Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli Anıldı - Son Dakika
Yerel

Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli Anıldı

Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli Anıldı

Osmanlı döneminden Cumhuriyet’e geçiş döneminin öne çıkan isimlerinden olan Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, Mahir İz, Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Fethi Gemuhluoğlu ve Ekrem Hakkı Ayverdi’den oluşan 5 köprü isim, Kültür ve Turizm Bakanlığının bir projesi olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde anıldı.

26.04.2016 00:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e geçiş döneminin öne çıkan isimlerinden olan Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, Mahir İz, Prof. Dr. Ali Fuat Başgil, Fethi Gemuhluoğlu ve Ekrem Hakkı Ayverdi'den oluşan 5 köprü isim, Kültür ve Turizm Bakanlığının bir projesi olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde anıldı. Anma programına Vali Yardımcısı Kamil Köten, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla Müftüsü Abdurrahman Koçak, öğretim üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz'ün yönettiği panelde, 5 isimden dördünün uzun yıllar yakınında bulunmuş ve kültürel konularla pek çok ortak etkinlikler yürütmüş olan ve klasik Türk sanatları uzmanı olan Prof. Uğur Derman ve Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Anabilim dalından emekli Prof. Dr. Çiçek Derman panele konuşmacı olarak katıldı.

1950'li yıllardan itibaren Mahir İz, Süheyl Ünver, Ekrem Hakkı Ayverdi ve Fethi Gemuhluoğlu ile beraber olan Uğur ve Çiçek Derman, medeniyet köprüsü 5 şehirli aydının kültür ve medeniyet anlayışları üzerinde durdu. Başlangıçta hoca-talebe ilişkisi şeklinde başlayan birliktelikleri, daha sonra mesai arkadaşlığına da dönen Uğur ve Çiçek Derman, bu şahsiyetlerin insana bakış açılarını da değerlendirirken medeniyet anlayışını aktarma açısından Mahir İz'in edebiyat, Ekrem Hakkı Ayverdi'nin mimari, Fethi Gemuhluoğlu'nun tasavvuf ve Süheyl Ünver'in klasik süsleme sanatları alanlarındaki faaliyetlerinden söz ettiler. Özellikle Mahir İz, Süheyl Ünver ve Ekrem Hakkı Ayverdi ile ailecek de ilişkilerinin olduğunu belirten Uğur ve Çiçek Derman, nikah şahitliklerini Mahir İz ve Süheyl Ünver'in yaptığını belirttiler.

Türk Petrol Vakfı Umumi Katipliğinde, Fethi Gemuhluoğlu ile halef-selef olduklarını belirten Uğur Derman, Gemuhluoğlu'nun insan anlayışı ve manevi boyutu üzerinde dururken onun, vakıftaki görevini kendisine devredeceğini, önceden yaşadıkları ama o anda anlaşılamayan olaylarla gösterdiğini ifade etti. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement