Mega Projenin Parası Vatandaşın Cebinden Çıkacak - Son Dakika
Ekonomi

Mega Projenin Parası Vatandaşın Cebinden Çıkacak

3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak proje için şimdi kamu kaynak sağlayacak.

20.10.2015 09:04  Güncelleme: 09:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhale süreci başladığından beri kamuoyunun gündeminden düşmeyen 3. havalimanı projesi finansmanı imza töreninde, projenin Hazine desteği olmadan gerçekleştirileceğine vurgu yapıldı. Ancak projenin ilk aşaması için toplam 4.5 milyar Avro'luk finansmanın 3.5 milyar Avro'sunun kamu bankalarından sağlanması Hazine desteğine işaret ediyor.

HÜKÜMET TAM KADRO KATILDI

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Finansbank, ve Denizbank üst yöneticileriyle, ihaleyi kazanan Cengiz- Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca kurulan İGA yetkilileriyle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, AK Parti milletvekili Berat Albayrak, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Lütfü Elvan da katıldı.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, birinci etap yatırımları için Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı yatırımı finansman kredisinin, Hazine garantisi olmadan, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve özel bankalar Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank'tan sağlandığını söyledi.

KAMU VARSA GARANTİ VAR

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez proje için alınan kredinin Hazine garantisi olmadığı dile getirilse de kamu bankalarının işin içine girmesinin direkt olmasa da Hazine garantisi anlamına geldiğini söyledi. Projenin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirileceğine dikkat çeken Eğilmez, "Eskiden YİD'lere bu tür garanti verilmiyordu. Sistemin çalışıp çalışılmaması ile ilgili garanti veriliyordu. Eğer uçak inmezse devlet aradaki farkı veriyor, kullanımı garanti ediyordu. Örneğin 100 değil 80 yolcu taşınmışsa 20'yi Hazine karşılıyordu. Bu iyiydi. Eski bir Hazine çalışanı olarak bu değişmesin diye yıllarca uğraştık. Ancak geçen yıl yapılan değişiklikle alım değil borcun tümü garanti ediliyor. Eğer sistem işlemezse tabii Hazine garantisi ödeyecek" dedi. Eğilmez şöyle devam etti: "Çünkü kamu bankaları işin içinde. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) zaten kendi başına garanti edemez. O da Hazine'ye bağlı. Direkt Hazine garantisi verilmese bile kamu bankaları işin içine girdiğinde Hazine garantisi sağlanmış oluyor."

VATANDAŞIN CEBİNDEN

Dr. Ümit Akçay da kamu bankalarının payının direkt Hazine garantisi olsun diye yükseltildiğine dikkat çekti. Akçay, DHM'nin yurtdışı kredilere, Hazine'nin de kamu bankalarına garanti verdiğini söyledi. Akçay "Yolcu hedefine ulaşılmazsa kamu bankalarının zararını Hazine karşılayacak. Proji bazlı garanti verilmesi gerekmiyor. Özetle bu yatırımların bedeli yine vatandaşın cebinden çıkacak" dedi.

DAVUTOĞLU'NA GÖRE HAZİNE'YE YÜK GETİRMEYECEK

Başbakan Davutoğlu, üçüncü havalimanı için 10.2 milyar Avro'su yatırım, 22.1 milyar Avro'su kira bedeli olmak üzere toplam 32.3 milyar Avro'ya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandığını söyledi. Davutoğlu "Hazine'ye hiçbir yük gelmeden dünyanın en büyük projesi de gerçekleşmiş olacak" dedi. (Kaynak:Cumhuriyet)

Mega Projenin Parası Vatandaşın Cebinden Çıkacak

Son Dakika Ekonomi Mega Projenin Parası Vatandaşın Cebinden Çıkacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (56)

  • szr: Sözcü +Cumhuriyet din düşmanları ülke düşmanları yahudi zihniyeti 19 13 Yanıtla
  • laz: Kaynak cumhuriyetse yalandir 12 12 Yanıtla
  • Berk: Herşey bize giriyor arkadaş ondan sonra devlet yaptı ne yapıyor devlet para bizden gidiyor 8 14 Yanıtla
  • Vatansever: Bunlar marmarayi da istememislerdi. Ama şimdi marmaraya bizden önce biniyolar.vatan hainleri 18 3 Yanıtla
  • NUSAYBİNLİ: PARAMIZIN SON DAMLASINA KADAR BU DEVLETE VERECEZ YETERKİ İCRAAT OLSUN YAPSINLAR DİĞER HÜKÜMETLER NE YAPTIKİ ŞİMDİYE KADAR BİR GÖSTERİN SAYIN VARMI YAPTIKLARI BİŞEY. AKP YAPAR DİYER MALLAR BAKAR. 12 8 Yanıtla
  • Gerçek: Böyle nankörlük görülmemiş. Adam milyonların hizmeti için millete hizmet projeleri yapıyor senin bakışına bak. 16 3 Yanıtla
  • önce düşün sonra konuş!: akp yi sevmeye bilirsiniz her yaptığı doğru değil tabiki ama su havalimanı yapılınca bu ülkeye ne gibi bir zararı olcak bunu kendini çok akıllı görenler var ya onlar bir açıklasa da beni de ikna etse!!!! 16 1 Yanıtla ses: Anlamanın için akıl sahibi olmak lazım. Kuşbeyinliler koyunlar nasıl anlasın. Birileri servetine servet katacak diye Yarınlar yaşanabilir dünya yok ediliyor. Bu dünya bizimle yok olmayacak yarınlarımızın emaneti olduğunu akıl et. 0 0 Vatansever: Ses sen kanı arabasıyla git gezmeye.Sakin uçağa binme.ne lüzum var hem onları siz yapmiyosunuz ki 0 0
  • coban: Hazinemi kaldı bişey bırakmadılarki 4 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement