"Medya ve Manipülasyon"u Anlattılar - Son Dakika
Güncel

"Medya ve Manipülasyon"u Anlattılar

"Medya ve Manipülasyon"u Anlattılar

"Medya ve Manipülasyon" konusu Esenler'de düzenlenen bir panelde masaya yatırıldı

20.01.2015 10:54  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Moderatörlüğünü Gazeteci - Yazar Hilal Kaplan'ın yaptığı panelde, Gazeteci Melih Altınok, TV Programcısı Ersoy Dede ve Akademisyen Yrd. Doç Dr. Yusuf Özkır medya ve manipülasyon konusunu ele aldılar.

Ülkemizde ve dünyada her zaman güncelliğini koruyan, zaman zaman da gündemin ilk sıralarına oturan "Medya ve Manipülasyon" konusu Esenler'de düzenlenen bir panelde masaya yatırıldı. Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen panele; Esenler Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Taşçı ve Nihat Karataş, Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Esenler Belediyesi ile İletişim Platformu işbirliğinde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazeteci - Yazar Hilal Kaplan'ın yaptığı panelde, Gazeteci Melih Altınok, TV Programcısı Ersoy Dede ve Akademisyen Yrd. Doç Dr. Yusuf Özkır medya ve manipülasyon konusunu ele aldılar.

MANİPÜLASYON KAVGASI VAR

Programda ilk söz alan Akademisyen Yrd. Doç Dr. Yusuf Özkır, 17 ve 25 Aralık sürecinde haber ve içeriğin manipüle edildiğini somut şekilde gördüklerini belirterek, " Türkiye'de 75 milyon kişi yaşıyor. Sosyal medya kullanıcısı 10 milyon civarında. Bunun da yüzde 10'u aktif. Dolayısıyla sosyal medyada üretilenlerin bütün toplumu değiştirip dönüştürecek noktaya gelmesi zordu. Türkiye, sadece Ankara'dan yönetiliyor olsaydı bu manipülatif girişimler başarılı olurdu" diye konuştu. Ana akım medyada manipülasyonların hali hazırda var olduğunu söyleyen Özkır, "Medyada benim manipülasyonum senin manipülasyonunu döver anlayışı var" dedi.

GÖRDÜKLERİMİZ YANSIMANIN GERÇEĞİ

Gazeteci Melih Altınok ise televizyonda gördüğümüz her şeye inanmamamız gerektiğini hatırtlatarak, "Gördüklerimiz gerçeğin yansıması değil yansımanın gerçeği" dedi. Türk medyası hakkında da konuşan Altınok, "Bugün Türkiye medyasında daha çok çeşitlilik var. Sesi çıkmayanların sesini duyuran bir medya ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.

KANAATLERİ DEĞİŞTİREBİLİYORSUNUZ

Manipülasyonun finansal ve psikolojik boyutuna değinen TV Programcısı Ersoy Dede, "Manipülasyonun psikolojik boyutunda davranışları ve kanaatleri temsil ettiğiniz zaman güce de sahip oluyorsunuz. Bugün medya eliyle manipülasyon yaparak sosyolojik kanaatleri değiştirebiliyorsunuz" diye konuştu. Sosyal ve manipülasyon ilişkisine de değinen Dede, "Sosyal medya için tamamen bir haber kaynağı muamelesi yapılmamalı. Haberi haber yapan yerden değil de manipülasyona en açık mecralardan alarak kanaat oluşturmak doğru değil" dedi.

17 - 25 ARALIK'TA DEZENFORMASYON VARDI

Programın moderatörlüğünü de yapan Gazeteci - Yazar Hilal Kaplan da günümüzde manipülasyon ve dezenformasyon kavramlarının iç içe geçtiğini örneklerle açıkladı. Kaplan, "AK Parti karşıtı medya kuruluşları, 17 ve 25 Aralık sürecinde dezenformatif yöntemler kullanarak toplumun zihninde çeşitli soru işaretleri bıraktı" dedi. "Türkiye'de normal bir medya düzeni yok" diyen Kaplan, içinden geçtiğimiz dönemin normal olduğunu belirterek "Ülke normalleşmeden medya düzeninin düzelmesi beklenemez" şeklinde konuştu. Programın sonunda konuşmacılar, vatandaşlardan gelen soruları da cevapladılar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Medya ve Manipülasyon'u Anlattılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement