılmaz, Banu Uzpeder, Bingöl Elmas, Binnur Aloğlu, Denef Huvaj, Dilek Sever, Elif Gamze Bozo, Ezgi Polat, Fatma Taşlı Tunç, Feryal Saygılıgil, Gözde Orhan, Gülseren Yoleri, İlkay Yılmaz, Karin Karakaşlı, Leyla Alp, Leyla Toprak, Mehveş Evin, Melike Uzun, Mine Söğüt, Nilgün Şafak Şener, Nuray Sakarya, Nurcan Baysal, Özen Meral Uç, Özge Calafato, Pınar Öğünç, Roza Metina, Sema Kaygusuz, Sema Yakar, Sevda Turgut, Sevecen Tunç, Teodora Hacudi, Vildan Tüfekçioğlu, Yonca Güneş, Zeyno Esmeray.

*Sergi 10 Mart akşamı saat 19:00'da mecra salon'da açılacak ve 23 Mart'a kadar izlenebilecek.

İstanbul Kadın Orkestrası mecra'da Kadın Buluşması kapsamında, 9 Mart akşamı 21:30'da sahne alıyor.

Müzik aydınlıktır, ayağa kaldırıcı ve ilham vericidir; müzik ötekileştirmeyi siler…

Sanatın zarafeti, güzelliği ve cesareti ile kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü erkek şiddetine isyan eden, yürekli ve nitelikli kadın müzisyenlerin bir araya gelmesiyle kurulan İstanbul Kadın Orkestrası keman, viyolonsel, obua, bağlama, perküsyon, erbane , klasik gitar, bas gitar, bateri ve solistlerden oluşuyor.

Klasik batı altyapısıyla doğu oryantalizmini harmanlayarak farklı dillerden, kültürlerden şarkılarla birlikte üretme ve paylaşma olgusunu, kendinden olmayanı sevme hissini yaşatarak ayrıştırılmış kadınları bir araya getirmek istiyoruz.

KADIN ÖRGÜTLENİRSE İNSANLIK KURTULUR !

*Konser 9 Mart akşamı saat 21:30'da mecra teras'da. Giriş ücreti:15tl

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel mecra'da Kadın Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement